Traiul la ţară – o provocare pentru orăşeni

vineri, 02 august 2013, 18:48
4 MIN
 Traiul la ţară – o provocare pentru orăşeni
Avantajele şi dezavantajele unei vieţi petrecute la ţară:

Mutatul de la oraş în mediul rural vine cu multe avantaje pentru un stil de viaţă sănătos. Înafară de avantajele pe care acest stil de viaţă ţi le poate asigura, o serie de dezavantaje te pot face să renunţi înainte de a începe să simţi gustul mâncării naturale, să te bucuri de linişte şi lipsa stresului cotidian al oraşului. Să vedem care ar fi dezavantajele vieţii la ţară. Noroiul este principalul dezavantaj al locuitului la ţară. Oricâte alei betonate sau cu dale ai face prin curte tot este nevoie să mergi în grădină unde poţi aluneca sau să-ţi îngreunezi papucii cu pământ moale. Dar acest lucru nu se întâmplă tot timpul.

Munca este, de regulă, trecută pe lista dezavantajelor. Se spune că, la ţară, este tot timpul ceva de muncă. Cred că este un mit dezvoltat pe vremea când părinţii noştri migrau spre oraş, spre un trai mai bun, fără sapă. Însă munca în grădina îţi aduce multe satisfacţii. Satisfacţii pe care nu le poţi obţine atât de repede stând la un birou sau răspunzând mereu la telefoane. Este o muncă plăcută, mai puţin epuizantă decât mersul la sală şi cu mai multe beneficii. Şi nu e permanentă: dacă plouă stai mai mult pe lângă casă. Iarna, singura grijă este zăpada în cazul în care nu ai animale de îngrijit. Dacă te-ai hotărât să creşti totuşi pe lângă casă câteva animale sau păsări, pierzi maxim două ore pe zi să le dai de mâncare şi să le faci curat. Vara sunt perioade destul de lungi când nu ai ce face în grădină. Iar somnul de prânz este o regulă uitată la oraş, dar necesară la ţară.

Costurile reţelei de televiziune şi internet sunt un pic mai mari iar serviciile mai pică când este furtună sau zăpadă mare ori soarele arde prea tare.
 
Lemnele necesare încălzitului iarna şi lipsa gazului metan sunt iar un motiv pentru care orăşenii ar renunţa. Cu toate că sunt sate alimentate cu gaz metan şi o centrală pe lemne înlocuieşte sobele de teracotă cu un randament mai bun şi aceleaşi costuri de instalare. Astfel, costurile de încălzire sunt mult mai mici decât pe gaz metan. Crăpatul, adusul şi pusul lemnelor pe foc este un bun exerciţiu fizic mai ales pentru bărbaţii cu un pic de burtă.
 
Lipsa locurilor de muncă este un alt motiv invocat. Dar, spre deosebire de oraş unde este nevoie de două venituri medii în casă pentru un trai decent, la ţară este suficient un venit mediu pentru un trai decent. Şi aceasta în timp ce celălalt adult din casă se poate ocupa de gospodărie şi, eventual, de creşterea animalelor pentru nişte venituri suplimentare.
 
Să vedem lista avantajelor traiului la ţară
 
La capitolul avantaje lista este foarte lungă. În primul rând alimentele sunt sănătoase şi sunt crescute cu drag în gospodărie. Efectele lor în timp se văd atât în sănătatea adulţilor, dar mai ales în creşterea armonioasă a copiilor, indiferent dacă vorbim de legume, fructe sau de ouă, lapte şi carne.
 
Libertatea de care au parte copii şi statul în aer liber este un alt mare avantaj. Aerul mult mai puţin pouat decât în oraş este benefic atât fizic cât şi psihic.
 
Lipsa stresului şi a agitaţiei din oraş care poate obosi şi îmbolnăvi organismul. În oraş toată lumea este pe fugă, toată lumea are ceva de făcut urgent în timp ce la ţară ritmul este dat de pământ şi este mult mai lent, mult mai relaxat şi fără termene limită.
 
Lipsa stresului provocat de „cu ce mă îmbrac?”. La ţară important este să te simţi bine în haine şi să fie curate. Nu este nevoie să arunci un tricou doar pentru că are o pată mică, plantele din grădină sau animalele nu vor fi deranjate de acea pată. Nici vecinii nu vor remarca dacă este “în trend” sau nu. Şi nici la pantofi nu trebuie să te gândeşti prea mult: poţi să mergi şi desculţă, mersul desculţ pe pământ este un remediu excelent pentru întregul organism, nu numai pentru tălpi, spun cercetătorii.
 
Mici frumuseţi care induc armonia nu numai în corp dar şi în minte şi mai ales în suflete sunt la tot pasul la ţară: o pasăre care vine foarte aproape fără să îi fie frică, flori colorate care te îmbată cu parfumul lor fără să ceară nimic în schimb, concertul păsărilor care diferă de la un minut la altul, bolta înstelată care se vede cu mai multă intensitate noaptea, sunetele serii la ţară care îţi dau un sentiment de veşnicie, iarba care îţi mângâie gleznele, roua care îţi udă picioarele.
 
Şi lista poate continua, dar ar dispărea farmecul descoperirii lor de către fiecare dintre cei care vor să se mute de la oraş la ţară.
 
Corina BENESCU, Briţcani, judeţ Neamţ

 

Comentarii