119 nou-născuţi cu Covid trataţi la Spitalul de Pediatrie. Cei mai mici pacienți au doar câteva zile

joi, 21 octombrie 2021, 01:50
2 MIN
 119 nou-născuţi cu Covid trataţi la Spitalul de Pediatrie. Cei mai mici pacienți au doar câteva zile

„Dacă vrem, ca adulţi, să ne dăm seama cum ne depăşim limitele, să ne uităm la un nou-născut care se agaţă de viaţă şi încearcă să lupte pentru fiecare respiraţie”, spune managerul unităţii.

 

119 nou-născuţi depistaţi pozitiv cu COVID-19 au fost îngrijiţi până acum la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi. Din fericire, în această perioadă, mamele au putut să se interneze alături de ei, medicii spunând că prezenţa mamei contează foarte mult în tratamentul copiilor de orice vârstă. Datele au fost prezentate de managerul unităţii medicale, Alina Belu, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Salvaţi Copiii România pe subiectul impactului pe care îl are valul patru al pandemiei pentru mame şi copii şi ce măsuri sunt necesare pentru a-i proteja.

„Mămicile pozitive se internează cu nou-născutul pozitiv, iar cele negative se pot interna, la solicitarea lor. Facem internarea cu asumarea răspunderii având în vedere consecinţele care pot să apară în urma contaminării. Nu am avut mămici care să facă formă gravă a bolii având în vedere că au stat cu nou-născutul pozitiv”, a explicat Alina Belu în cadrul dezbaterii. Medicii spitalului au observat în această perioadă că din cauza infectării cu SARS-CoV-2 starea nou-născuţilor se poate degrada foarte repede, dar au resurse pentru a compensa.

„Deşi se dezechilibrează foarte uşor, au o putere fantastică de a lupta. Am spus că dacă noi vrem, ca adulţi, să ne dăm seama cum ne depăşim limitele, să ne uităm la un nou-născut care se agaţă de viaţă şi încearcă să lupte pentru fiecare respiraţie a lui”, a mai precizat managerul spitalului. Un caz deosebit din această perioadă a fost reprezentat de un bebeluş de doar şapte zile, care a ajuns la spital cu suspiciune de pneumonie, iar în urma testării a fost depistat COVID pozitiv. Investigaţiile realizate ulterior au arătat că suferă de o malformaţie cardiacă gravă, care însă nu putea fi operată în România.

„Era nevoie de o intervenţie chirurgicală pe cord deschis. A fost intubat, ventilat mecanic, iar după 14 zile s-a negativat pe patologia COVID şi am reuşit să fie transferat în Italia. Acum are un an şi ceva şi se menţine sănătos. A fost un succes al echipei medicale pe care o avem noi pe ATI şi pe pediatrie”, a completat Alina Belu.

Comentarii