Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

BUBUITURA din Iași: Un „boom sonic“ provocat de un avion sau un meteorit?

GALERIE
boom sonic
  • boom sonic
- +

Aceasta este cea mai probabilă ipoteză a specialiştilor în privinţa bubuiturii care s-a propagat alaltăieri deasupra Iaşului, şi de care nicio autoritate nu are cunoştinţă. Acest fenomen fizic rar se petrece când un avion, de regulă militar, depăşeşte viteza sunetului, Mach1: sunetul se propagă radial, putând fi resimţit până la 48 de kilometri.

Profesorii şi cercetătorii ieşeni nu au reuşit să elucideze complet misterul bubuiturii care s-a auzit în urmă cu două zile în Iaşi, însă - din declaraţiile martorilor, după modelul de propagare a sunetului şi distanţa la care acesta a ajuns - aceştia au concluzionat, contactaţi de către „Ziarul de Iaşi“, că este vorba, cel mai probabil, de un boom sonic. Acesta se petrece atunci când un obiect, cel mai probabil un avion de mare viteză, de regulă militar, depăşeşte viteza sunetului, Mach1, iar sunetul se propagă în urma acestuia în formă radială, putând fi resimţit până la 48 de kilometri faţă de epicentru. Sursele de specialitate afirmă că acest zgomot poate fi provocat şi de un avion care zboară la o altitudine foarte mare şi care nu este vizibil cu ochiul liber.

Geamuri sparte

„Dacă ai un cerc de 20 de kilometri unde s-a auzit zgomotul, nu poţi spune că propagarea este izotropă, dintr-o singură direcţie, prin urmare sursa este punctiformă, deci zgomotul a fost produs de o mişcare la nivelul oraşului Iaşi“, a explicat prof.dr. Maricel Agop, de la Uni­versitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“.

Acesta a explicat că bubuitura s-a auzit în mod diferit în oraş şi din cauza faptului că sunetul a fost absorbit de clădiri şi ecranat, în unele zone, de diferitele construcţii. Conform mărturiilor care au împânzit ieri reţeaua de socializare Facebook, oamenii povestesc că una dintre zonele cele mai afectate a fost Tătăraşiul, unde s-au spart geamuri, iar unda de şoc a izbit mai multe uşi în casele oamenilor. De cealaltă parte, specialiştii Universităţii „Cuza“ pun faptul că epicentrul pare să fie în zona Tătăraşi şi din cauza că acesta este amplasată şi pe o zonă de deal, care este apropiată aeroportului.

Una dintre ipotezele acestora se leagă şi de faptul că zgomotul ar fi produs la decolarea sau aterizarea unui avion de mare tonaj care, deşi nu are viteză supersonică, turbulenţele create în aer de turbine ar putea provoca un boom sonic. Această teorie pare însă să fie infirmată de faptul că singurul avion de mare tonaj care a trecut zilele acestea pe la Aeroport era propulsat de motoare cu elice, care nu ar avea cum să producă un astfel de fenomen.

A fost un meteorit?

„Fenomenul de turbulenţe este unul foarte complicat. Nici la ora actuală oamenii nu-l pot controla. Îl înţelegem doar în sens negativ, de distrugere, dar poate fi şi constructiv. Sunt folosite fluide turbulente pentru tăieri de ordinul micronilor în zonele unde nu se poate interveni cu flacără. Ce a produs acel fenomen, nu ştiu, dar un avion de mare viteză s-ar potrivi cu tiparul de ieri, pe care îl descrieţi“, a adăugat prof.dr. Maricel Agop.

Cadrele didactice spun că nu ar trebui ignorat complet nici un meteorit mic care, intrând în atmosferă şi dizolvându-se, ar fi putut călători cu mai mult decât viteza sunetului, producând feno­menul de boom sonic. Până în prezent, singura ipoteză vehiculată în mod oficial, lansarea unor rachete cu grindină, a fost respinsă de către oficialităţile de pe ambele maluri ale Prutului.

Misterul se adânceşte: precedentul identic de la Călăraşi, din 20 aprilie a.c.

Un eveniment similar cu cel de la Iaşi a avut loc pe 20 aprilie 2016, la Călăraşi. Potrivit presei locale, un suflu puternic asemănător cu cel al unei explozii semnificative a creat panică printre locuitorii oraşului. Evenimentul s-a petrecut la ora 14, în timp ce, la Iaşi, bubuitura din 1 iunie s-a auzit în jurul orei 13.30. La fel ca la Iaşi, reporterii din Călăraşi au căutat informaţii la autorităţi, dar niciuna dintre acestea nu a putut oferi vreo explicaţie.

„Observatorul de Călăraşi“ a arătat că nici la numărul de urgenţe 112 nu a fost primit vreun apel. Ca în cazul Iaşului, bubuitura din Călăraşi s-a auzit şi în localităţi învecinate. Presa locală a scris că autorităţile au trimis mai multe echipe în teren, în zone unde bubuitura s-a auzit cel mai tare, în încercarea de a identifica locul unde s-ar fi produs presupusa deflagraţie, dar nu au descoperit nimic. Pe surse, reporterilor din Călăraşi li s-a transmis că ar fi fost o „detonare controlată“ la o unitate militară din apropierea oraşului, dar ziariştii au subliniat că bubuitura nu s-a auzit în zone din imediata apropiere a unităţii.

Cătălin HOPULELE, Alex ANDREI

CITIȚI ȘI:

Bubuitura care s-a auzit în tot Iașul, fără explicații oficiale. S-a auzit până la Lețcani

Autoritățile din Moldova spun că bubuitura nu a fost produsă de o rachetă

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri