600 de medici pediatri s-au adunat la Iaşi. Vor anunţa un „argument colectiv“ pro vaccinare

vineri, 06 octombrie 2017, 01:59
3 MIN
 600 de medici pediatri s-au adunat la Iaşi. Vor anunţa un „argument colectiv“ pro vaccinare

Circa 600 de medici din toate judeţele s-au adunat la Iaşi: vor anunţa public un percutant „argument colectiv“ pro vaccinare la copii.

Începând de ieri şi până sâmbătă, 7 octombrie, aproximativ 600 de medici pediatri din ţară şi din străinătate vor fi prezenţi la Zilele Pediatriei Ieşene „N.N. Trifan“, manifestare aflată la a XXX-a ediţie.

„De 30 de ani există această manifestare, care a devenit o tradiţie a pediatriei ieşene, fiind şi cea mai importantă din ţară, mai ales având în vedere că foarte puţine manifestări asemănătoare au rezistat de-a lungul timpului. Vor fi trei zile cu lucrări originale, referate, cursuri, iar la această ediţie am dat întâietate rezidenţilor care vor avea o sesiune separată ce va fi recompensată în funcţie de calitatea muncii lor. Au răspuns la această chemare participanţi din toate judeţele, fiind un număr de două ori mai mare decât în ediţiile anterioare“, a declarat prof. dr. Ingrid Miron, şef al Clinicii de Oncologie şi Hematologie Pediatrică de la Spitalul de Copii, preşedintele conferinţei din acest an.

Temele principale ale acestui an vor fi: pediatrie generală (gastroenterologie, alergo-imunologie, boli metabolice, neurologie, cardiologie, medicina de urgenţă), medicină de familie, nefrologie pediatrică şi hematologie pediatrică.

De asemenea, organizatorii au precizat că va fi abordată şi problematica vaccinării copiilor, în cadrul secţiunii de boli infecţioase.

„Noi suntem în mod evident pro vaccinare, şi vom face un argument colectiv pe care îl vor transmite medicii prezenţi în toate oraşele din care au venit, mesaj care va fi suficient de percutant ca oamenii să înţeleagă importanţa acestui act. Practic, omenirea există pentru că vaccinarea a fost făcută la maladiile cele mai crunte, cum ar fi poliomielita, difteria, dar şi alte boli“, a completat medicul ieşean.

La acest eveniment este prezent şi chirurgul pediatru Gabriel Ionescu, cel care în anii '80 s-a ocupat de celebrul caz al siamezelor Lina şi Gherghina, acestea fiind separate printr-o intervenţie chirurgicală care a avut loc în Elveţia. După mai bine de 20 de ani de când a plecat în Africa de Sud, ulterior în Emiratele Arabe, chirurgul s-a întors în ţară pentru a redeveni cetăţean ieşean.

„Mă onorează să fiu prezent aici, mai ales că în urmă cu mai mulţi ani am fost şi eu parte din organizarea acestui eveniment, care se vede că a crescut. Voi încerca să mă reintroduc uşor în viaţa ieşeană, mai întâi prin prezenţa la acest congres. Ceea ce am re­mar­cat este că bolile nu s-au schimbat, principiile de tratament sunt acelaşi, însă există o tendinţă generală să fim mai puţin chirurgicali. Când eram la începutul carierei 80% din timp operam şi 20% vedeam bolnavi. Acum însă este invers“, a conchis prof.dr. Ga­briel Ionescu.

Ediţia din acest an este or­ganizată de Clinica a IV-a a Spitalului de Copii „Sf. Maria“, împreună cu Societatea Română de Medici şi Naturalişti, Universi­tatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, Colegiul Medicilor din România, So­cietatea Română de Pediatrie, Societatea Ro­mână de Nefrologie Pediatrică, Societatea Ro­mână de Hematologie şi Oncologie Pe­diatrică, precum şi de Ordinul Asistenţilor Me­dicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Me­dicali din România.

Comentarii