Cinci cazuri noi de rujeolă la Iași într-o săptămână. Simptomele bolii

luni, 20 ianuarie 2020, 02:56
1 MIN
 Cinci cazuri noi de rujeolă la Iași într-o săptămână. Simptomele bolii

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în perioada 13-17 ianuarie, au fost raportate încă 92 de cazuri nou confirmate, în 11 judeţe. În Iaşi, au fost raportate cinci cazuri noi. Cele mai multe cazuri raportate au fost în Suceava 21 de cazuri, în Sălaj şi Timiş – câte 15, în Satu Mare – 13, în Neamţ – nouă, în Caraş-Severin – şapte, în Arad, Braşov şi Maramureş – câte două cazuri, iar în Dâmboviţa un caz. Ca urmare, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în 17 ianuarie este 19.088, din care 64 de decese.

Rujeola este o boală acută, cauzată de morbilivirus. Boala se transmite pe cale respiratorie prin picăturile de secreţii nazofaringiene încărcate de germeni, din aerul expirat de persoană infectată, sau prin contact direct cu secreţiile respective. Rujeola este foarte contagioasă. Se estimează că 90% din persoanele neimunizate (prin trecerea prin boală / vaccinare), expuse vor contracta boală. Omul este singură gazdă pentru acest virus.

Primele simptome (febra, simptome respiratorii) apar într-un interval de 7-21 zile de la contactul infectant, în medie la 10 zile de la expunere. Erupţia apare în medie la 4 zile după primele simptome, iar pacientul este contagios 4 zile înainte şi 4 zile după apariţia erupţiei. Complicaţiile intervin în 30% din cazuri şi includ pneumonie, encefalită, otita medie, diaree, laringo-traheo-bronşită şi infecţii bacteriene secundare. Copiii foarte mici şi persoanele cu imunitate scăzută au risc ridicat de complicaţii, formă severă de boală, şi chiar deces. Rujeola se caracterizează prin izbucniri epidemice frecvente, în special printre indivizi nevacci­naţi. Tratamentul este simptomatic şi suportiv, cu scopul de a preveni complicaţiile.

Comentarii