ApaVital: poluarea Prutului cu uleiuri industriale nu afectează apa ieşenilor

luni, 27 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 ApaVital: poluarea Prutului cu uleiuri industriale nu afectează apa ieşenilor

ApaVital a anunţat că locul de captare a apei din Prut destinate Iaşului este în amonte de confluenţa cu Jijia, în care a ajuns poluantul de la Fortus prin râurile Nicolina şi Bahlui. Staţia ApaVital de la Gorban, prin care sunt alimentate mai multe localităţi din zonă, a fost însă închisă.

Apa livrată ieşenilor nu a fost afectată de poluarea accidentală a pârâului Nicolina provocată de scurgerea de uleiuri industriale şi hidrocarburi, după spargerea unui transformator din cadrul platformei Fortus. în pofida barajelor plutitoare absorbante instalate de Ad­ministraţia Bazinală a Apelor (ABA), o parte a substanţelor poluante a ajuns în Prut, de unde este captată apă potabilă, în completarea sursei Timişeşti. Repre­zentanţii ApaVital au afirmat însă că principala priză de captare este situată la Ţuţora, în amonte de vărsarea Jijiei în Prut, cea mai mare parte a ieşenilor nefiind astfel afectată. „ApaVital dă asigu­rări că situaţia se află sub control, şi nu este necesar ca utilizatorii noştri din Iaşi să-şi creeze rezerve de apă, distribuţia desfăşurându-se în mod normal, cu o calitate a apei care se încadrează în normele prevăzute de legislaţia în vigoare“, au precizat oficialii companiei.

Garda de Mediu a cerut ApaVital să nu mai preia apă brută din Prut până la reglementarea situaţiei, ceea ce a forţat impunerea de restricţii drastice în furnizarea apei către comunele din lunca Prutului, din aval de Grozeşti. Acestea sunt alimentate prin staţia de tratare de la Gorban, care a fost temporar închisă. Utilizatorii din satele Podul Hagiului, Gorban, Gura Bohotin şi Scopoşeni din comuna Gorban, Bo­hotin, Isaiia, Răducăneni şi Roşu, din comuna Răducăneni şi din comuna Moşna vor primi apă doar din cea deja existentă în rezervoare. Furnizarea apei se va face zilnic doar timp de patru ore, în intervalele orare 7.00-9.00 şi 19.00-21.00.

Un incident neplăcut a fost semnalat de prefectul Marian Grigoraş. Conform acestuia, în zona cartierului Mircea o persoană a încercat să fure o porţiune dintr-un baraj plutitor amplasat pe Bahlui. Hoţul a fost observat la timp şi a fugit, fără a fi însă identificat. Inter­venţia ABA pentru limitarea efectelor poluării râurilor Nicolina, Bahlui şi Jijia a continuat şi ieri. „La intervale de 12 ore sunt prelevate probe pentru analize de laborator, pe toate cursurile de apă afectate, inclusiv din râul Prut, la confluenţa cu Jijia şi la 2 km în aval de aceasta, rezultatele indicând o ameliorare treptată. Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă. în cadrul verificărilor pe care le-am dispus pe platforma Fortus, reprezentanţii Inspectoratului Jude­ţean pentru Situaţii de Urgenţă au ve­rificat inclusiv colectorul principal al canalizării de acolo, nemaifiind identificate riscuri de poluare“, a declarat prefectul. 

Comentarii