De Business

Punem punctul pe știi

Oportunităţile de afaceri din Israel, prezentate oamenilor de afaceri locali

vineri, 01 iulie 2016, 01:50
3 MIN

 Numeroşi reprezentanţi ai mediului din afaceri ieşean s-au arătat interesaţi de oportunitatea stabilirii de parteneriate economice cu firme din Israel. Matan Şafran, şeful Misiunii Economice din cadrul Ambasadei Statului Israel în România, s-a întâlnit ieri în timpul vizitei de lucru cu mai mulţi antreprenori şi oameni de afaceri. Reuniunea a avut loc la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie, iar discuţiile au durat circa două ore. Şafran a dezvăluit celor prezenţi că, deşi vizitează pentru prima dată Iaşul, se simte foarte legat de judeţ, mai ales pentru că bunicul său este născut în Târgu Frumos. 

„Sute de mii de evrei au emigrat din România, foarte mulţi şi din Iaşi, şi au pus umărul la construirea statului Israel. Firmele din Iaşi trebuie să stabilească legături economice cu mediul de afaceri din Israel, mai ales că ne uneşte această istorie”, a declarat Şafran. La final, ataşatul comercial israelian şi-a reafirmat disponibilitea de a-i sprijini pe patronii prezenţi la eveniment în stabilirea de contacte cu firme din „Ţara Sfântă”, ce activează în acelaşi domeniu. „În acest sens, le-a adresat o invitaţie de a participa la târgurile şi evenimentele de business din Israel. Vom ţine o legătură apropiată cu dumnealui, acum că l-am cunoscut personal aici”, spune Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

La nivelul judeţului, în prezent, sunt înregistrate în evidenţele Registrului Comerţului 54 de firme cu capital israelian, dintre care doar 11 mai sunt active, iar afacerile totale derulate de acestea în 2015 se ridică la valoarea de 7,5 milioane lei. Bio Energy Corporation SRL, firmă ce activează în sectorul fabricării de produse chimie, are cea mai mare cifră de afaceri dintre unităţile cu capital israelian din Iaşi, în valoare de 2,5 milioane lei. Totuşi, afacerile cu capital israelian în România s-ar putea dubla în viitorul apropiat prin înfiinţarea la Iaşi a unui forum anual româno-israelian.

În luna martie a acestui an, deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, aflat în vizită de lucru la Iaşi împreună cu ambasadorul Israelului, Tamar Samash, a dat publicităţii această informaţie. „Aş vrea să lansăm Forumul prieteniei româno-israeliene, la Iaşi. An de an Federaţia şi Ambasada vor fi parteneri. La Iaşi am putea aduce evrei şi neevrei, de aici şi din Israel, pentru a da semnale şi mai puternice privind dezvoltarea relaţiilor dintre cele două comunităţi. L-am adus cu noi pe preşedintele Camerei de Comerţ România-Israel, Călin Coşar. Domnia sa mi-a transmis că în România sunt circa 400 de firme cu capital israelian înscrise la Registrul Comerţului. Există multe altele care au sedii în alte ţări şi care activează în România. Volumul de afaceri nu este foarte mare: 500 de milioane de dolari. De aceea cred că acest forum va trebui să aibă ţinta de a ajunge la un miliard de dolari. Sunt investiţii multe de 4-5 miliarde de dolari, dar prin offshore. Aş dori ca Iaşul şi Moldova să ajungă ceea ce e Israelul în lumea largă în domeniul IT, de exemplu. Aş dori să conlucrăm şi să punem în valoare capacităţile tinerilor de la universităţile ieşene şi să ducem acest lucru spre dezvoltarea reciprocă”, a declarat atunci Vainer.  

 

 

Comentarii