Tot nu vor să-și opereze fetiţa bolnavă de cancer, dar acceptă un control în Timișoara

sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 03:00
4 MIN
 Tot nu vor să-și opereze fetiţa bolnavă de cancer, dar acceptă un control în Timișoara

Instituţiile statului încearcă să „mişte“ în cazul Nedelcu. Protecţia Copilului a obţinut un acord scris de la Maria Nedelcu, mama Biancăi Nedelcu, potrivit căruia va merge cu fetiţa de opt ani, diagnosticată cu cancer renal în stadiu avansat, la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara. „Acordul“ este o reuşită doar pe jumătate pentru că, dacă oncologii au recomandat spitalul în vederea realizării unui transplant de celule stem, mama copilei a acceptat  să meargă doar pentru evaluare.

Maria Nedelcu le-a precizat reprezentanţilor Primăriei Răducăneni că este de acord să meargă la Timişoara numai pentru consultaţii şi investigaţii medicale. Femeia le-a spus reprezentan­ţilor comunei că nu este de acord cu nicio procedură medicală care să implice vreo incizie. În caz contrar, Maria Nedelcu i-a ameninţat că „nu ştie ce face“.

„Am mers la familia Nedelcu şi am reuşit să obţinem de la mamă un acord să meargă la Spitalul din Timişoara. Acordul vine însă cu mai multe precizări: în primul rând, merge acolo doar pentru consultaţii, nicidecum pentru operaţie. În niciun caz nu acceptă să i se facă fetei o operaţie, nici măcar o biopsie. Tot clar spune că nu cumva copila să fie operată fără ştirea ei. În al doilea rând, cere să-i asigurăm transportul pentru ea, fetiţă, soţ şi pentru băiatul lor până la Timişoara, dar nu cu trenul sau autocarul, ci cu o maşină privată. Motivul ar fi că ce face ea dacă pe tren i se face rău fetei“, a explicat Luminiţa Lupu, asistent social în comuna Răducăneni.

Cu toate că „acordul“ pare obţinut în termeni destul de restrictivi, asistentul social a precizat că este un pas care nu trebuie neglijat în managementul cazului. Asistentul social a subliniat că Bianca este foarte apropiată de mama şi fratele său, astfel că o posibilă despărţire de ei i-ar putea dăuna.

„Din punctul meu de vedere, o separare între copilă, mama sa şi fratele său, este o condamnare pentru Bianca. Fetiţa este foarte ataşată de cei doi, şi o astfel de despărţire ar însemna un abuz emoţional. Vă exemplific prin faptul că, după ultima prezentare de la Bucureşti de săptămâna trecută, mama şi fata erau pregătite să plece la Timişoara, dar nu au mai mers când au aflat că fratele copilei, care se afla cu ele, trebuie să revină la Iaşi şi să nu le însoţească. În acel moment, fata a intrat în convulsii pentru că s-a speriat când a văzut că fratele ei pleacă“, a adăugat Luminiţa Lupu.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi caută acum o soluţie pentru sprijinirea familiei cu transportul către Timişoara.

„Am obţinut acest acord scris de la mamă, iar acum căutăm o variantă de ajutor. Sperăm doar să nu se răzgândească între timp, cum a mai făcut în trecut. Tot zilele acestea, reluăm discuţiile şi cu medicii de la Pediatrie să vedem ce recomandă în acest caz. Pe de altă parte, este bine că s-a făcut un prim pas pentru binele fetei, întrucât orice procedură de preluare a unui minor din familie înseamnă timp. Pentru fetiţa în cauză timpul este important“, a arătat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC.

Potrivit reprezentanţilor comunei Răducăneni, cazul Nedelcu a ajuns şi în atenţia Poliţiei. Un echipaj a vizitat familia Nedelcu şi a verificat starea fetiţei, respectiv dacă Bianca a fost supusă la abuzuri care pot atrage consecinţe penale.

„Fata nu a fost şi nu este bătută, a fost hrănită la timp, a fost şi este iubită de părinţi. Vă daţi seama că, după ce au constatat şi poliţiştii asta, nu s-a mai întâmplat nimic“, ne-a mai menţionat asistentul social.

Bianca Ne­delcu, din satul Bohotin, comuna Răducăneni, acum în vârstă de opt ani, a fost diagnosticată cu cancer la rinichi în 2011. Fetiţa a fost monitorizată în clinica de oncologie de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ de către medicul pediatru Antonela Ciobanu. După o serie de proceduri şi tratamente pe care copila le-a îndrumat conform indicaţiilor specialiştilor, începând din vară, pacienta nu a mai fost adusă la spital, aşa cum li se recomandase părinţilor. Medicii le-au recomandat părinţilor o operaţie la plămâni întrucât investigaţiile de specialitate au evidenţiat metastaze pulmonare. În plus, specialiştii le-au indicat şi un transplant cu celule stem, dar pă­rinţii refuză categoric cele două proceduri.

„La ultima evaluare clinico-biologică (n.r. – iulie 2017) şi imagistica coroborată cu evaluarea PET-CT s-au decelat recidivă locală în loja renală dreaptă şi metastaze pulmonare, ceea ce încadrează cazul în stadiul IV (maxim) de gravitate, cu prognostic extrem de rezervat, chiar dacă pacienta ar relua chimioterapia de linie III (de rezervă)“, au punctat reprezentanţii Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ într-o în­ştiinţare transmisă DGASPC.

VEDEȚI ȘI:

Bianca moare cu zile. Părinţii nu sunt de acord cu operaţia salvatoare. Au motive uluitoare

Comentarii