Deputatul PSD Iacoban a postat pe Facebook o poză cu o svastică pe fruntea lui Iohannis

sâmbătă, 08 noiembrie 2014, 02:53
2 MIN
 Deputatul PSD Iacoban a postat pe Facebook o poză cu o svastică pe fruntea lui Iohannis

Svastica nazistă a devenit material de campanie electorală. Reprezentanţii Alianţei Creştin-Liberale au anunţat depunerea unei plângeri penale împotriva deputatului PSD Sorin Iacoban, după ce acesta a distribuit pe pagina sa de Facebook o fotografie a lui Klaus Iohannis peste care erau suprapuse simboluri naziste.

Astfel, peste imaginea lui Iohannis apărea sigiliul nazist, reprezentat de un vultur ţinând o svastică în gheare, dedesubt apărând inscripţia „Der Landesgruppenleiter Rumänien“, cu caractere gotice. Termenul „Landesgruppenleiter“ desemna în perioada regimului hitlerist reprezentantul Partidului Naţional-Socialist într-o altă ţară, funcţie aproximativ echivalentă cu cea de secretar general de partid. Legea interzice organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, acesta fiind şi obiectul plângerii penale înainte de ACL.

"Ceea ce domnul Iacoban a făcut aseară depăşeşte orice ne-am fi putut aştepta. Culmea, nici până acum (ieri, ora 14.00, n.r.) nu a scos acest material de pe Facebook, deşi este pasibil de închisoare. Legea pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi promovarea simbolurilor naziste“, a declarat şeful filialei municipale a PNL, Marius Dangă. Postarea incriminată de Dangă a dispărut ulterior de pe pagina lui Iacoban. „Am şters-o. A fost o eroare şi o regret. Nu-mi stă în fire şi nici în caracter“, a spus Iacoban.

Reprezentanţii PNL au atacat şi pliantele de campanie distribuite sub sigla PSD în cutiile poştale. Unul dintre acestea menţionează pasajul de la Fundaţie, Palatul Culturii, Palatul Copiilor sau noua pistă a Aeroportului drept proiecte susţinute şi finalizate de PSD. „Aici scrie «am construit», adică s-a finalizat. Ce? Pasajul de la Fundaţie? Se circulă prin el şi nu ştim? Palatul Copiilor? Banii au fost daţi de PNL. Palatul Culturii a fost finanţat de PNL. De pista Aeroportului nici nu are rost să vorbim. Care a fost implicarea primarului Nichita şi al PSD în realizarea proiectului?“, a întrebat Dangă. Acesta a criticat şi organizarea, astăzi, la Ateneul Tătăraşi, a unui spectacol, cu muzică folclorică, muzică uşoară şi o tombolă cu premii, destinat pensionarilor, considerându-l ca o manifestare pur electorală.

 

Comentarii