Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Taxa lunară de parcare lângă bloc a ajuns în Iași cât rata bancară la maşină

GALERIE
parcare
  • parcare
- +
„Ziarul de Iaşi“ a realizat un inedit top: al celor mai mari tarife plătite de ieşeni pentru a avea un loc de parcare asigurat lângă bloc. Vă vine să credeţi că există un ieşean care e dispus să dea pe acest confort, pe care mulţi nu ar da nici doi bani, nu mai puţin de 1.021 lei pe lună? Este, practic, cât rata lunară pentru o maşină nouă din categoria celor ne-premium. Următoarele valori absolute lunare variază între 400 şi 500 lei/lună. Adică, în termeni comparabili, cam cât un sejur într-o destinaţie exotică, precum Rep. Dominicană. Costul mediu al unui loc de parcare rezidenţial oferit de Primărie este însă mult mai jos: 119 lei/lună. Culmea, cele mai scumpe locuri sunt la periferia Iaşului.

Unii ieşeni plătesc anual pentru locul de parcare din faţa blocului o sumă echivalentă unui sejur de lux într-o ţară exotică. Alţii, chiar şi cât rata la maşină. „Ziarul de Iaşi“ a făcut un top al celor mai mari tarife din parcările de reşedinţă în baza informaţiilor furnizate de municipalitatea ieşeană.

În ultimii doi ani, cel mai scump contract activ a ajuns şi la 1.021 lei/lună, respectiv peste 12.200 lei/an; practic, cât rata la o maşină nouă din categoria ne-premium. Un astfel de contract a fost valabil în 2019. În prezent, cel mai mare contract încheiat de Primărie ajunge la 510 lei/lună, respectiv peste 6.100 lei/an, un cost asemănător cu un sejur exotic, precum în Republica Dominicană.

Anul trecut, Direcţia Exploatare Patrimoniu (DEP) a Primăriei a scos la licitaţie un număr de 1.130 locuri de parcare. Dar nu toate au fost şi licitate, fiind încheiate 810 contracte la un cost mediu de 119 lei/lună.

Unde sunt cele mai scumpe parcări de reşedinţă

Într-un top cinci al celor mai scumpe locuri de parcare, pe primul loc este un contract de 510 lei/lună încheiat în 2019 şi care este în continuare activ. Următoarele tarife sunt cuprinse între 410 şi 500 lei/lună. În schimb, în 2019, au fost active contracte care ajungeau la 735 lei, 800 lei şi chiar 1.021 lei/lună, contracte care, între timp, au fost reziliate.

Potrivit lui Radu Grigoraş, şeful DEP, niciunul dintre locurile scumpe nu se află în zona centrală, ci în cartiere precum Mircea cel Bătrân, Păcurari şi Podul de Fier. „Pentru anul 2021, propune scoaterea la licitaţie a unui număr de 2.500 de locuri de parcare“, a declarat Radu Grigoraş.

El a adăugat că, în 2019, au fost scoase la licitaţie 1.250 locuri şi au fost încheiate 955 de contracte (unele locuri nu au avut pretendenţi). În 2020, în ciuda restricţiilor în context pandemic, licitaţiile au continuat: 1.130 de locuri scoase la licitaţie - 810 contracte încheiate. În 2019, preţul mediu de adjudecare a fost 115 lei, iar în 2020 a ajuns la 119 lei, în condiţiile care licitaţia porneşte de la o sumă de iniţială de 32 lei/lună. „În prezent, sunt active circa 8.200 de contracte pentru locuri în parcări de reşedinţă“, a mai spus Radu Grigoraş.

În 2019, Primăria a încasat din exploatarea parcărilor de pe raza oraşului o sumă totală de aproape 5,8 milioane lei. Din aceşti bani, 3,5 milioane lei reprezintă contravaloarea veniturilor provenite de la parcările de reşedinţă. O centralizare realizată în toamna anului trecut de către DEP arăta că încasările din primele nouă luni ale anului 2020 depăşiseră deja suma totală aferentă anului 2019. Astfel, potrivit Primăriei, până la 1 octombrie 2020 fusese încasată o sumă totală de 7 milioane lei (3,9 milioane lei - parcări de reşedinţă).

Totuşi, mai multe studii independente au arătat că Iaşul se află mult în spatele altor oraşe după nivelul încasărilor anuale din parcări. Clujul încasează de aproape cinci ori mai mult, Iaşul fiind devansat la acest capitol şi de către alte oraşe (Oradea, Sibiu, Braşov şi Timişoara).

Licitaţii ţinute pe WhatsApp

Restricţiile impuse de pandemia Covid-19 au determinat DEP să organizeze licitaţiile pentru parcări de reşedinţă în mediul electronic, prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp. Pentru a putea participa la procedură, toate actele necesare trebuie înaintate tot online la adresa de mail parcariiasi@gmail.com: detalii despre condiţiile fiecărei proceduri pot fi consultate pe site-ul primaria-iasi.ro la secţiunea „Licitaţii“.

Prima procedură lansată pentru anul în curs va avea loc pe 18 ianuarie şi urmează să fie licitate 22 de locuri situate în parcarea de reşedinţă de pe şos. Nicolina 28. În acest caz, cei interesaţi să participe la licitaţie trebuie să facă dovada că locuiesc în unul dintre blocurile din vecinătatea parcării (949, 956, 961, 963 şi 959).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri