UPDATE Vezi filmul făcut de teroristul Oliver Stan despre el (VIDEO)

marți, 09 iulie 2013, 01:50
30 MIN

Şocant! Atentatorul care a intenţionat să arunce în aer amfiteatrul plin cu studenţi a construit un dispozitiv diabolic!

UPDATE

ORA 00:15

Oliver Stan, bărbatul care a vrut să arunce în aer universitatea, şi-a petrecut mult timp pe internet înainte de a-şi pune planul diabolic în aplicare. El le-a spus medicilor de la Socola că a păstrat documente şi filmări pe un calculator de la un internet cafe de pe bulevardul Independenţei.

ORA 21:00

Teroristul a făcut un film despre el

 

ORA 19:20

Oliver Stan a fost dus la Spitalul Socola.

ORA 19:10

Nichita: E necesară crearea unei reţele naţionale de supraveghere a pacienţilor cu probleme psihice

 

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a afirmat, marţi, că este necesară înfiinţarea unei reţele naţionale de supraveghere a pacienţilor cu probleme psihice, adăugând că autorităţile ieşene vor elabora un proiect de lege în acest sens, care va fi apoi preluat de parlamentarii din judeţ.

Gheorghe Nichita a spus, într-o conferinţă de presă, că a avut, marţi dimineaţă, o întâlnire cu prefectul judeţului, directorul Spitalului de psihiatrie Socola, rectorul UMF, şeful Poliţiei, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar discuţiile au arătat că există un vid legislativ privind supravegherea pacienţilor cu probleme psihice.

El a spus, pornind de la cazul bărbatului care a încercat luni să detoneze o bombă într-o sală de curs la Facultatea de Electronică din Iaşi, că bolnavii cu grave probleme psihice trebuie supravegheaţi, pentru a nu deveni un pericol pentru comunitate.

"Este nevoie de iniţierea unui proiect de lege privind înfiinţarea unei reţele naţionale de supraveghere a pacienţilor aflaţi în evidenţa spitalelor de psihiatrie. Iaşiul poate deveni un centru pilot prin care s-ar putea finanţa un asemenea sistem, astfel încât instituţiile abilitate să supravegheze pacienţii cu potenţial de violenţă patologică. Proiectul de lege va fi scris şi înaintat parlamentarilor de Iaşi de către specialişti din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, împreună cu cei ai Universităţii de Medicină şi Farmacie şi ai Spitalului Socola. Mai mult decât atât, pentru acest centru-pilot avem în vedere şi cofinanţarea din fonduri europene", a afirmat Gheorghe Nichita.

Primarul Iaşiului a mai spus că acest tip de supraveghere se poate face prin colaborarea instituţiilor abilitate, respectiv Poliţie, DSP, Spitalul de Psihiatrie, fără a se încălca drepturile pacientului vulnerabil.

Nichita a spus că proiectul nu poate funcţiona doar la nivel judeţean, pentru că există situaţii când pacienţii se mută dintr-un judeţ în altul şi trebuie monitorizaţi.

"E necesară o reţea naţională. Un pacient poate veni de la Baia Mare la Iaşi sau pleacă de la Iaşi la Baia Mare. Dar se impune o astfel de abordare. Când un bolnav se externează de la spitalul Socola trebuie înştiinţat medicul de familie, dar trebuie discutat şi cu familia. În plus, trebuie periodic să meargă cineva să-l întrebe dacă a luat medicamentul", a afirmat Nichita.

El a precizat că tot timpul se spune că nu există bani, dar că un astfel de sistem trebuie gândit, pentru a preîntâmpina situaţiile grave.

Nichita a spus că "Iaşiul se oferă pentru derularea proiectului-pilot".

Primarul Iaşiului a declarat că va discuta şi cu premierul Victor Ponta, pe tema proiectului de lege iniţiat de autorităţile ieşene.

ORA 17:45

Studenţii care l-au imobilizat pe bărbatul ce a vrut să detoneze o bombă vor fi premiaţi de Primărie

Cei doi studenţi ai Facultăţii de Electronică din Iaşi, care l-au imobilizat pe bărbatul ce a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs, vor fi premiaţi de Primăria Iaşi, pentru meritul lor civic, distincţiile urmând a fi acordate pe 14 octombrie, de Zilele Iaşiului.

Marian Platonov, originar din Republica Moldova, şi Marian Prescură, ambii studenţi ai Facultăţii de Electronică din Iaşi, vor fi premiaţi de Primăria Iaşi, cu titlul «Meritul Civic», pentru atitudinea şi curajul de care au dat dovadă luni în sala de curs, când l-au imobilizat pe atacatorul care încerca să detoneze o bombă.

"Am decis ca studenţii Marian Platonov şi Marian Prescură să primească titlul pentru meritul lor civic, o recunoaştere a actului lor de eroism. Avem nevoie de astfel de exemple, de oameni care nu se pierd cu firea. Puteam să dăm premiile în prima şedinţă a Consiliului Local, dar preferăm să fie într-un cadru mai amplu. Se va întâmpla pe 14 octombrie, de Zilele Iaşiului, când în fiecare an premiem valorile oraşului", a explicat Gheorghe Nichita.

 

ORA 17:30

Primarul din Cârlibaba despre declaraţia lui Nichita: Cum poţi susţine aşa ceva fără probe?

Primarul comunei Cârlibaba, Gabriel Danciu, a declarat, marţi, că nu este adevărat că Oliver Stan ar fi spus viceprimarului din Cârlibaba că doreşte să detoneze o bombă la Universitatea din Iaşi şi s-a întrebat cum poate primarul Iaşiului, fără probe, să facă o asemenea acuzaţie.

Danciu, care a precizat că viceprimarul este în concediu, a declarat că nu este adevărat că Stan ar fi spus viceprimarului despre intenţiile sale.

"Nu este adevărat. Cum poţi să susţii aşa ceva când nu eşti sigur? Cum să faci aşa ceva? Nu vrea să recunoască că e ieşean şi se leagă că s-a aciuat pe la noi acum câţiva ani?", s-a întrebat primarul.

El a spus că Oliver Stan "s-a aciuat" de şase-şapte ani în zona Cârlibaba, dar nu a creat nicio problemă.

"Nu a creat probleme în localitate, nici prin comportament. Nu ştiu ce l-a apucat", a spus Danciu.

ORA 17:15

Primarul Iaşiului: Oliver Stan îşi exprimase public, la Suceava, intenţia de a dinamita universitatea

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, susţine că bărbatul care a vrut să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică locuia la Cârlibaba (Suceava), unde şi-ar fi exprimat public intenţia de a dinamita universitatea din Iaşi, Nichita spunând că aceia care ştiau ar fi trebuit să anunţe autorităţile.

Gheorghe Nichita a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că Oliver Stan locuia într-un adăpost improvizat în localitatea suceveană Cârlibaba.

"De ceva timp, el stătea în judeţul Suceava, unde s-a exprimat de câteva ori că vrea să dinamiteze universitatea din Iaşi. Asta o ştiu din datele anchetatorilor. Cei care au auzit aceste lucruri de la bărbat ar fi trebuit să anunţe mai departe structurile statului. Dacă Poliţia din Iaşi ştia, poate că acest om era monitorizat", a afirmat Gheorghe Nichita.

Primarul Iaşiului a mai spus că bărbatul a fost amendat în judeţul Suceava pentru port de armă albă şi că a discutat la un moment dat inclusiv cu viceprimarul localităţii Cârlibaba.

"I-a spus viceprimarului că are o misiune pe pământ. S-au găsit acolo unde stătea el şi nişte schiţe şi planuri prin care pregătea detonarea bombei la Iaşi. Deci erau nişte semnale că vrea să fie ascultat. Viceprimarul de acolo trebuia să anunţe mai departe alte instituţii, dacă acest om a venit la el”, a spus primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.

ORA 14:30

Scrisoarea atacatorului cu bombă de la Iaşi către preşedintele Traian Băsescu

Oliver Stan, 38 de ani, atacatorul care a încercat luni să detoneze un proiectil într-un amfiteatru al Universităţii "Gheorghe Asachi" din Iaşi, a postat în luna ianuarie, pe un forum, o scrisoare adresată preşedintelui Traian Băsescu. El îi propune acestuia soluţii pentru eradicarea şomajului, printre care colaborarea cu Dumnezeu, care va plăti toată datoria externă a României, dacă Băsescu deschide un cont bancar în numele Lui.

Stan suferă de schizofrenie paranoidă şi a fost internat de 9 ori la Spitalul Socola de lângă Iaşi. El a fost reţinut de procurori, în urma atentatului eşuat de la Iaşi.

Iată scrisoarea lui Oliver Stan:

"Domnule Băsescu,
 
Sînt atît de jos pe scara socială încît cu greu mă pot numi cetăţean al acestei ţări… Dar voi încerca tot ce voi putea să ajung pînă la dumneata Sînt un geniu şi am o soluţie de a vindeca şomajul în ţară într-un timp foarte scurt.
 
Evident e vorba de împărţirea muncii disponibile la toată lumea, de crearea de locuri de muncă cu doi angajaţi pe acelaşi post.

Partea mai interesantă ar fi că această soluţie s-ar aplica ca lege fixă atunci s-ar dubla numărul de locuri de muncă din ţară şi ar rămîne multe locuri de muncă libere care ar trebui ocupate.

Asta ar duce la dispariţia muncii inutile şi atunci aceiaşi bani ar ajunge practic la aceiaşi oameni dar ar lucra doar 3 zile pe săptămină.

Adică cu soluţia mea ar lucra omul doar 3 zile pe săptămină şi ar avea cam acelaşi venit, adică altfel spus ar însemna aproape dublarea plăţii muncii angajatului. Venitul ar rămîne acelaşi dar fiindcă s-ar scurta timpul de muncă ar creşte plata muncii.
 
Da, sînt bolnav psihic, diagnosticat cu schizofrenia paranoidă, vorbesc cu Dumnezeu şi această soluţie e de la Dumnezeu, dar pînă şi psihiatrii recunosc că sînt un om de o inteligenţă extraordinară. Deci sînt nebun, da e adevărat, dar sînt foarte deştept.

Iisus mi-a spus că nu a multiplicat pîinile şi peştii în mod fizic ci i-a făcut pe oameni să-şi împartă între ei mîncarea pe care o aveau.

Cred că aş putea face acelaşi lucru cu locurile de muncă. Sînt singurul om din lume care chiar poate pune în practică aşa o soluţie.
 
Ar fi vorba de organizarea unei sărbători publice numită "Capră în şură" în care oamenii să se întîlnească şi să-şi împartă în mod benevol (prin miracol) locurile de muncă. Adică vindecarea şomajului s-ar face într-o singură zi prin miracol.

Locuiesc undeva prin munţi aproape de Cârlibaba, am locuit şi într-o peşteră o vreme sînt un fel de Sfînt ciudat fără legătură cu Biserica, am publicat cărţi, sînt un om foarte neobişnuit un fel de boschetar de pădure greu de găsit vă las nr de tel al viceprimarului din Cârlibaba 0744…

Mă numesc Stan Oliver, am 40 ani şi arăt că Iisus.

Am absolvit facultate masterat, primul pe lista de admitere, am construit sisteme cu microprocesoare, am luat premii pe ţară, dar acum am ajuns boschetar.
 
Nu mă aştept la vreun răspuns probabil sînt prea multe mailuri trimise dar mi-am încercat norocul
Mă gîndesc dacă nu ar trebui să vin în Bucureşti călare pe un cal alb… pentru a atrage atenţia vreunui politician, am un cal îl cheamă Şoimu iar acest cal e singura mea avere, oare o fi permis accesul unui cal în oraş? Glumeam desigur …
 
Cumpărasem un pămînt şi îmi construisem o casă pe munte dar fiind acuzat de boală psihică mi s-a furat pămîntul fiindcă nu prea ştiu să mă apăr.

Sînt un om inteligent dar prea sensibil şi blînd. Dacă nu mai am casă probabil că nu-mi mai rămîne altceva de făcut decît să vin călăre pe cal în Bucureşti… să caut vreun politician dispus să colaboreze cu un Sfînt …

Apropo de soluţia aia a mea eu nu sînt împotriva guvernului, ci pot aduce pace şi bunăstare în ţară.

Bonus, Dumnezeul meu a promis că dacă colaboraţi cu El atunci va plăti El Însuşi personal datoriile externe ale României.
 
Fiindcă dacă miracolul acela funcţionează atunci această structură s-ar aplica apoi în toată lumea, şi Dumnezeu vă oferă deschiderea unui cont al Lui personal în care oamenii din toată planeta ar putea dona bani direct în contul lui Dumnezeu, şi din contul acesta s-ar putea plăti datoriile externe ale României în cîţiva ani dacă miracolul funcţionează…

Dacă oamenii ar fi mulţumiţi de viaţa cea bună atunci fiecare om din lume ar dona măcar un euro în contul ăla… deci e vorba de miliarde de euro.

Aş solicita şi eu 1% din acel cont fiindcă sînt singurul care poate face acel miracol să funcţioneze, sînt singurul care poate umple un astfel de cont cu miliarde de euro.
 
Doamne… de aş ajunge eu să vorbesc cu unu din aia de sus… Dar ăia sînt atît de sus şi eu atît de jos încît e imens de greu să ajungem unii la alţii.

Ce-s eu acuma decît un nenorocit ieşit din pădure rătăcit prin oraş fără locuinţă m-am adăpostit într-o sală de net peste noapte şi ating doar o data într-un an tastatura unui calculator legat la net… Eu sînt mai degrabă un animal de pădure decît om…
 
Ar fi culmea să răspundă cineva! Ar fi un miracol… Eu cred în miracole dar aşa ceva ar fi chiar culmea să văd odată aşa un elicopter aterizînd lîngă căsuţa mea şi coborînd Băsescu fiindcă chiar primit mailul ăsta…
 
Părerea mea Domnule Băsescu e că nu ar trebui să vă caut eu ci ar trebui să veniţi personal cu elicopterul în Cârlibaba să căutaţi pe Sfîntul din peşteră ,adică nebunul satului… Şi ar trebui să veniţi repede fiindcă sînt în pericol cam serios să mă bage lumea la psihiatrie… ar fi păcat să piardă lumea un geniu. Sînt într-o situaţie atît de proastă social încît mă tem că ajung la sinucidere. Dar deocamdată încă trăiesc… şi unde-i încă viaţă mai e şi speranţă.
 
Sîntem Români sîntem hoţi, atunci hai să furăm domnule cu ajutorul lui Dumnezeu!
 
Şi Iosif în Egipt a furat aşa şi a făcut în 14 ani Egiptul cea mai bogată ţara din lume…

Aminteşte-ţi domnule Băsescu cum a scos Faraonul pe Iosif din puşcarie… Un om extraordinar că acela sînt şi eu dar sînt în puşcăria excluderii sociale…

Gîndeşte-te că dacă reuşeşte miracolul vindecării şomajului într-o singură zi, devii Rege domnule Băsescu, te face lumea Rege şi nimeni nu ar fi împotrivă fiindcă miracolul e miracol adică e dovada clară a existenţei lui Dumnezeu.

Dumnezeul meu îţi dă titlul de Rege Sfînt dacă colaborezi la înfăptuirea acestui miracol. Tot ce ai avea de făcut ar fi să apari împreună cu mine într-o emisiune în direct şi să zîmbesti …Asta-i tot! Simplu nu? Dar cît de imposibil e ca eu boschetarul nebun să ajung la televizor împreună cu Preşedintele…

A doua zi după o asemenea întîlnire ar exista o şansă reală de a dispare şomajul pur şi simplu. Un mail e prea scurt nu poate cuprinde toate detaliile planului ce îl am în minte, şi nici nu cred că puteţi voi înţelege mintea unui geniu.

Dar probabil că scriu complet fără sens aici… scuze dacă am deranjat cu ceva dacă măcar l-o fi citit careva …

Stan Oliver"

ORA 14:20

Poliţiştii pirotehnişti scotocesc cu câini pădurea de la Ciric în căutarea altor două bombe care ar fi fost ascunse de Oliver Stan. Teroristul a mărturisit acest lucru procurorilor. Aceştia spun că a fost găsită doar aceea de la universitate. Bombele sunt departe de zona de agrement.

ORA 14:15

Oliver Stan va fi dus diseară la Socola unde va fi expertizat şi în funcţie de rezultat se vor lua măsurile legale.

ORA 13:50

Tentativa de detonare a unei bombe într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din Iaşi putea reprezenta cea mai mare catastrofă din istoria României dacă acea bombă exploda, a afirmat premierul Victor Ponta, adăugând că îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru faptul că tentativa a eşuat.

"Indiferent de orice alte teme importante, nu ştiu cui să îi mulţumesc altcuiva decât lui Dumnezeu, pentru că ce s-a întâmplat ieri la Iaşi putea să fie cu adevărat cea mai mare catastrofă din istoria României. Dacă într-adevăr acea bombă exploda, era o tragedie cumplită. Acum, s-au făcut cercetările, am fost înştiinţat şi eu, şi preşedintele, din păcate nu era vorba de un terorist sau de ceva ce putea fi prevenit, ci de o persoană cu nişte probleme psihice. Slavă Domnului că…să ştiţi că am trecut pe lângă catastrofă cu toţii", a spus Ponta.

ORA 12:00

Medicii de la Socola au afirmat ca Oliver Stan ar fi trebuit sa stea mai mult internat, pentru ameliorarea starii. Mama acestuia l-a luat insa pe propria raspundere si a refuzat spitalizarea. Le-a spus medicilor ca nu ii mai da medicamentele si nu a acceptat sa-i dea medicatia, desi medicii i-au explicat riscurile si i-au spus cat de important este tratamentul. "Daca lua medicatia sigur nu s-ar fi intamplat asa ceva", spun cadrele medicale. Cei din Spitalul "Socola" si-l amintesc pe Oliver un baiat educat, cu bun simt si foarte civilizat, care era incapabil de violenta directa. Cel mai probabil, de accea a si ales sa detoneze o bomba, pentru ca dispozitivul ar fi ucis instantaneu, fara ca barbatul sa mai fie apoi martorul celor savarsite.Mama atacatorului este si ea o pacienta a Spitalului de Psihiatrie. Ea a fost internata in luna februarie a acestui an in urma unui atac de panica. Femeia a fost diagnosticata cu depresie

ORA 10:55

Atacatorul s-a plimbat nestingherit prin universitate in ultimele zile. “În Consiliul de Administraţie a fost iniţiată o analiză, pentru a vedea cum se pot preveni aceste situaţii periculoase. Fizicul acestui personaj (n.r. Oliver Stan) atrage atenţia şi a fost observat, în cursul săptămânii trecute, de paznic şi de femeile care asigură curăţenia. Umbla fără un scop precis, aşa că a fost întrebat ce caută acolo. A spus că doreşte să localizeze săli pentru examene viitoare. Era o scuză plauzibilă”, a declarat Irina Lungu, prorector UTI. Conducerea Universităţii Tehnice a explicat că este greu de controlat fluxul de oameni din Corpul A, întrucât există mai multe intrări şi coridoare comune cu cele ale Universităţii „Al. I. Cuza”. In plus, Corpul A este vizitat adesea de absolvenţi de clasa a XII-a şi de părinţi, având în vedere că aceştia se pregătesc de admitere la facultate. Astfel, oricât de strictă ar fi paza clădirii, nu pot fi controlate toate persoanele care trec prin zonă. 

 ORA 10:35

Studenţii Universităţii Tehnice “Gh. Asachi” cer conducerii instituţiei să asigure o pază mai bună a spaţiilor universitare. Apelul a fost lansat de Liga Studenţilor Electrotehnişti din Iaşi, care mai solicită autorităţilor competente să asigure consiliere psihologică gratuită pentru victime. „Universităţile trebuie să se asigure că serviciile de pază dau dovadă de mai multă vigilenţă şi poliţia trebuie să dea un răspuns referitor la modul în care dispozitivul exploziv a ajuns pe mâna atentatorului. În ceea ce priveşte victimele, sperăm ca autorităţile să le asigure consiliere psihologică gratuită şi ne aşteptăm ca, în dialog cu studenţii, universitatea să găsească cea mai bună soluţie pentru reluarea examenului de licenţă. Solicităm universităţii şi facultăţilor să se gândească dacă pentru admiterea la facultate nu ar trebui inclus la dosar şi un aviz psihologic”,a  punctat Sandu Alexandru – Lorin, Preşedinte L.S. ETH

ORA 9:30

Tânărul Marian Platonov, studentul de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei care a sărit pe atentatorul Oliver Stan, alături de colegul său Marian Prescure, a devenit erou în Republica Moldova. Fundaţia Edelweiss a anunţat că îI va oferi băiatului 30.000 de lei moldoveneşti (aproximativ 1.500 de euro) pentru că a dat dovadă de curaj în momente critice.

“Considerăm că gestul lui Marian Platonov este unul extraordinar, iar curajul său ne face mândri pe noi toţi, cetăţenii Republicii Moldova. Cei 30.000 MDL, pe care îi oferim, reprezintă o modestă recompensă pentru Marian Platonov, un tânăr care merită pe deplin recunoştinţă şi apreciere publică, atât în Republica Moldova, cât şi în România. Fundaţia Edelweiss rămâne fidelă crezului său de a sprijini inteligenţa, efortul, generozitatea şi curajul – oriunde s-ar manifesta acestea”, arată reprezentanţii Edelweiss
 

ORA 8:00

Oliver Stan a fost retinut de DIICOT, cercetarile continuand sub acuzatia de terorism. In cursul zilei de astazi, procurorii vor decide daca acesta va fi dus la Socola pentru expertiza psihiatrica. "Este acuzat de acte de terorism. A fost reţinut, iar în prezent se află în arestul Poliţiei Iaşi. Azi (marţi – n.r.) se va decide dacă va fi prezentat în faţa instanţei pentru arestare preventivă sau dacă va fi internat la Spitalul Socola, pentru o expertiză psihiatrică", a spus procurorul-şef al DIICOT Iaşi, Iulia Diaconu.

 

TEXT APARUT IN PAGINILE ZIARULUI DE IASI

Dispozitivul pe care l-a făcut acesta este unul complicat şi i-a lăsat cu gura căscată până şi pe pirotehnişti. Dispozitivul a fost dotat chiar şi cu un afişaj electronic, iar detonatorul era alimentat cu baterie de 12 volţi. De ce nu a explodat bomba? A fost un miracol pur şi simplu, care a salvat zeci de oameni de la moarte şi un cat de clădire de la dărâmare sigură. Care au fost cele două mici detalii pe care nu le-a luat în calcul atentatorul la realizarea diabolicei bombe şi care au făcut ca atentatul să eşueze şi să nu devină un carnagiu relatat pe larg de întreaga presă de pe mapampond?

Oliver Stan avea cunoştinţe solide de inginerie, dar în privinţa ştiinţelor despre duritatea metalelor era, se pare, zero. Acest aparent detaliu i-a salvat ieri-dimineaţă pe cei 44 de studenţi şi cadre didactice de la moarte sigură. Bomba pe care au găsit-o cei de la Serviciul Român de Informaţii (SRI) era construită ca să detoneze cu ajutorul unui comutator, conectat cu fire la o baterie de 12 volţi, pe care acesta o avea în rucsac.
Proiectilul de aproape jumătate de metru pe care l-a folosit era de calibru 100, suficient să arunce în aer tot amfiteatrul. Pentru a detona proiectilul, Stan Oliver a construit un cadrul format din touă tije de un metru în jurul lui, pe care a montat şi dispozitivul destinat detonării proiectilului.

În acest sens, a ataşat de proiectil cele două tije lungi pe care le-a fixat cu coliere prinse în şuruburi de obuz, apoi la capătul ascuţit al acestuia, unde este prevăzut cu o capsă, a montat un cui. Acesta din urmă avea rolul de a lovi capsa proiectilului ca proiectilul să explodeze. Cuiul era susţinut de un alt dispozitiv ataşat de cadru, menit să-l direcţioneze în capsa proiectilului. Pentru a face cuiul să lovească capsa proiectilului, atentatorul a montat o cutiuţă cu praf de puşcă, cu rolul de a împinge cuiul prin explozie; iar pentru a face praful să explodeze, acesta a montat un rotor electric, conectat la baterie. Ideea este cât se poate de simplă: în momentul în care bărbatul apăsa butoul detonatorului, se activa rotorul electric, care încălzea praful de pulbere. Acesta se aprindea şi făcea o mică explozie, iar forţa deflagraţiei împingea cu putere cuiul în capsa proiectilului, care detona bomba. Finalul: un dezastru! Din fericire, n-a fost să fie ca prin minune.

A explodat doar cutiuţa

Potrivit martorilor, bubuitura pe care au auzit-o studenţii era de la cutiuţa cu praf de puşcă, dat fiind şi mirosul de sulf şi fum resimţit. Anchetatorii şi-au dat seama ulterior că explozia prafului de puşcă l-a rănit pe atentator, dar a distrus şi dizpozitivul construit. Mai explicit, bomba nu a detonat deoarece una din cele două tije care formau cadrul dispozitivului s-a îndoit, iar cuiul nu a mai păstrat direcţia şi a percutat, prea mult spus milimetric, ci „micronic“, chiar pe lângă capsa proiectilului. În plus, celelalte două tije de aluminiu destinate pentru a direcţiona mai bine cuiul în capsa obuzului s-au îndoit ca nişte mânere de patent, afectând şi ele direcţia cuiului. Zecile de studenţi au scăpat teferi deoarece cuiul a lovit alături capsa proiectilului. Potrivit unor surse din cadrul anchetei făcute de procurori, inginerul a greşit în calculele lui în privinţa a două detalii. Unul dintre acestea a fost că inginerul nu a asigurat cu mai mai multe şuruburi cadrul dispozitivului, pe care forţa exploziei prafului de puşcă l-a afectat şi dezmembrat. „Putea să pună patru şuruburi în loc de două. De asemenea, mica explozie a prafului de puşcă a îndoit cele două tije de aluminiu, care a făcut ca bolţul folosit pentru a intra în capsa proiectilului să nimerească pe lângă. Dacă folosea un material mai dur, după mica explozie, cuiul îşi păstra direcţia şi detona proiectilul iar acum aveam zeci de morţi“, a precizat anchetatorul. Pentru a amplifica explozia, într-o geantă poliţiştii au găsit şi un pet de cinci litri plin cu benzină, şi alte trei sticle de 2,5 litri fiecare, umplute, de asemenea, cu carburant.

De ce a făcut-o: două ipoteze

Imediat după ce a fost ridicat de poliţişti de la Universitate, Stan Oliver a fost transportat la sediul IPJ din Copou, la Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC). Acesta nu a fost audiat până nu au venit procurorii. În acest timp, el a stat liniştit, dar dezorientat. La amiază, în jurul orei 16, poliţiştii l-au dus pe bărbat la Parchet, apoi la Secţia 4, după care au mers la apartamentul acestuia din Tătăraşi, strada Vasile Lupu, unde anchetatorii au găsit cabluri şi scule cu care a realizat bomba artizanală. Printre ipotezele care se vehiculau ieri în rândul anchetatorilor privind motivul acţiunii sale era şi faptul că, în urmă cu 14 ani, ar fi dat o restanţă chiar în amfiteatrul respectiv, şi ar fi luat o notă mică, iar ieri ar fi dorit să se răzbune.

De asemenea, printre studenţii care se aflau în amfiteatru circula şi varianta că Stan Oliver ar fi fost anunţat de cineva din interior să intre în timpul examenului, pentru a-l compromite, deoarece subiectele nu au fost pe placul său. „Este necesară găsirea studentului care a dat semnalul acestui individ bolnav, pentru a-şi face apariţia la abia 3-5 minute de la înmânarea subiectului. Sigura concluzie este că unui student nu i-au plăcut subiectele şi l-a chemat pe acest individ să facă o scenă“, a scris un student aflat în sala P6 a sălii de examen.
O altă ipoteză vehiculată printre poliţişti a fost că ar fi avut vreun conflict cu Poliţia, de vreme ce a solicitat la intrarea în sala de examen să vină aceştia. Şefii IPJ au precizat însă că Oliver Stan nu a avut niciodată treabă cu autorităţile. „Nu a avut vreun conflict cu Poliţia. De la el nu există nicio petiţie sau vreo plângere. Credem că a cerut să vină Poliţia pentru a-şi expune revendicările“, a precizat chestorul Ioan Scripniciuc, şeful IPJ.

Teroristul care vindea flori

Oliver Stan are un apartament în cartierul Tătăraşi, pe strada Vasile Lupu. Vecinii au spus că bărbatul nu mai locuieşte de mai bine de cinci ani acolo, apartamentul fiind închiriat până de curând. Cei care îl cunosc au spus că locuia într-o grotă din judeţul Neamţ, după cum le-ar fi spus chiar el, fără alte detalii, iar mama sa locuia la ţară, în Miroslava, împreună cu concubinul acesteia. „L-am văzut ieri-dimineaţă, după mai multe luni de absenţă. A venit repede la apartament, a intrat şi nu a stat mult. Venea să încaseze banii pe chirie“, a afirmat o vecină. Potrivit acesteia, bărbatul nu este foarte sociabil, este mereu retras şi nu comunică cu cei din jur. Un alt vecin a afirmat că Oliver vindea flori în pieţele din Iaşi, acesta fiind sigurul motiv pentru care se întorcea din Neamţ. Ieri-dimineaţă, mama lui Oliver a venit la apartament să discute cu şeful de scară, pentru a vedea dacă există datorii lăsate de chiriaşii care au părăsit locul de curând. În timpul discuţiilor au venit şi poliţiştii, care i-au spus ce s-a petrecut şi au luat-o la secţie, pentru mai multe declaraţii.

Din spusele vecinilor, mama acestuia nu ştia că fiul ei a pus în pericol viaţa mai multor persoane şi nu şi-a explicat gestul făcut de acesta.

Clipele de groază din amfiteatru, povestite pas cu pas de studenţi

„Am sărit pe el şi i-am legat mâinile la spate cu cureaua lui domn profesor“

Aproximativ 40 de studenţi de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ şi patru cadre didactice au trecut ieri prin clipe de groază. Tinerii se pregăteau să susţină proba scrisă a examenului de licenţă în amfiteatrul P6 din Corpul A al instituţiei, situat în Copou, când un bărbat a intrat în sală şi a ameninţat că are o bombă. Acesta, îmbrăcat complet în negru, avea un rucsac mare de munte, o geantă într-o mână şi ţinea în cealaltă mână un întrerupător. Iniţial, studenţii şi cadrele didactice nu au luat în serios ameninţarea şi l-au chemat telefonic pe decanul facultăţii, profesorul Ion Bogdan, pentru a face ordine în sala de examen.

Negocieri cu decanul

Ajuns la faţa locului, decanul a încercat să negocieze cu atacatorul, rugându-l să iasă din amfiteatru pentru ca tinerii să poată da examenul. „Nu credeam că are cu adevărat o bombă în genţi, iar studenţii erau calmi. În momentul în care ei s-au ridicat din bănci, bărbatul a devenit nervos şi a ţipat la ei“, îşi aminteşte Ion Bogdan. Studenţii povestesc că agresorul nu le-a spus ce revendicări are, ci doar a solicitat să vorbească cu Poliţia. Panica s-a instalat în sală abia după ce bărbatul, Oliver Stan, a devenit şi mai agitat şi a ţipat la ei. „La ora 8 jumătate s-a făcut intrarea în sală pe baza buletinului, iar la ora 9 ne-au venit subiectele de examen. La ora 9 şi 10 a intrat acel individ, a spus că este terorist şi că are o bombă. Iniţial, nimeni nu l-a crezut, şi am încercat să-i spunem să iasă din sală. Inclusiv domnii profesori au încercat să-l dea afară. Nu a reuşit niciun fel de negociere, părea foarte pornit. Când profesorii au încercat să-l scoată afară, s-a apropiat de catedră şi a spus că rămâne acolo. Apoi, am început să ne panicăm. Am încercat să ieşim, unii au reuşit să se strecoare afară, pe motiv că li se face rău şi vor la toaletă, alţii am plecat în spatele amfiteatrului, unde este o cameră. Am încercat să ne îndepărtăm cât mai mult de bombă, ne-am adăpostit în sala mică din spate (n.r. – o fostă sală de proiecţie), dar nu aveam ieşire în afara facultăţii“, a povestit Oana Pavel, o tânără de la Facultatea de Electronică.

A fost legat cu o curea

Între timp, asistentul Daniel Mătăsaru, supraveghetor la examen, a ieşit afară, scuzându-se că vrea să arunce paharul de la cafea, şi a anunţat Poliţia. „N-am stat să văd ce revendicări are, am ieşit afară. Până să ajungă echipele de intervenţie, individul s-a precipitat şi a detonat o capsă. În momente de genul ăsta nu trebuie să stai la discuţii, trebuie să acţionezi. Era un om ciudat. Sunt de 10 – 12 ani în universitate şi nu l-am văzut niciodată“, a detaliat Mătăsaru. Atunci când studenţii s-au deplasat în spatele amfiteatrului, spiritele au început să se încingă, iar Oliver Stan a vrut să le demonstreze că are cu adevărat o bombă. S-a aplecat spre geanta de pe podea, a început să o desfacă, dar a apăsat, din greşeală, pe detonator. Încărcătura explozibilă i-a sărit lui în faţă, fără a afecta alte persoane din sală.

„Individul s-a enervat, pentru că am rămas puţini în amfiteatru. În timpul ăsta, a început să ferească învelişul de pe bombă şi din greşeală a apăsat pe buton şi a explodat. Avem noroc că nu a dezvelit toată bomba. Era fum gros şi mirosea a sulf. După ce a explodat, eu şi un coleg am sărit pe el, l-am imobilizat şi i-am legat mâinile la spate cu o curea de la un profesor. Spunea că vrea să vorbească cu Poliţia, cu nimeni altcineva“, a relatat Marian Platonov, student din Republica Moldova.

Lucrează pentru Dumnezeu

Până ce poliţiştii au sosit la universitate, atentatorul a fost ţinut imobilizat într-un birou de lângă amfiteatru. La câteva ore după incident, conducerea facultăţii a descoperit că Oliver Stan a fost student la Electronică în urmă cu mulţi ani. „Atacatorul a fost studentul nostru, atât la licenţă, cât şi la master. Nu ştiu exact acum câţi ani, dar, judecând după vârsta lui, probabil acum vreo 15“, a precizat decanul. Poliţia a solicitat secretariatului facultăţii o listă cu toţi studenţii care se aflau în amfiteatrul P6 pentru a susţine examenul de licenţă. Oliver Stan are şi un cont pe site-ul de socializare Facebook. Pagina sa de profil este cel puţin bizară. Bărbatul nu are prieteni sau postări, dar şi-a completat secţiunea „Despre mine“ cu facultatea pe care a absolvit-o (Electronică şi Telecomunicaţii), liceul (Colegiul „Racoviţă“) şi a precizat că lucrează „pentru Dumnezeu“.

Peste 1.000 de dezaxaţi ca el trăiesc liberi printre noi, la Iaşi

Potrivit medicilor de la Spitalul „Socola“, în judeţul Iaşi există nu mai puţin de 1.000 de atentatori periculoşi precum Oliver Stan. Toţi aceştia suferă de schizofrenie paranoidă, o boală extrem de gravă, care poate duce oricând la crime sau sinucideri fără ca nimeni să le poată prevedea. Aproape nimeni nu are grijă de schizofrenici, de aceea se poate ajunge oricând la acte de violenţă. Bolnavii se află sub supraveghere doar atunci când sunt internaţi la spital. După ce părăsesc unitatea medicală, nimeni nu le mai poartă de grijă. Oliver Stan, bărbatul în vârstă de 38 de ani care a pus în pericol viaţa a zeci de persoane ieri-dimineaţă, după ce a încercat să detoneze o bombă, suferă de schizofrenie paranoidă, iar ultima internare a fost între 14 martie şi 1 aprilie, anul acesta. „Pacientul a avut nouă internări la Spitalul de Psihiatrie, în perioada 2006-2013. Ultima internare a fost acum trei luni“, a declarat dr. Lucian Burlea, managerul Spitalului „Socola“. Medicii psihiatri au afirmat că afecţiunea de care suferă ieşeanul este foarte gravă, iar în lipsa medicaţiei pacientul poate săvârşi o crimă sau poate apela la sinucidere. Pe lângă schizofrenie, acesta prezenta delir mistic, iar medicii au afirmat că se credea Mesia şi avea momente când căpăta o altă personalitate şi se considera o divinitate. Tot potrivit medicilor de la „Socola“, aceştia au spus că ştiu de la tânăr că îşi ducea traiul undeva prin judeţul Neamţ, într-o grotă, şi că venea rar la Iaşi, când încasa chiria pentru apartamentul din Tătăraşi. Nimeni însă, se pare, nu ştie mai multe amănunte despre acest aspect.

Cum se manifestă boala

„Schizofrenia paranoidă este una dintre cele mai grave tulburări psihice. Se manifestă prin delir, halucinaţii, vorbire dezorganizată, chiar prin violenţă. Sub tratament, acestea pot fi ţinute în frâu. Este posibil ca şi atunci când pacientul ia medicamente să fie violent, dar probabilitatea săvârşirii unor gesturi disperare este mai mică. Bolnavii de schizofrenie sunt ţinuţi în spital până când starea lor se ameliorează, după care sunt externaţi şi ar trebui să se ocupe de ei nu doar familiile, ci şi medicii de familie şi cei din centrele de sănătate mintală“, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Spitalul „Socola“. Potrivit acestuia, schizofrenia este o boală a oamenilor inteligenţi, cu un IQ mare. Oliver Stan făcea parte din categoria oamenilor cărora le plăcea învăţătura, scriind chiar şi o carte, intitulată „Prima mea luptă“, care cuprindea experienţele sale în spital, în cele nouă internări, pe care le-a arătat-o medicilor.

De la începutul acestui an, 1.147 de pacienţi cu schizofrenie au trecut pragul Spitalului de Psihiatrie, dintre care 311 au fost aduşi cu ambulanţa sau cu Poliţia. Potrivit medicilor psihiatri, aproximativ 80% dintre schizofrenii sunt schizofrenii paranoide, adică în stadiile cele mai grave, iar singura modalitate în care bolnavii pot fi ţinuţi în frâu este medicaţia. Tratamentul bolnavilor este însă nemonitorizat odată ce părăsesc unitatea medicală. La Spitalul de Psihiatrie şi Maximă Siguranţă Pădureni Grajduri se află peste 150 de persoane schizofrenice închise pe viaţă care nu au avut parte de o supraveghere atentă din partea instituţiilor statului, fiind monitorizaţi permanent doar după ce au ucis. Motivele pentru care schizofrenicii nu sunt monitorizaţi aşa cum ar trebui sunt multiple, fiecare persoană responsabilă de acest lucru încercând să găsească fel de fel de explicaţii. „Legea sănătăţii mintale este bine construită, doar că problema ţine de punerea în practică. Nu se respectă normele prevăzute, mai ales din cauza faptului că nu sunt fonduri suficiente pentru a le asigura persoanelor care suferă de boli psihice atenţie sporită“, a declarat dr. Călin Scripcaru, fostul consilier pe probleme de sănătate mintală în Ministerul Sănătăţii.

Centre insuficiente

Spitalul are rolul de a pune un diagnostic celor bolnavi, de a le oferi tratament atât timp cât se află internaţi şi de a interveni în cazul în care fac crize şi nu pot fi calmaţi. După ce părăsesc unitatea medicală, persoanele cu schizofrenie au obligaţia de a se prezenta la Centrele de Sănătate Mintală, care joacă cel mai important rol în monitorizarea bolnavilor psihic. În judeţ însă nu există decât două centre, insuficiente pentru numărul mare al bolnavilor psihic.

Centrele trebuie să aibă un anumit teritoriu de care se ocupă, dar din cauza numărului mic nici grija purtată pacienţilor nu prea se vede. Chiar dacă bolnavul este obligat să se prezinte după externare la centru, acesta nu vine. Astfel, deşi rolul psihiatrilor de la centre este să meargă la cel puţin trei zile la domiciliul pacienţilor, pentru a-i verifica, acest lucru se întâmplă doar atunci când există anumite sesizări. Nici medicii de familie nu îşi irosesc timpul pentru a-i supraveghea pe cei schizofrenici. Deşi ar trebui să meargă patru ore pe teren, pe la pacienţii pe care îi au, aceştia preferă să stea la cabinet. Astfel, o soluţie ar fi internarea permanentă a bolnavilor cu boli grave în cele două secţii exterioare ale Spitalului „Socola“, care sunt însă deja foarte aglomerate.

Liliana GÎNJU, Claudia DĂNĂILA, Andrei DÎSCĂ

 

Comentarii