De ce nu a fost arestat principalul suspect în cazul uciderii băieţelului de 10 ani

sâmbătă, 03 octombrie 2015, 01:59
5 MIN
 De ce nu a fost arestat principalul suspect în cazul uciderii băieţelului de 10 ani

Procurorii au propus arestarea în lipsă a lui Vasile Miron înainte ca trupul băieţelului de zece ani să fie descoperit. Judecătorii au respins propunerea, invocând lipsa cadavrului ca principal argument, dar şi lipsa unor probe concludente care să demonstreze că avusese loc o crimă.

Principalul suspect din cazul omo­rului de la Costuleni, Vasile Miron, pare să fi fost scăpat printre degete de poliţiştii care au fost se­sizaţi în primă instanţă de dispariţia băieţelului. Poliţiştii au sesizat Par­chetul cu privire la o posibilă uci­dere a minorului Alexandru Andrei Agape la zece zile după ce au aflat de dispariţia acestuia, atunci când, cel mai probabil, Vasile Miron era deja fugit din ţară. A urmat o pe­rioadă îndelungată de timp, de câteva săptămâni, până ce Miron a că­pătat oficial calitatea de suspect în dosarul de omor şi până ce pro­curorii au considerat că se impune arestarea sa. Era prea târziu, în­trucât Miron nu mai era de găsit.

Cronologia cazului

Andrei Alexandu Agape a dis­părut de acasă pe 29 mai 2015, însă dispariţa sa a ajuns în vizorul anchetatorilor abia pe 7 iunie. Abia atunci, mama sa, Mihaela Agape, a sesizat postul de poliţie din sat cu privire la dispariţia minorului, aceea fiind şi data la care căutările micuţului au fost demarate. Mai mulţi săteni au fost audiaţi în acea perioadă, pentru prima dată ajun­gând la urechea poliţiştilor faptul că Andrei Alexandru ar fi fost văzut în ziua dispariţiei alături de Vasile Miron.

Pe 16 iunie, la 9 zile de la sesizarea dispariţiei, Serviciul de Investigaţii Criminale sesizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, potrivit documentelor întoc­mite în acest caz. În acel moment, poliţiştii susţineau că au suspiciuni rezonabile cu privire la faptul că Andrei Alexandru ar fi fost ucis. Ancheta a fost continuată din acel moment de Parchet, care pe 28 iulie 2015 dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale asu­pra lui Vasile Miron, precum şi pu­nerea în mişcare a acţiunii penale. Miron nu mai era însă de găsit pentru a fi audiat, procurorii încercând să obţină probe care să-i contureze posibila vinovăţie în lipsa sa.

Într-o motivare a Tribunalului Iaşi se men­ţionează că procurorii Parche­tului de pe lângă Tribunal ar fi încălcat procedurile privind învi­nuirea lui Vasile Miron, neexistând dovezi la dosar cum că anchetatorii ar fi „întreprins demersuri“ pentru citarea şi aducerea lui Miron pentru audieri.

Propunere de arestare în lipsă respinsă

Pe 5 august 2015, pe rolul Tribunalului Iaşi este înregistrată propunerea de arestare preventivă în lipsă emisă de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, pe numele lui Vasile Miron. În referatul prin care se cerea luarea măsurii arestă­rii, procu­rorii notau, potrivit înche­ierii Tribunalului, „o descriere a împrejurărilor dispariţiei minorului“.

Judecătorul de drepturi şi li­bertăţi mai constată că, deşi pro­curorii făceau referiri cu privire la modul şi circumstanţele de comitere a faptei, acestea nu erau descrise în mod concret. „În disonanţă cu susţinerile din cuprinsul referatului cu propu­nere de ares­tare preventivă, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că, la acest moment al anchetei penale (n.r. – 5 august), nu au fost admi­nistrate probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă (…) că s-ar fi săvârşit infracţiunea de omor“, se arată în încheiere.

Ju­decătorii precizau că din decla­raţiile martorilor rezulta „în mod cert“ că Alexandru Andrei Agape fusese văzut ultima dată cu Vasile Miron, însă „nu a fost identificat cadavrul minorului sau urme ale unor posibile acte de violenţă care să fi putut conduce la suprimarea vieţii minorului“. Probele pe care procurorii le aveau în acel moment nu „furnizau date“ care să susţină „concluzia pro­curorului“ cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor.

Până să meargă cu dosarul în instanţă, procurorii efectuaseră cercetări la faţa locului, audiaseră martori, ceruseră întocmirea unor rapoarte medico-legale şi auto­rizarea unor mandate de suprave­ghere tehnică a inculpatului.

În acel moment, coroborarea tutu­ror acestor probe, nu indicau „suspiciunea rezonabilă“ cu privire la comiterea infracţiunii de omor, aşa cum prevăd procedurile în privinţa admiterii pro­punerilor de arestare preventivă, fie ele şi în lipsă. „De altfel, procurorul însuşi arată în refe­ratul cu propunerea de ares­tare preventivă că există suspiciunea rezonabilă a implicării inculpa­tului în dispariţia minorului, or, în lipsa unor probe în acest sens, dispariţia minorului nu poate atrage, în sine, concluzia săvârşirii infracţiunii de omor“, mai motivau procurorii.

Ulterior respingerii de către Tribunal a propunerii de arestare, procurorii au contestat soluţia. Pe 21 august, Curtea de Apel Iaşi respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchet.

Săptămâna trecută, cadavrul băieţelului Andrei Agape a fost descoperit de un sătean într-o râpă de pe raza comunei. Avea o pătură peste trup şi un sac de iută îi acoperea capul, primele indicii conturând ipoteza că acesta ar fi putut fi ucis.

Replica Parchetului

În cursul zilei de ieri, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au furnizat un comunicat din presă prin intermediul căruia au dezminţit o serie de informaţii prezentate în ediţia anterioară a „Ziarului de Iaşi“. Procurorii au precizat că nu îşi asumă o serie de declaraţii furnizate de surse ale ziarului care prezentau, printre altele, că mobilul crimei ar fi putut fi unul de natură sexuală

„Afirmaţiile prezentate în ghilimele ca venind din partea organelor de urmărire penală nu sunt susţinute în mod oficial de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, nu corespund realităţii şi nu au fost furnizate  de către organele de urmărire penală investite cu soluţionarea cauzei“, au precizat reprezentanţii Parchetului, care au mai menţionat că a furnizat mass-media toate informaţiile care au putut fi oferite public până în acest moment.

VEDEŢI ŞI:

Aceasta e BRUTA care l-a ucis pe băieţelul din Costuleni? Înainte decapitase o fată

Bestia se pare că şi-a schimbat orientarea sexuală în puşcărie. A stat zece ani pentru omor. A tranşat o fată care mergea cu colindul în ajun de Crăciun. Acum se pare că se ascunde în Germania.

Comentarii