Autobuz cu hidrogen, în teste pe străzile oraşului. Marele avantaj – autonomia

vineri, 05 noiembrie 2021, 02:59
2 MIN
 Autobuz cu hidrogen, în teste pe străzile oraşului. Marele avantaj – autonomia

Un autobuz cu hidrogen circulă în premieră pe străzile din oraş în acest sfârşit de săptămână. Mijlocul de transport este testat de către producătorul polonez Solaris. Iaşul a fost inclus într-un tur naţional al companiei care cuprinde alte 11 oraşe. Începând din 2019, când vehiculul a fost lansat oficial, Solaris a testat autobuzul în special în vestul Europei de unde a primit şi primele comenzi. Printre clienţii companiei se numără operatori de transport din ţări precum Italia, Austria, Germania, Olanda şi Suedia, în condiţiile în care achiziţiile au fost finanţate cu bani europeni.

„Cel mai mare avantaj este, în primul rând, autonomia – poate face, în orice condiţii, 350 km, iar o încărcare completă durează între 5 şi 10 minute. La bază este un autobuz electric alimentat cu hidrogen printr-o pilă de combustie”, a declarat reprezentantul Solaris, Dan Antoniu Pop.

Directorul CTP Cristian Stoica a opinat că autobuzele cu hidrogen au un potenţial major să fie utilizate în viitor, în contextul în care are zero emisii. „Ne bucurăm că putem testa în Iaşi un astfel de autobuz şi poate, în viitor, vom avea şi noi o flotă de autobuze cu hidrogen pe viitoare fonduri UE sau alte surse de finanţare pentru protecţia mediului”, a spus Cristian Stoica.

La rândul lui, primarul Mihai Chirica a susţinut că şi municipalitatea va aplica pentru aducerea unor astfel de autobuze la Iaşi. „Acest produs este deja funcţional în oraşe din Europa. Autobuzul este complet ecologic, se bazează pe tehnologia hidrogen, şi este următorul pas în ceea ce priveşte modernizarea transportului public pentru că şi noi vom aplica pentru a aduce autobuze cu hidrogen ca alternativă de transport ecologic”, a comentat primarul Mihai Chirica.

La nivel european, estimările sunt că, până în 2030, autobuzele cu hidrogen vor constitui o parte importantă a flotei de vehicule care circulă pe străzi.

Primăria Iaşi a semnat anul acesta, în luna aprilie, un contract cu Solaris pentru livrarea a 20 de autobuze electrice pentru care vor fi achitaţi circa 52 milioane lei (fără TVA). Vehiculele au fost achiziţionate în cadrul unui program naţional iniţiat de Ministerul Dezvoltării, iar primele autobuze vor ajunge la Iaşi la începutul anului 2022.

Comentarii