Cea mai mare licitaţie a Primăriei din ultimii ani. Vizează 321 hectare din oraş. Va dura 4 ani

luni, 12 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Cea mai mare licitaţie a Primăriei din ultimii ani. Vizează 321 hectare din oraş. Va dura 4 ani

Primăria a lansat una dintre cele mai mari licitaţii din ultimii ani. Contractul prevede lucrări de consolidare a versantului Ţicău – Sărărie, circa 321 hectare. Proiectul tehnic şi detaliile de execuţie au fost întocmite acum trei ani, iar licitaţia a fost lansată la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit anunţului publicat în sistemul naţional de achiziţii publice, contractul are o valoare de peste 143 milioane lei, fără TVA.

 

Lucrările scoase la licitaţie, care urmează să se desfăşoare pe o perioadă de 4 ani, se vor desfăşura într-un perimetru delimitat de străzile Curelari – Hotin – Trecătoarea Hotin – C.A. Rosetti – Mal Drept Calcaina – Poligon – Cornişa Superioară Strada şi Stradela Sărăriei.

Ce tipuri de lucrări vor fi executate

Intervenţiile în zona versantului au ca scop eliminarea fenomenelor de instabilitate care sunt active în prezent, precum şi pentru excluderea posibilităţii de apariţia unor noi alunecări de teren. „Arealul investigat prezintă cea mai mare densitate a lucrărilor de consolidare care s-au executat etapizat în decursul timpului la nivelul municipiului Iaşi.

O parte dintre lucrările de consolidare existente pe amplasament nu au putut fi identificate ca urmare a imposibilităţii de acces în zona acestora sau pur şi simplu ca urmare a acoperirii acestora de-a lungul timpului de alte lucrări”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei. Principalele trei tipuri de lucrări care vor fi efectuate vizează: consolidare (structuri de sprijin din piloţi foraţi, ziduri de sprijin, drenuri electropneumatice, drenuri sifon, chesoane din beton armat şi saltele preînsămânţate), reabilitări şi reparaţii ale unor lucrări anterioare şi monitorizare geotehnică.

În ceea ce priveşte ultimul tip de intervenţie enumerat, vor fi efectuate măsurători (în cadrul a 37 de foraje cu adâncimea de 30 metri) pentru determinarea vitezei de alunecare şi a adâncimii de contact dintre masa de pământ care se deplasează şi roca stabilă. În etapa de întocmire a proiectului tehnic, au fost identificate efecte ale instabilităţii versantului pe următoarele străzi: Albineţ, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Bogdan Vodă, Caraiman, Curelari, Dezrobirii, Dochia, Crivăţ şi Leului (pietonală), Hotin, Italiană (inclusiv stradela omonimă), Izbândei, Mărăşti, Miron Costin, Movilei, Oituz, Patria, Păcii, Poligon, Potcoavei, Râpei, Roşcani, Sărărie, Toma Săvescu, Scăricica, Simion Bărnuţiu, Soarelui, Toamnei, Trecătoarea Alpilor, Ţicăul de Jos, Vulpe şi Cerchez.

Degradări de ziduri

În general, este vorba despre degradarea unor ziduri de sprijin, fisuri şi crăpături la unele locuinţe, starea precară a unora dintre străzi, fenomene de alunecare, înclinarea unor stâlpi de electricitate, deplasări ale părţii carosabile şi surpări sau tasări de drumuri. Principalele zone în care se va interveni pentru refacerea unor lucrări anterioare sunt delimitate de: Sărărie – Albineţ, Sărărie – Dochia, Sărărie – Simion Bărnuţiu, Sărărie – Poligon şi Dochia – Râpei.

Criteriile de atribuire a contractului au în vedere preţul cel mai scăzut (80%) şi o durată suplimentară de garanţie a lucrărilr (20%). Licitaţia prevede o garanţie minimă de 36 de luni, iar ofertanţii care vor garanta suplimentar pentru încă 24 de luni vor primi punctaj maxim în cazul acestui criteriu de atribuire. Per total, o perioadă de garanţie mai mare de 60 de luni nu va fi punctată suplimentar, precizează municipalitatea.

Comentarii