Apă de la Iaşi pentru două raioane din Republica Moldova: s-a semnat contractul

marți, 25 ianuarie 2022, 02:56
2 MIN
 Apă de la Iaşi pentru două raioane din Republica Moldova: s-a semnat contractul

Compania ApaVital a devenit primul operator de apă din ţară care îşi extinde activităţile peste graniţe.

Operatorul a semnat ieri contractul pentru alimentarea cu apă a mai multor localităţi din Republica Moldova printr-o conductă care va subtraversa râul Prut. Lucrările, care vor fi executate de Casrep SRL (Iaşi), au o valoare de 1,5 milioane lei. Realizarea conductei va facilita alimentarea cu apă a 13 localităţi de peste Prut, care însumează 30.000 de locuitori, fiind vorba despre raioanele Ungheni şi Nisiporeni. „Este primul pas din acordul încheiat pe 20 mai anul trecut între guvernele României şi Republicii Moldova pentru construirea unor apeducte”, a spus şeful Consiliului Judeţean Costel Alexe.

La rândul lui, directorul ApaVital, Mihail Doruş, a precizat că planurile companiei pentru Republica Moldova mai cuprind încă trei subtraversări.

În final, ApaVital ar urma să alimenteze cu apă circa 100 de localităţi din Republica Moldova, între care şi patru oraşe (Glodeni, Nisiporeni, Ungheni şi Făleşti), respectiv peste 200.000 de beneficiari. „Pentru noi, alimentarea cu apă este prioritatea de bază la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării”, a declarat Andrei Spânu, viceprim-ministru în Guvernul Republicii Moldova, prezent ieri la Iaşi pentru a asista la semnarea contractului în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Culturii.

În prezent, operatorul ApaVital are sisteme de alimentare cu apă şi canalizare în patru judeţe din zona de nord-est a ţării: Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani. „Avem peste 310 de localităţi alimentate cu apă”, a mai spus Mihail Doruş.

Anul trecut, ApaVital a avut o cifră de afaceri care a depăşit anul trecut pragul de 50 milioane euro.

Amintim că, până la finalul anului 2023, ApaVital va implementa la nivelul judeţului Iaşi şi proiectul major de extindere a actualului sistem de alimentare cu apă şi canalizare, investiţia fiind de 500 milioane euro, bani europeni.

Comentarii