Programări peste luni de zile la roboţii de ultimă generaţie de la Spitalul de Recuperare

miercuri, 19 aprilie 2017, 01:57
2 MIN
 Programări peste luni de zile la roboţii de ultimă generaţie de la Spitalul de Recuperare

Aceştia ajută la recuperarea mersului sau a folosirii mâinilor, pentru persoanele cu pareze.

Spitalul de Recuperare înregistrează o rată de adresabilitate în continuă creştere de câţiva ani, fiind cea mai dotată unitate medicală de recuperare din ţară după ce Clinica de Recuperare Neuromotorie a fost dotată cu doi roboţi de ultimă generaţie. O creştere a adresabilităţii s-a înregistrat în special din anul 2015, când a fost dat în funcţiune robotul pentru membrele inferioare care ajută la redobândirea mersului, dar şi de la sfârşitul anului 2016, când a fost achiziţionat şi cel de-al doilea robot, folosit pentru recuperarea pacienţilor cu pareze la mâini.

„Adresabilitatea către spitalul nostru este în creştere, momentul de vârf a fost reprezentat de punerea în funcţiune a celor doi roboţi, întâi cel pentru membrele inferioare, mai recent cel pentru membrele superioare. Listele de aşteptare sunt foarte mari, şi ne ia foarte mult timp să discutam cu pacienţii, să le spunem care sunt indicaţiile, categoriile de pacienţi care pot beneficia de acest tip de tratament pentru că sunt roboţi care au uşurat foarte mult munca celor din kinetoterapie, dar nu pot fi rezolvate toate problemele medicale. Cine întruneşte condiţiile pentru această activitate realizează progrese într-un ritm rapid şi intr-un interval scurt de timp“, a explicat dr. Doru Baltag, director medical al Spitalului de Recuperare.

Robotul pentru recuperarea pacienţilor cu pareze la mâini este alcătuit de fapt din patru module, care lucrează pentru toate segmentele mâinii, de la degete, pumn până la cot şi umăr, fiind vorba despre jocuri care solicită mişcări ale mâinilor. Acestea sunt selectate de kinetoterapeut şi de medic curant în funcţie de afecţiunea de care suferă pacientul.

„Aparatul evaluează deficitul iniţial al pacientului în privinţa motilităţii, a forţei, vitezei, amplitudinii şi îşi reglează funcţionarea în funcţie de posibilităţile pacientului. Pe măsură ce se lucrează, se înregistrează parametrii de activitate ai pacientului şi se poate vedea pe un grafic modul în care se obţin progrese“, a precizat medicul ieşean.

Celălalt aparat, pentru redobândirea mersului are la bază un sistem computerizat complex, care reproduce fidel mersul uman. Concret, pacientul care este suspendat cu ajutorul sistemului de preluare a greutăţii corporale execută programul de antrenament al mersului, ghidat de către robot, fiind o speranţă pentru sutele de bolnavi care sunt ţintuiţi de scaunele cu rotile.

Comentarii