Îşi bagă în corp droguri de doi lei: ţigări din plante amestecate cu prenadez sau cu spray-uri nazale

marți, 03 martie 2015, 02:58
5 MIN
 Îşi bagă în corp droguri de doi lei: ţigări din plante amestecate cu prenadez sau cu spray-uri nazale

Cu 2 lei se pot cumpăra ţigări din diverse plante amestecate cu prenadez sau cu spray-uri nazale sau chiar pentru curăţarea vaginului. 

Numărul tinerilor care consumă „etnobotanice“ se menţine la cote ridicate la Iaşi. Medicii de la „Sfânta Maria“ au raportat 17 astfel de cazuri în luna februarie. Şeful Centrului Antidrog avertizează că va urma o creştere a numărului consumatorilor şi că cei care ajung în urgenţe sunt doar partea vizibilă a fenomenului. Şi „calitatea“ produselor este extrem de dubioasă. Se pare că tinerii cumpară ţigări la bucată cu numai 2 lei, ce pot conţine chiar şi substanţe pentru curăţarea vaginului. 

În ultima perioadă, tot mai mulţi tineri ajung să fie transportaţi la spital după ce au consumat etnobotanice. Numai în luna februarie, reprezentanţii Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ au raportat 17 cazuri de into­xicaţii cu substanţe psihoactive. Cinci dintre acestea au ajuns pe mâna medicilor chiar la sfârşitul săptămânii trecute. „Au fost cinci cazuri de intoxicaţie pe cale inhalatorie cu substanţe psihodisleptice, la pacienţi de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 17 ani, toţi fiind internaţi la Secţia de Toxicologie a unităţii noastre. Unul dintre aceştia este con­sumator cronic, iar altul este con­sumator ocazional“, a precizat dr. Cătălina Ionescu.

Ceilalţi trei ti­neri provin din Centrul de plasament „C.A. Rosetti“ şi au povestit autorităţilor cum au ajuns în posesia substanţelor halucinogene. Tinerii s-au invoit în data de 28 februarie pentru a merge în oraş să cumpere mărţişoare cu banii de buzunar ce îi primesc la fiecare sfârşit de lună. Pe drumul de întoarcere, ei au cumpărat patru ţigări la bucată în valoare de 10 lei. Au fumat una şi s-au întors în centru.

Conform reprezentanţilor Direc­ţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, cei trei băieţi au început să acuze probleme de sănătate imediat după masa de seară. „Prezentau dureri de burtă, ameţeală, moment în care a fost solicitată o ambulanţă, iar tinerii au fost transportaţi la spital“, a precizat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al instituţiei. La centrul de plasament a fost trimisă o echipă care va analiza contextul în care s-a produs incidentul şi dacă se face cineva responsabil pentru acest caz. Odată întorşi în sistem, tinerilor le vor fi sistate învoirile, vor fi anunţaţi părinţii şi vor fi mustraţi în faţa colectivului. 

Este doar vârful aisbergului

Dar toate aceste aspecte reprezintă până la urmă doar vârful unui aisberg, mai ales că nu toate cazurile de tineri consumatori de etnobotanice ajung în vizorul experţilor în domeniu. Aceştia preconizează că nu va fi mult până vom ajunge să avem zeci de cazuri într-o singură lună. „În urgenţă ajung doar cei în situaţii limită. Asta e doar ceea ce se vede, iar baza reală nu o ştim indiferent câte statistici vom face. Situaţia de acuma se află într-o zonă de usoară creştere. Să nu uitam de Galaţi, unde au fost 90 de cazuri în ianuarie, să nu uităm de Constanţa care au avut o explozie la începutul anului şi urmeaza şi la noi, să nu credeţi că ne ocoleşte“, a precizat comisar-şef Romică Ichim, coordonatorul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere An­tidrog (CRPECA).

Acesta a mai spus că preţul de 2 lei pentru o ţigară cu „etnobotanice“ este foarte jos şi pune calitatea produsului sub un mare semn de întrebare. Aşa cum au mai declarat unii tineri consumatori, re­ţelele care oferă produsele sunt foarte bine organizate, în special în grupuri în care se găsesc şi formatori. Aceştia la rândul lor atrag alţi adolescenţi, pe care îi provoacă, prin di­verse metode, să consume substanţele halucinogene.

Îngrijorător este că, în cele mai multe cazuri, tânărul nu ştie ce consumă. Sunt situaţii în care produ­cătorii de etnobotanice includ în „reţetele“ lor diverse plante de câmp amestecate cu spray-uri nazale, prenadez sau chiar spray-uri folosite de femei pentru curăţarea vaginului. Toate sunt amestecate şi ajung apoi pe mâinile adolescenţilor prin diverse mijloace. Fie sunt folosiţi „cărăuşi“, tineri minori care distribuie către cum­părători produsele, fie „ţigările sunt la purtător“. „Acum îl găseşti în Centru, apoi e în Metalurgie, deci nu se poate identfica. Totul este pâ­nă la urmă comerţ“, a adăugat coordonatorul CRPECA. Sursa principală de procurare a drogurilor rămâne însă internetul. Acolo, tinerii ştiu exact pe cine să contacteze, şi astfel să facă rost de produse. 

„Pe termen lung se ajunge la o degradare neuropsihică“

Medicii atrag însă atenţia asupra pericolelor la care se expun adolescenţii. Pe termen lung ele duc la dependenţă, afectând activitatea neurologică. „Ele pot da tahicardie, tulburări ale stării de conştienţă de la agitaţie somnolenţă sau chiar convulsii, iar pe termen lung, o degra­dare neuropsihică“, a explicat dr. Cătălina Ionescu. De asemenea, în cazul unei supradoze se poate ajunge chiar şi la atac cerebral. 

Conform datelor transmise de Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, anul trecut, Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria“ a raportat în urgenţe un număr de 247 de cazuri de copii intoxicaţi cu substanţe psihoactive. Ca soluţii petru stoparea acestui trend de creştere, spun specialiştii, ar fi indicată o schimbare legislativă prin care sumele obţinute prin taxa de viciu să fie folosite pentru prevenire. De asemenea, la nivelul judeţului Iaşi se vor înfiinţa comunităţi terapeutice care să vină în sprijinul tinerilor.  

Comentarii