Premieră absolută la FILIT 2017: doi laureaţi Nobel, simultan la Iaşi

miercuri, 24 mai 2017, 01:50
4 MIN
 Premieră absolută la FILIT 2017: doi laureaţi Nobel, simultan la Iaşi

„Vrem să arătăm că FILIT continuă să trăiască. Este foarte greu să aduci un singur laureat Nobel, iar noi suntem mai mult decât fericiţi să avem doi“, spune scriitorul Lucian Dan Teodorovici, directorul instituţiei organizatoare a evenimentului care va avea loc la toamnă. Ce alte noutăţi aduce ediţia din acest an a FILIT?

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Literatură şi Tra­du­cere Iaşi (FILIT) va aduce, în premieră absolută, nu unul, ci doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Li­teratură. Astfel, în perioada 4-8 oc­tombrie, invitaţi la cea de-a V-a ediţie FILIT vor fi Svetlana Aleksievici, laureata Nobel pentru Literatură în anul 2015, şi Gao Xingjian, laureat Nobel pentru Literatură în anul 2000. Svetlana Alexievici este o jurnalistă, ornitologă şi scriitoare belarusă, care a primit Nobel-ul în 2015, potrivit organizatorilor, „pentru scrierile ei polifonice, memorial al suferinţei şi curajului în epoca noastră“, Belarus fiind ultima dictatură a Europei.

A primit, de asemenea, numeroase premii pentru relatări şi reportaje independente privind dezastrul nuclear de la Cernobîl, iar unul din cele mai a­pre­ciate romane ale sale, „Războiul nu are chip de femeie“, este tradus şi în limba română. Gao Xingjian este, la rândul său, un scriitor, dramaturg şi critic francez de origine chineză. În ţara sa natală, avangardismul operei sale şi libertatea sa de gândire şi ex­primare i-au atras animozitatea Parti­dului Comunist Chinez, el petrecând aproape 6 ani în taberele de reeducare în perioada Revoluţiei Culturale. Constrâns la exil, Gao Xingjian se stabileşte în Franţa în 1988 unde obţine azilul politic, în 1997 obţinând cetăţenia franceză.

 „Vrem un public mai larg“
 
„Din punctul nostru de vedere, a fost foarte importan să venim pentru ediţia a V-a cu nume importante, cu nume care să atragă publicul din nou la Iaşi şi să arătăm că FILIT-ul continuă să trăiască, şi că FILIT-ul continuă să-şi propună lucruri importante. Din fericire, am avut confir­mări de la cei doi laureaţi Nobel, şi acesta este un lucru pe care puţine festivaluri îl pot aduce în faţă, cu care puţine festivaluri se pot lăuda, şi mă refer aici la festiva­luri din toată lumea. În general este foarte greu să aduci un singur laureat Nobel, iar noi suntem mai mult decât fericiţi să avem doi“, a punctat Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi.
 
Ediţia de anul acesta aduce şi secţiuni şi evenimente noi. Astfel, pe lângă evenimentele de până acum, ediţia de anul acesta va avea trei noi programe: Casa Fantasy, dedicată literaturii fantasy, Casa Copilăriei şi Casa cu Absidă, realizată în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor, filiala din Iaşi. „Anul acesta încercăm să ne ducem către un public ceva mai larg, insistăm pe ideea asta de sărbătoare a Iaşului şi a literaturii, aşa că am venit cu programe noi, cu Casa Fantasy sau cu Casa Copi­lăriei, cu literatura pentru copii. De asemenea, important este, fiind în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Iaşi, că ne ducem şi spre scriitorii din regiunea Moldovei în general, pentru că am vrea să fie bine reprezentaţi în cadrul FILIT, pentru că sunt foarte mulţi scriitori buni în zona noastră, dar poate mai puţin cunoscuţi la nivel naţional“, a mai declarat Lucian Dan Teodorovici.
 
Garanţii pentru ediţii viitoare
 
După ediţia de anul acesta, directorul Muzeului Literaturii declară că a primit asigurarea că vor primi sprijin pentru cel puţin încă cinci ediţii, ceea ce le oferă posibilitatea să se asigure că şi pe viitor vor avea invitaţi importanţi din lumea literaturii. „Avem asigurări că festivalul va continua pe următorii cinci ani, cel puţin. Avem asigurări că va exista susţinerea necesară, iar acest lucru este foarte important. Ne dă nouă siguranţa de a deschide discuţii cu alţi scriitori foarte importanţi pentru anul viitor sau chiar pentru ediţia de peste doi ani. Este un lucru esenţial, pentru că este greu să aduci scriitori cu câteva luni înainte“, a specificat Lucian Dan Teodorovici.
 
În cadrul FILIT vor participa nume importante din literatură şi lumea cărţii, organizatorii având deja o listă a scriitorilor care au confirmat prezenţa. Astfel, pe perioada festivalului, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori străini şi români, traducători, editori, manageri culturali şi alte personalităţi culturale.  

Comentarii