Rancea, bună de plată în cazul Mărculescu

Ce spune noul manager al Operei despre procesul câştigat de fostul prim-solist dat afară?

vineri, 26 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Ce spune noul manager al Operei despre procesul câştigat de fostul prim-solist dat afară?

Balerinul Vlad Mărculescu, dat afară de la Opera Naţională Iaşi în septembrie 2020, a câştigat în primă instanţă procesul intentat instituţiei. Hotârârea magistraţilor poate fi contestată de instituţie. Semnatarii deciziei de concediere sunt însă suspendaţi. Actuala conducere interimară spune că doreşte ca fostul prim-solist al ONRI să revină pe scenă.

”În mod cert vorbim deocamdată de o decizie definitivă, dar nu şi irevocabilă. Obligaţia mea instituţională este să analizez modalitatea juridică prin care ONRI poate face apel la această decizie. Nu am luat încă în discuţie încă această problemă, urmează să mă consult cu Departamentul Juridic. În ceea ce priveşte reangajarea domnului Mărculescu, indiscutabil, ea se va produce în condiţiile în care aşa a zis instanţa. Din punctul meu de vedere, aş spune că tot ceea ce instanţele constată cu privire la procesele aflate pe rol în contextul foştilor/actualilor angajaţi ai ONRI, vom lua în considerare“ a declarat Daniel Şandru, managerul interimar al ONRI. Acesta a adăugat că există posibilitatea ca ONRI să se întoarcă apoi din punct de vedere juridic asupra celor care au luat această decizie. “Din câte ştiu, există şi această obligaţie, ca, în condţiile în care se constată această eroare de management de către instanţă şi e dispusă măsura ca acestea să fie plătite dn urmă, există şi această obligaţie instituţională a conducerii de a se îndrepta împotriva celui/celor care au luat această decizie pe care instanţa a considerat-o ca fiind abuzivă”, a adăugat Daniel Şandru.

În ultimele luni, Vlad Mărculescu a dus o luptă asiduă împotriva fostei conduceri ONRI. A fost unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Beatrice Rancea, manager suspendat ulterior din funcţie şi pus sub control judiciar pentru fapte de corupţie. Demiterea lui Vlad Mărculescu a generat mai multe proteste în rândul angajaţilor operei. Protestele s-au încheiat cu trimiterea pentru a doua oară într-un an a Corpului de Control de către ministrul Culturii, respectiv în octombrie 2020. Conform deciziei judecătoreşti, Vlad Mărculescu a câştigat dreptul de a fi reangajat, de a i se plăti salariile din perioada în care a rămas fără seriviciu şi de a primi daune de 100.000 de lei, adică aproximativ 20.000 de euro. Acesta nu este singurul caz pierdut de Opera Naţională Iaşi în faţa unor foşti angajaţi. ”Ziarul de Iaşi” a scris de nenumărate ori despre sumele pe care instituţia trebuie să le achite, că urmare a pierderii mai multor procese.

Comentarii