Proba practică pentru permis i-a adus o condamnare unei şoferiţe. „Am făcut cea mai mare prostie din viaţa mea”

sâmbătă, 16 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Proba practică pentru permis i-a adus o condamnare unei şoferiţe. „Am făcut cea mai mare prostie din viaţa mea”

Un poliţist a rezistat tentaţiei de a câştiga uşor 300 de euro. O şoferiţă aspirantă i-a oferit această sumă pentru a ajuta să promoveze proba practică a examenului auto. Amândoi erau începători: ea nu ştia cum să ofere mita, poliţistul nu ştia unde să anunţe tentativa.

Andreea Buraga a urmat cursurile de pregătire teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere în cursul anului 2021. La poba teoretică, tânăra obţinuse 25 de puncte, fiind programată pentru a susţine proba practică la sfârşitul lunii februarie 2022. În dimineaţa examenului, şi-a luat dosarul de candidat, aflat pe bordul autoturismului, şi a introdus în acesta suma de 300 de euro.

S-a găsit o bancnotă de 100 de euro

 În jurul orei 14.00, în maşină s-a urcat agentul examinator, împreună cu martora. Poliţistul a informat-o pe Buraga că întreaga activitate va fi înregistrată, apoi a luat dosarul, pentru a verifica documentele. Printre file, a găsit şi cele trei bancnote de 100 de euro. A întrebat-o pe tânără ce e cu banii. Aceasta s-a pierdut, spunând iniţial că îi pusese din greşeală acolo. Apoi, a spus că aşa fusese sfătuită de mai mulţi prieteni, pentru a promova examenul. „Am făcut cea mai mare prostie din viaţa mea. Am ascultat pe unul, pe altul… de asta”, a spus tânăra.

Luat prin suprindere de gestul tinerei, poliţistul nici nu a ştiut iniţial cum să reacţioneze. „Ferească-mă Dumnezeu, aşa ceva nu am văzut… Aţi văzut banii, da? Eu oricum am filmat cu camera banii pe care i-am găsit în dosar. Nu ştiu ce număr are la… DNA, DNA-ul era sau cine? Direcţia Naţională Anticorupţie?”, s-a adresat M.C.G. martorei. În cele din urmă, după un telefon, poliţistul s-a lămurit cu privire la instituţia abilitată să acţioneze şi a sunat la Direcţia Generală Anticorupţie.

Buraga nu a recunoscut intenţia de a da mită

Audiată ca suspect şi apoi ca inculpat, Buraga nu a recunoscut intenţia de a da mită, afirmând că uitase banii în dosar. În cauză a fost audiată şi mama tinerei, care a declarat că îi dăduse acesteia 300 de euro pentru a-i schimba în lei, deoarece voia să cumpere lemne pentru iarnă. Magistraţii Tribunalului nu au avut însă nicio problemă în a stabili vinovăţia tinerei. Ei au luat în calcul vârsta inculpatei şi lipsa antecedentelor penale, stabilind o pedeapsă apropiată de minimul legal de 2 ani de închisoare. Buraga a fost condamnată la un an şi 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Judecătorii au dispus confiscarea celor 300 de euro. Sentinţa Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel. 

Comentarii