GALERII FOTO: Minishow aviatic şi concert la inaugurarea T3 la Aeroport

sâmbătă, 17 octombrie 2015, 16:12
4 MIN

Terminalul T3 al Aeroportului din Iaşi a fost inaugurat în prezenţa a aproximativ 300 de ieşeni – mulţi dintre aceştia fiind politicieni. Vremea nu a fost foarte răcoroasă, dar a fost mohorâtă, iar mijloacele de transport public au fost extrem de puţine. Elena Gheorghe a susţinut un concert, iar un minishow aviatic i-a bucurat pe cei de faţă. A fost anunţată şi introducerea unei curse spre Istanbul din decembrie. Discursurile, însă, au picat ca nişte scântei ce au aprins rapid spiritele după ce directorului Aeroportului i s-a cerut să candideze pentru funcţia de primar al Iaşului. Opoziţia a reacţionat prompt.

UPDATE ORA 17:00

Vedeţi imagini de la evenimentele care au avut loc sâmbătă dimineaţă pe Aeroportul din Iaşi cu ocazia inaugurării terminalului T3:

GALERIE FOTO CONCERT ELENA GHEORGHE

GALERIE FOTO INAUGURARE TERMINAL T3 (I)

GALERIE FOTO INAUGURARE TERMINAL T 3 (II)

GALERIE FOTO SHOW AVIATIC

UPDATE ORA 12:30

Manifestările de la Aeroport au luat sfârşit.

UPDATE ORA 11:45

A început concertul. Sunt aproximativ 300 de spectatori.

UPDATE ORA 11:12

A început show-ul aviatic susţinut de Hawks of Romania. Sunt patru avioane. Se desenează inimioare pe cer.

UPDATE ORA 11:00

Show-ul aviatic încă nu a început, deşi a fost anuţat de zece minute.

UPDATE ORA 10:45

În acest moment se vizitează terminalul nou.

UPDATE ORA 10:20

Consilierul prezidenţial Andrei Muraru susţine un discurs. "Dacă aş fi în locul directorului Aeroportului, Marius Bodea, nu aş avea nicio problemă să îmi anunţ candidatura la Primăria municipiului Iaşi", a spus el.

Ideea fusese lansată de ceva timp de reprezentanţi ai PNL. Acum, însă, a fost pentru prima oară când s-a avansat clar această ipoteză.

UPDATE ORA 10:13

Tocmai a fost anunţată o nouă destinaţie: Istanbul – din 9 decembrie, zbor efectuat de TAROM.

UPDATE ORA 10:10

Rulează un film de prezentare cu lucrările la noua pistă şi la terminalul T3.

UPDATE ORA 10:00

Directorul Aeroportului, Marius Bodea, abia auzindu-se din cauza unui avion care-şi încălzeşte motoarele pe pistă: "Am reuşit să deschidem Iaşul spre oraşe care acum doi ani păreau de poveste. A meritat să întindem lucrurile la limită, să uităm să ne odihnim".

UPDATE ORA 09:55

Şi un reprezentant al Bisericii Catolice este la ceremonie. Şi el şi mitropolitul Teofan au înălţat rugăciuni pentru cei care vor zbura cu avioanele de pe Aeroportul Iaşi.

UPDATE ORA 09:50

ÎPS Teofan a început slujba de sfinţire.

UPDATE ORA 09:45

Manifestările programate pentru ora 9:30 au început cu 15 minute întârziere.

La Aeroport au ajuns doar politicieni. Printre primii veniţi a fost Cristian Adomniţei. Deşi evenimentul de inaugurare a terminalului T3 a fost intens promovat, ieşenii primind invitaţii şi în cutiile poştale, dar şi prin intermediul presei, se pare că nu a prezentat interes.

Nici vremea nu este plăcută sâmbătă dimineaţa.

UPDATE ORA 02:59

Ieşenii sunt invitaţi azi la trei ore de spectacol la Aeroport, cu ocazia inaugurării noului terminal al aerogării. Evenimentul începe la 9.30, în parcarea mare a Aeroportului, maestrul de ceremonie fiind Daniel Buzdugan. Sunt însă puţine variante de transport până acolo, în afară de maşina proprie.

Deschiderea va aparţine Elenei Gheorghe, care va susţie un recital de 15 minute, urmat de slujba de sfinţire a terminalului, oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sfinţirea va fi urmată de un discurs susţinut de directorul Aeroportului, Marius Bodea, difuzarea unui film documentar şi discursurile altor oficialităţi.

Publicul va putea vizita terminalul T3 timp de un sfert de oră, între 11.15 şi 11.30. Următoarea jumătate de oră va aparţine Aeroclubului României, care va susţine un minishow aviatic. Finalul evenimentului va fi marcat de un concert de 40 de minute al Elenei Gheorghe.

Cu ocazia inaugurării terminalului, va fi organizat şi un concurs pentru cei prezenţi la eveniment. Participanţii vor trebui să prezinte un document listat cu informaţiile despre proiectul de modernizare a Aeroportului, prezentat pe pagina de Facebook „IASI Airport“. Premiul concursului constă într-o geantă tip troller, la concurs putându-se înscrie maxim 100 de persoane.

Aeroportul va pune la dispoziţia ieşenilor care vor veni să asiste la spectacol o parte din parcarea aerogării. Reprezentanţii Aeroportului au precizat totuşi că numărul de locuri disponibile va fi limitat. În afara maşinilor proprii însă, cei care vor dori să viziteze terminalul nu au multe variante de transport. 

Astfel, Aeroportul nu va pune la dispoziţie mijloace de transport speciale. În plus, autobuzul de pe traseul 50, care leagă Iaşul de Aeroport, nu circulă decât în apropierea orelor de zbor. Astfel, autobuzul va pleca din staţia Piaţa Independenţei abia la 12.40, şi va ajunge la Aeroport la 13.05, pentru pasagerii zborului Bucureşti – Iaşi, care va ateriza la 12.45.

Inaugurarea celui de-al treilea terminal al Aeroportului marchează încheierea proiectului de modernizare a aerogării, în valoare de 56,7 milioane euro. O a doua etapă a acestuia, pentru care nu există însă disponibilă nicio sursă de finanţare în acest moment, presupune construirea unui terminal nou spre Aroneanu, care să le înlocuiască pe cele existente, a unui turn de control, a unei noi platforme de îmbarcare-debarcare, precum şi extinderea pistei până la 3.000 de metri.

„Viitorul nu arată deloc bine dacă ne uităm la Guvern. Nu pot să nu spun că, în noua formă a MasterPlanului de Transport al României, a nu mai ştiu câta variantă, Aeroportului Iaşi i-au fost tăiate 56 de milioane de euro! Memorandumul aprobat în şedinţa de guvern din 25 februarie prevedea pentru Aeroportul Iaşi suma de 93,52 milioane euro, iar varianta din octombrie prevede doar 37,57 milioane euro. Acesta este noul zid invizibil ridicat în calea dezvoltării Aeroportului Iaşi şi nu pot decât să sper că liderii CJ vor interveni la Guvern pentru a bloca această nouă lovitură dată de acesta Iaşului şi pentru a permite managementului public performant, acolo unde acesta există, să aducă oraşului toate roadele pe care acesta le merită“, a comentat preşedintele ales al CJ, Cristian Adomniţei, într-o postare pe Facebook.

Comentarii