Cazul experienţelor de la „Neuro“: Am vorbit cu familia unui pacient-cobai

miercuri, 14 ianuarie 2015, 03:07
5 MIN
 Cazul experienţelor de la „Neuro“: Am vorbit cu familia unui pacient-cobai

Mărturii cutremurătoare din partea familiei unui tânăr despre care conducerea Spitalului de Neurochirurgie spune că ar fi fost folosit pentru cercetări medicale. Tânărul căruia doctorul ieşean i-ar fi efectuat 30 de puncţii lombare, în vârstă de 36 de ani, a murit la 10 minute după ce medicul Iencean ar fi informat familia că operaţia la coloană a reuşit. Sora suceveanului Dumitru Ilie, internat vara trecută la spitalul ieşean, a declarat ieri reporterilor noştri că nu i s-a cerut acceptul pentru ca medicii să-i includă fratele în programe de cercetări medicale. Concomitent, în plângerea înaintată procurorilor, şefii de la Neurochirurgie susţin că nici tânărul operat nu ar fi semnat un astfel de formular, necesar în situaţii de acest gen. Dumitru Ilie a murit în urma unei septicemii, însă nu este clar până în acest moment dacă presupusele intervenţii ilegale ale dr. Iencean a cauzat-o. Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a cerut ieri prudenţă, luând apărarea neurochirurgului, şi a dat de înţeles că reprezentanţii spitalului s-ar fi grăbit atunci când l-au dat afară pe Iencean. El spune că nu sunt cunoscute toate datele cazului şi că este aşteptată poziţia medicului în cauză. Parchetul a demarat o anchetă în acest caz, pentru posibila comitere a unor infracţiuni de abuz în serviciu.

Familia unuia dintre pacienţii asupra căruia s-ar fi făcut experimente medicale la Spitalul de Neurochirurgie “Nicolae Oblu” din Iaşi a discutat ieri cu reporterii “Ziarului de Iaşi”. Declaraţiile acesteia sunt în aceeaşI linie cu acuzaţiile pe care conducerea unităţii spitaliceşti le aduce medicului Ştefan Iencean, şi despre care cotidianul nostru a scris ieri în exclusivitate.

Lucica Necolau, de 32 de ani, este sora unuia dintre cei opt pacienţi asupra căruia Ştefan Iencean ar fi efectuat puncţii lombare fără a avea consimţământ, dintre care patru au murit ulterior. Fratele femeii, Dumitru Ilie, a decedat pe 8 august 2014, în Secţia de Reanimare a Spitalului de Neurochirurgie, ca urmare a unei septicemii produse în condiţii neclare. Originar din comuna Baia, judeţul Suceava, Ilie fusese internat la unitatea spitalicească ieşeană la finele lunii iulie, după ce a fost accidentat pe stradă de o maşină. Potrivit surorii sale, Dumitru Ilie a ajuns la spital cu multiple fracturi, una dintre acestea fiind la coloana vertebrală.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV: Ieşeni morţi în urma unor experimente medicale ilegale? Scandal de proporţii

“În toată perioada în care a fost internat la spital, fratele meu a fost conştient. Eu am vorbit cu el în tot acel timp. A suferit mai întâi o operaţie la coloană, după care am reuşit din nou să discut cu el. A mai fost nevoie de o operaţie, la finalul căreia medicul Iencean mi-a spus că merge spre bine şi că urmează să dea comandă de proteză. La zece minute după asta mi-a zis că starea sa s-a agravat şi că a făcut un stop cardio-respirator. Fratele meu a murit subit, nu am înţeles exact ce anume i-a provocat decesul, pentru că el nu a fost în comă, a fost conştient, am putut vorbi cu el în toată perioada în care a fost internat”, a declarat pentru “Ziarul de Iaşi” Lucica Necolau.

Varianta spitalului: 30 de puncţii lombare

Tânăra din comuna Baia a mai precizat aseară că nimeni din spital nu i-ar fi cerut să semneze vreun formular pentru ca fratelui său să i se extragă lichid cefalorahidian, cu atât mai mult ca lichidul să fie folosit pentru cercetare medicală. “Nu-mi vine să cred aşa ceva, sunt şocată! Acum aud pentru prima dată de lucru acesta. Nimeni nu mi-a spus că fratele meu a fost supus la experimente”, a mai spus Lucica Necolau.

În plângerea pe care reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie au înaintat-o Parchetului de pe lângă Judecătorie se precizează că tânărul Dumitru Ilie este unul dintre cei opt pacienţi asupra cărora medicul Ştefan Iencean ar fi efectuat intervenţii medicale presupus ilegale. În documentul citat, cazul lui Dumitru Ilie este oferit cu titlu de exemplu de către reclamanţi, care spun că de la el ar fi fost extrase nu mai puţin de 30 de mostre de lichid cefalorahidian, prin intermediul puncţiilor lombare. Eprubetele care conţineau lichidul extras de la Ilie ar fi fost ulterior depozitate într-un congelator din salonul 605 de la Spitalul de Neurochirurgie, alături de ale celorlalţi pacienţi care s-ar fi aflat în aceeaşi situaţie. De menţionat că moartea tânărului Dumitru Ilie ar fi fost cauzată “de complicaţii septice”, apărute postoperatoriu.

Alături de Dumitru Ilie, potrivit plângerii citate, alte trei persoane de la care Ştefan Iencean ar fi extras lichid cefalorahidian ar fi decedat, însă până în acest moment al anchetei nu este clar dacă presupusele intervenţii ilegale ale neurochirurgului au cauzat sau nu decesele.

Anchetă pentru abuz în serviciu

Lipsa cauzalităţii directe dintre intervenţiile medicului Iencean şi decesele persoanelor invocate de şefii de la Neurochirurgie i-a determinat pe anchetatorii ieşeni să schimbe şi încadrarea juridică invocată de reclamanţi în plângerea lor. În documentul citat, conducerea unităţii spitaliceşti solicita parchetului să facă cercetări pentru acuzaţia de ucidere din culpă pentru medicul Ştefan Iencean şi neglijenţă în serviciu pentru supervizorul acestuia, doctorul Ion Poeată.

“În urma analizării probelor ataşate plângerii, s-a decis începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu. Dosarul se află în lucru la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei ieşene”, ne-a spus, ieri, procurorul Iulian Iftodi, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Acesta a mai precizat însă că, în funcţie de rezultatele investigaţiilor, încadrarea juridică din acest caz se poate schimba.

Şeful Colegiului Medicilor cere prudenţă în acest caz

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, i-a luat, ieri, apărarea medicului incriminat. Astărăstoae a dat de înţeles că şefii Spitalului de Neurochirurgie s-ar fi grăbit atunci când au dispus desfacerea contractului de muncă a medicului Ştefan Iencean. “În ceea ce priveşte cazul în speţă, eu am recomandat şi recomand prudenţă. Vom începe să analizăm să vedem care este situaţia reală, nu putem să ascultăm o singură parte, cu atât mai mult cu cât la Spitalul de Neurochirurgie au existat conflicte şi acuzaţii reciproce, şi atunci este bine să nu cădem în capcana de a da dreptate unuia sau celuilalt. După ce vom face ancheta pe Colegiu, pentru că nu este de competenţa Universităţii să facă această anchetă, ne vom spune punctul de vedere”, a declarat Vasile Astărăstoae.

Acesta a punctat că în cazul oricărui act medical de cercetare este nevoie de consimţământul pacientului, însă a spus că încălcarea acestei norme este infracţiune doar dacă s-a produs un prejudiciu „real şi cert”. “Nu ştiu de ce conducerea spitalului a ieşit în presă, şi am impresia că este un fel de presiune care se face asupra noastră, dar noi nu cedăm la presiuni, încât nu pot să spun ce riscă x sau y, asta e treaba celor care anchetează cazul. Eu deplâng acest incident, dar dacă se va dovedi că nu este real, atunci vom vedea şi situaţia celor care au reclamat. Dacă este real, vom da sancţiuni care sunt trecute în Codul Deontologic, iar mai departe Parchetul îşi va face datoria”, a încheiat Astărăstoae.

Medicul Ştefan Iencean nu a răspuns, în cursul zilei de ieri, apelurilor telefonice insistente efectuate de reporterii „Ziarului de Iaşi”. Doctorul Iencean a răspuns însă reporterilor de la Radio Iaşi, precizând că plângerea este „o defăimare”, şi că acţiunile sale medicale au fost în conformitate cu normele legale deontologice.

Comentarii