Căldură în casele ieşenilor cu bani de la bancă. BCR şi BT, interesate să împrumute Primăria. Comisioane şi dobânzi de peste 10 mil. euro

marți, 31 octombrie 2023, 02:50
3 MIN
 Căldură în casele ieşenilor cu bani de la bancă. BCR şi BT, interesate să împrumute Primăria. Comisioane şi dobânzi de peste 10 mil. euro

Două instituţii financiare au depus oferte la Primărie pentru acordarea unui credit de 200 milioane lei. Este vorba despre BCR şi Banca Transilvania. Municipalitatea speră să încheie contractul de împrumut până la finalul lunii noiembrie.

Fondurile împrumutate vor fi utilizate exclusiv pentru asigurarea combustibilului necesar încălzirii oraşului pe perioada sezonului rece 2023/2024. Cele 200 milioane lei vor fi returnate într-un termen de 5 ani, iar costurile aferente creditului (dobânzi, comisioane etc.) au fost estimate la 52 milioane lei.

„Suma de 200.000.000 lei este suma maximă pe care Primăria Municipiului Iaşi o va putea utiliza. În baza viitorului contract cu instituţia bancară, municipalitatea va face trageri din suma contractată în funcţie de necesităţi. Astfel, suma efectiv utilizată ar putea fi mai scăzută, dar vor exista alte surse de finanţare sau dacă volumul cheltuielilor va fi inferior”, spune Primăria într-un comunicat.

După analiza celor două oferte depuse, vor fi negociate clauzele contractuale cu primul clasat, stabilit în baza criteriului preţul cel mai scăzut, în conformitate cu prevederile caietului de sarcini. Dacă negocierile vor eşua, Primăria poate negocia şi cu celălalt ofertant.

Împrumutul a fost aprobat în plenul Consiliului Local (CL) la finalul lunii septembrie. Ulterior, Primăria a demarat procedura de achiziţie publică. În timpul licitaţiei, municipalitatea a primit zeci de solicitări de clarificări de la instituţii financiare interesate.

În primul rând, băncile s-au interesat de datoriile pe care Primăria le are. La 30 septembrie 2023, municipalitatea înregistra plăţi restante de 52,8 milioane lei, conform răspunsului instituţiei. „19,55 milioane lei reprezintă plăţi restante a căror scadenţă este sub 30 de zile, iar restul de 33,25 milioane lei sunt plăţi restante cu scadenţa peste 30 de zile”, au detaliat oficialii municipalităţii.

Aceste datorii se înregistrează în condiţiile în care Primăria a avut, în acest an, venituri proprii lunare în medie de 95 milioane lei. În acelaşi timp, veniturile totale la bugetul local au avut o medie de 138 milioane lei/lună.

Aşa cum ZDI a mai relatat, municipalitatea a avut probleme financiare mari în acest an din cauza cheltuielilor semnificative cu susţinerea activităţii de termoficare. Potrivit execuţiei bugetare la 30 septembrie, cheltuielile pentru combustibili şi energie au fost (în primele nouă luni) de aproape 315 milioane lei.

Cheltuielile mari în acest sector au dus la stagnarea unor investiţii (de exemplu, semnarea contractului de lucrări pentru reabilitarea pasajului Alexandru cel Bun a fost amânat un an) şi la o prudenţă a Primăriei în lansarea altor proiecte noi: în schimb, scăpată de presiunea termoficării, municipalitatea va putea deschide destule fronturi investiţionale de lucru în anul electoral 2024.

În prezent, Primăria mai are în derulare un contract de împrumut de circa 240 milioane lei, cel încheiat cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Fondurile vor fi folosite pentru trei proiecte de investiţii: reabilitare şcoli, modernizarea cinema Dacia şi reconstruirea depoului din Dacia.

În prezent, conform datelor Primăriei, la sistemul de termoficare sunt branşate 22.706 apartamente. Acestora li se adaugă: 176 agenţi economici, 48 de instituţii publice, 72 de şcoli cu 106 clădiri aferente (91% din reţeaua preuniversitară), 9 spitale şi o parte din clădirile universităţilor de stat.

În această perioadă, Primăria Iaşi are în derulare evaluarea a două oferte în cazul altui credit, de 8,8 milioane lei – bani care vor fi utilizaţi pentru cofinanţarea a patru proiecte europene a căror implementare este foarte întârziată. La această procedură au depus oferte BCR şi Sanpaolo România. 

Comentarii