Ce variante are primarul Chirica după plecarea vicelui ex-USR Baciu?

miercuri, 18 mai 2022, 02:00
2 MIN
 Ce variante are primarul Chirica după plecarea vicelui ex-USR Baciu?

Această plecare este previzibilă după ce contestaţia la excluderea din partid a lui Cezar Baciu a fost respinsă în prima instanţă. Și în USR, şi în PSD sunt consilieri locali dispuşi să-şi negocieze votul necesar unei majorităţi pro-Chirica, pentru anumite avantaje.

Primarul Mihai Chirica se pregăteşte pentru momentul în care va rămâne fără unul dintre viceprimari şi, implicit, fără majoritate în Consiliul Local (CL). Consilierul local Cezar Baciu (ex-USR) a devenit viceprimar în iunie 2021, după ce s-a aliat cu liberalii şi şi-a „tranzacţionat” votul din deliberativul local pentru postul de viceprimar. Fără Baciu, primarul nu ar fi avut, în ultimul an, majoritatea necesară pentru a-şi impune voinţa politică în plenul CL. După ce s-a aliat cu liberalii, Baciu a fost exclus din USR şi, conform legii, ar fi trebuit să-şi piardă mandatul de ales local. În schimb, el a devenit viceprimar şi a contestat în instanţă decizia de excludere din organizaţia politică.

Săptămâna trecută, Baciu a pierdut pe fond procesul împotriva fostului său partid, dar va mai sta în funcţie o perioadă: decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel.

„În primul rând, voi regreta acest lucru (pierdererea funcţiei de viceprimar de către Baciu, n.r.). După care, vom încerca să facem tot ce este posibil ca oraşul să funcţioneze(…) Noi trebuie să ne gândim cum facem să funcţioneze oraşul ca el să arate din ce în ce mai bine, ieşenii să se simtă din ce în ce mai bine, mediul de afaceri să funcţioneze şi principalele teme – lucrările edilitare, transportul public, copiii şi şcoala să fie temele de bază şi substanţiale ale acestui oraş“, a comentat primarul, întrebat care este planul lui în situaţia în care decizia Tribunalului va fi confirmată de Curtea de Apel.

Edilul-şef al Iaşului a ţinut să precizeze că bănuieşte că „nu va fi atât de simplu pentru cei care îşi freacă mâinile”.

Afirmaţia primarului a venit în contextul în care există pretendenţi la funcţia de viceprimar din toate partidele care au reprezentanţi în CL: PNL, USR, PSD şi PMP. Liberalii îi au aliaţi „de facto” pe consilierii PMP (2 la număr), dar au nevoie şi de un vot din partea USR sau PSD pentru a controla plenul – acest „vot de aur” asigurat în prezent de Cezar Baciu. În lipsa lui Baciu, Chirica şi PNL vor fi nevoiţi să negocieze cu cel puţin un consilier de la USR sau PSD pentru a asigura o stabilitate politică în CL. Sursele „Ziarului de Iaşi” spun că în ambele partide sunt consilieri dispuşi să-şi negocieze votul atât timp cât acest lucru le va aduce beneficii.

Comentarii