De Business

Punem punctul pe știi

Firma familiei fostului deputat Traian Dobre rămâne în insolvenţă

marți, 15 decembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Firma familiei fostului deputat Traian Dobre rămâne în insolvenţă

Societatea Autohansa A.B. a solicitat Tribunalului să revoce insolvenţa firmei Trado Motors motivând faptul că a apelat la această procedură ca să scape de executarea silită. Tribunalul a dat câştig de cauză firmei fostului partamentar.

 

Firma familiei fostului deputat Traian Dobre, Trado Motors, prin care este vândută marca Kia în Iaşi, va continua să desfăşoare activitate economică sub supravhegherea unui administrator judiciar şi a judecătorului sindic. După aprobarea cererii de intrare în insolvenţă din luna februarie, unul din creditorii Trado Motors, Autohansa A.B. a solicitat Tribunalului să revoce această sentinţă. Motivele invocate de creditor arătau că administratorul firmei, Cătălin Dobre, ar fi cerut insolvenţă „cu rea credinţă” şi doar cu scopul de a „scăpa” de executarea silită înfiinţată chiar la cererea Autohansa A.B., pentru o datorie existentă dinaintea intrării în insolvenţă, în cuantum de circa 208.000 euro.

Pe fondul cauzei, se arată că solicitarea de deschidere a procedurii insolvenţei a fost formulată de debitor cu rea credinţă, având în vedere că, în cadrul unei actiuni având ca obiect o cerere de ridicare a popririi instituite de Autohansa A.B. asupra debitoarei, SC Trado Motors SRL a precizat că aceasta nu se afla în stare de insolvenţă, având creditori aflaţi în procedura insolvenţei care îi datorează peste 1.000.000 lei, alţi creditori care îi datorează aprox. 200.000 lei şi bunuri imobile ce valorează cu mult peste toate creanţele ce le datorează. Se mai arată că debitoarea a formulat cererea de deschidere a procedurii insolvenţei abuzând de mai multe drepturi procedurale, respectiv: Prin Hotarârea AGA Trado Motors SRL din 02.03.2015, s-a decis numirea administratorului judiciar din prezenta cauză (Eurobusiness LRJ SPRL, prin coordonator Eduard Pascal), probabil cu care s-a negociat anterior modalitatea de desfăşurare a activitatilor financiare în cadrul procedurii. Debitoarea derulează în continuare activităţi de exploatare, având contracte în derulare, desfăşurând activitate de vânzări de maşini marca Kia, activitatea curentă acoperind plata datoriilor curente”, au menţionat avocaţii Autohansa A.B. în cererea de revocare a sentinţei de intrare în insolvenţă a societăţii Trado Motors.

De partea cealaltă, administratorul judiciar al Trado Motors, a arătat că societatea nu dispunea de lichidităţi pentru plata datoriilor şi că blocarea conturilor la cererea Autohansa a făcut ca firma să nu desfăţşoare activitate în condiţii normale. A mai notat administratorul că firma poate continua activitate deoarece se află în stare de insolvenţă, şi nu de insolvabilitate. De asemenea, judecătorul sindic a apreciat faptul că în cererea de intrare în insolvenţă, administratorul Trado Motors a recunoscut executarea din partea Autohansa, deci nu a fost un detaliu pe care îl „ocolească” şi, având aceste considerente, a decis să respingă cererea creditorului. Reprezentanţii Autohansa pot depune apel la această sentinţă în termende  7 zile de la comunicare, respectiv de la data de 10 decembrie. La masa credală s-au înscris 36 de creditori care au de recuperat de la firma familiei Dobre circa 3,3 milioane lei.   

 

Comentarii