Când încep internările în spitalul mobil de la Leţcani. Imagini şi un tur video al spitalului

sâmbătă, 19 septembrie 2020, 01:50
4 MIN
 Când încep internările în spitalul mobil de la Leţcani. Imagini şi un tur video al spitalului

Dacă „finanţatorii politici” dau ca termen săptămâna viitoare, Direcţia de Sănătate Publică invocă începutul perioadei gripei sezoniere. Complexul a primit autorizaţia sanitară de funcţionare. Urmează o dezinfecţie generală a modulelor amplasate în curtea TransAgropolis, la Leţcani. “Deocamdată, nu putem spune când vom deschide spitalul modular pentru că trebuie să facem extensii la toate celelalte avize pe care până ieri le-am avut provizorii”, a declarat managerul de la Infecţioase.

 

Spitalul mobil amplasat în incinta Parcului TransAgropolis de la Leţcani a primit ieri autorizaţia sanitară de funcţionare. Primii pacienţi care vor fi trataţi aici de Covid-19 vor putea fi aduşi după dezinfectarea întregului complex. „Săptămâna viitoare… deja au început dl. doctor Florin Roşu (şeful Secţiei ATI a Spitalului de Boli Infecţioase, n.r.), d-na doctor Carmen Dorobăţ (managerul aceluiaşi spital, n.r.) şi dl. doctor Lucian Eva (directorul Spitalului de Neurochirurgie, n.r.) o programare a pacienţilor”, a declarat Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi, într-o conferinţă de presă organizată la intrarea în complexul de la Leţcani. Şi Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, s-a arătat optimist că, „de săptămâna viitoare, atunci când vom putea să transferăm pacienţi bolnavi de Covid-19 aici, la Iaşi, vom putea şi noi să redeschidem secţii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”.

Intrati aici pentru un tur virtual al spitalului mobil de la Letcani

Autorizaţia semnată de directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Vasile Cepoi, numit la începutul săptămânii, a fost dată după avizele temporare eliberate de Agenţia de Protecţie a Mediului şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean.

Au trecut cinci luni de la semnarea contractului de achiziţie cu firma turcă SDI Global LLC. Documentul prevedea cerinţele impuse la licitaţie, respectiv livrarea în termen de 20 de zile şi montarea într-o săptămână. De la 27 mai, termenul ultim de asamblare a complexului a devenit 9 iulie, spitalul fiind finalizat abia săptămâna trecută. Directorul executiv al Euronest, asociaţia care a cumpărat spitalul, a precizat atunci că vor fi calculate penalităţile de întârziere pentru perioada 9 iulie – 7 septembrie, acestea contând la preţul final, stabilit în urma licitaţiei din aprilie la 13,2 milioane de euro.

După o scurtă ceremonie religioasă de sfinţire a spitalului de campanie, toţi cei care au luat cuvântul au mulţumit personalului medical pentru eforturile depuse pentru limitarea efectelor pandemiei. „Dacă vom avea la dispoziţie această gură de oxigen în ce priveşte numărul de paturi, va fi o relaxare în primul rând din punct de vedere psihologic al medicului care lucrează la patul bolnavului şi, bineînţeles, o relaxare din punct de vedere al percepţiei pe care pacientul poate să o aibă în ceea ce priveşte condiţiile hoteliere”, a spus Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Fără să avanseze un termen clar pentru transferul primilor pacienţi la complexul medical mobil, ea a arătat că, vineri dimineaţă, erau 20 de paturi libere în secţia pacienţilor nou-confirmaţi, în condiţiile în care, cu o zi înainte, se înregistraseră 110 cazuri noi, iar cu două zile înainte, 71 de cazuri.

Personalul medical va fi adus de la Infecţioase

„Spitalul vine la momentul potrivit şi va descongestiona spitalele din Iaşi şi din Moldova”, a afirmat, la rândul lui, managerul Lucian Eva, referindu-se la cel de-al doilea vârf al pandemiei, care a început „cu luna august şi va culmina în luna noiembrie a acestui an, după care va scădea în intensitate”.

Conducerea spitalului urmează să prezinte Direcţiei de Sănătate Publică modul cum va fi asigurat personalul necesar asistenţei medicale, „după care va trebui să facem o reorganizare a fluxurilor de pacienţi identificaţi pozitivi şi care necesită tratament spitalicesc, încercând să îi scoatem din spitalele unde se internează acum. La Boli Infecţioase urmează perioada de gripă sezonieră, pe lângă celelalte afecţiuni infecţioase care trebuie tratate, iar celelalte spitale trebuie să-şi trateze pacienţii pe specialităţile pe care le au”, a adăugat Vasile Cepoi.

Referitor la schema de personal care va funcţiona la spitalul modular, managerul de la Boli Infecţioasea spus că există specialişti,şi aceştia vor fi dintre cei cu experienţă COVID 19 . “Există personal medical pentru spitalul mobil. Şi e vorba despre specialişti cu experienţă de la noi din spital care vor fi detaşaţi acolo. Sperăm ca la bază să putem să începem să tratăm şi celelalte patologii infecţioase, care până acum au fost doar monitorizate de noi. Pentru spitalul de centru vom completa schema de personal cu medici din alte judeţe. Deocamdată, nu putem spune când vom deschide spitalul modular pentru că trebuie să facem extensii la toate celelalte avize pe care până ieri le-am avut provizorii”, ne-a declarat, după ceremonie, Carmen Dorobăţ.

Spitalul modular de la Leţcani are 250 de paturi, din care 103 echipate pentru Terapie Intensivă. Este echipat cu staţii de producere a oxigenului şi a energiei electrice şi este dotat inclusiv cu sală de operaţii, secţie de imagistică, sterilizare, bucătărie, spălătorie, locuri de cazare pentru personalul medical etc. (Radu MEŞNIŢA, Silvia CRAUS)

Comentarii