Ce mancaruri poti sa asociezi cu whisky? (P)

miercuri, 09 februarie 2022, 12:20
3 MIN
 Ce mancaruri poti sa asociezi cu whisky? (P)

"Apa vietii", asa cum este traducerea denumirii tariei cu origini scotiene si irlandeze, este o bautura fina, rafinata, dar preferata indeosebi de cunoscatori. Diversitatea sortimentelor aduce cele mai bune parti din peisajele si culturile bogate ale Irlandei si Scotiei moderne, iar fiecare sortiment in parte se savureaza altfel si se asociaza anumitor feluri de mancare.

Whisky-ul este o bautura nobila, iar langa nu el nu se potriveste orice. Este important sa stii ca procesul de a bea aceasta licoare este un intreg ritual care poate fi imbogatit cu anumite alimente.

Noblesse oblige

Whisky este o bautura tare. Nu toata lumea se poate bucura de el in aceasta forma. Unii oameni doresc sa-l "imblanzeasca" cu apa sau cu cuburi de gheata. Insa cei care cunosc intregul potential al bauturii isi doresc sa simta toata bogatia de arome si gusturi.

Taria deschide pofta de mancare. Insa nu orice mancaruri se potrivesc cu o bautura de calitate. O friptura de porc bine condimentata si scaldata in tot felul de arome reprezinta o masa perfecta langa care sa asociezi un pahar de whisky. Vanatul este, de asemenea, o optiune minunata, care merge perfect cu aromele tariei. Cotletele sau costitele se potrivesc cel mai bine cu un sortiment de bautura mai dulceag.

Somonul afumat, merge, de asemenea, mana in mana cu taria irlandeza sau scotiana, la fel si unele tipuri de placinte, cu mere sau cu ciocolata. Aroma de vanilie a bauturii se potriveste unui desert pe baza de mere si scortisoara, dar mai ales cu placinta de dovleac. Aroma dovleacului va sublinia intreaga lume de arome a bauturii.

Combinatii originale

Gustul unic al fructelor de mare este pus in evidenta perfect de un whisky de calitate. Alege o bautura premium, cu note de fructe zaharisite, cu aroma dulceaga. Cele doua gusturi sunt complementare si rezultatul este unul deosebit. Un platou de sushi nigiri este, de asemenea, o alegere foarte buna. Sushi este o mancare care se potriveste de minune cu un sortiment afumat, cu cat mai afumat, cu atat mai bine!

Multe bauturi scotiene, cu arome discrete de fructe uscate se potrivesc perfect cu o felie de negresa, care este o prajitura putin dulce, ce contine mici bucati de ciocolata. Opteaza pentru un whisky single malt si bucura-te de combinatia inedita.

O alta combinatie neasteptata o reprezinta gustul acru impreuna cu taria si aromele subtile ale unui whisky scotian. Muraturile complimenteaza perfect aromele de smochin, marmelada, scortisoara si fructe caramelizate pe care le descoperi in anumite sortimente.

De asemenea, o tarie mai dulceaga poate fi servita alaturi de o portie de pui caramelizat. Gateste puiul cu zahar, suc de ananas si adauga putin din taria pe care o vei servi alaturi de masa gustoasa.

Ciocolata si tariile

In cazul in care nu stiai, taria irlandeza sau scotiana se serveste de multe ori alaturi de ciocolata. Explicatia consta in faptul ca amestecul de unt si cacao are darul de a sublinia aroma unica a tariei.

Serveste un sufleu de ciocolata impreuna cu un sortiment care are deja arome dulci, fructate, de preferinta caramel si trufe si vei avea parte de o experienta unica.

 

 

 

Comentarii