Cinci cazuri de insuficienţă cardiacă pe oră

sâmbătă, 02 octombrie 2021, 01:50
1 MIN
 Cinci cazuri de insuficienţă cardiacă pe oră

O cercetare online realizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) arată că în fiecare oră apar cinci noi cazuri de insuficienţă cardiacă şi doar unul din doi pacienţi supravieţuiesc cinci ani după diagnostic. 

Pacienţii au subliniat în răspunsurile lor şi care sunt principalele probleme cu care se confruntă: 48% din ei au spus că le lipseşte gratuitatea tratamentelor şi a investigaţiilor, 43% că nu au acces la medicii specialişti, alte probleme fiind legate de lipsa de educaţie medicală şi de informare cu privire la drepturile lor. Astfel, pacienţilor le lipsesc informaţii despre hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă şi angina pectorală, precum şi despre fibrilaţia atrială. „Ne dorim ca accesul pacienţilor la diagnosticare şi tratament să fie unul cât mai simplu şi mai accesibil.

În secolul 21, boli precum hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă sau fibrilaţia atrială nu mai pot fi o condamnare pentru un pacient”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC. În momentul de faţă, aproximativ unul din cinci români nu ştie că suferă de hipertensiune arterială, având riscul să dezvolte afecţiuni grave cum ar fi insuficienţa cardiacă, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boală cronică de rinichi. 

Comentarii