20 de autobuze second-hand cumpărate de SCTP. De ce s-a ales această variantă

joi, 03 septembrie 2020, 01:59
2 MIN
 20 de autobuze second-hand cumpărate de SCTP. De ce s-a ales această variantă

CTP invocă nevoi de moment legate de lucrările la linii de tramvai.

Compania de Transport Public (CTP) vrea să achiziţioneze mijloace de transport second-hand. CTP a demarat o procedură de licitaţie pentru furnizarea a 20 de autobuze rulate, cu podea joasă.

„Achiziţia este realizată în vederea acoperirii nevoii de mijloace de transport, pe perioada lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai, ce sunt deservite la acest moment de autobuze”, se arată în anunţul publicat de CTP în sistemul naţional de achiziţii publice (SICAP).

CTP a invocat şi contextul pandemic actual, în condiţiile în care măsurile de distanţare fizică au impact direct în prestarea serviciului de transport public. Printre specificaţiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească autobuzele se numără: lungime de 12 metri, sisteme de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, normă de poluare minim Euro 4 şi o capacitate de transport pasageri de minim 85 de persoane.

„Prin derularea lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai sunt afectate 5 trasee de tramvai, din totalul de 8, ce sunt deservite la acest moment de autobuze. Această achiziţie este o soluţie menită să acopere nevoile de moment ale CTP, în contextul pandemiei generate de Covid-19”, se mai arată în caietul de sarcini.

În prezent se desfăşoară lucrări de reabilitare a căilor de rulare pe segmentele Cinci Drumuri – Nicoriţă, Bucşinescu – Calea Chişinăului, bld. Virgil Săhleanu – Ţuţora şi Doi Băieţi – Dancu. În toate cazurile, fondurile sunt asigurate de către Uniunea Europeană.

În următorii ani, cel târziu până la sfârşitul anului 2023, parcul auto al CTP ar urma să fie completat cu 32 de tramvaie noi (deja în producţie, fiind semnate două contracte a câte 16 tramvaie fiecare cu Bozankaya şi PESA) şi 44 autobuze electrice (încă în stadiul de licitaţie). Fondurile pentru achiziţia mijloacelor de transport sunt asigurate din surse nerambursabile (UE).

În ultimii doi ani, parcul auto al CTP a fost dotat cu 100 de autobuze noi, 88 dintre acestea fiind achiziţionate cu bani dintr-un credit de 15 milioane euro contractat de Primărie.

Comentarii