De Sănătate

Punem punctul pe știi

Coenzima Q10 – utilizări și cele mai importante beneficii (P)

luni, 05 septembrie 2022, 08:42
3 MIN
 Coenzima Q10 – utilizări și cele mai importante beneficii (P)

Coenzima Q10 (CoQ10) este o moleculă produsă în mod natural de organism, care ajută enzimele să îndeplinească funcțiile normale ale corpului. Coenzima Q10 este totodată un antioxidant important pentru creșterea și întreținerea celulelor. Cele mai ridicate niveluri se găsesc în ficat, rinichi și inimă, iar aceste niveluri scad odată cu înaintarea în vârstă.

Coenzima Q10 – beneficii

Iată care sunt cele mai importante proprietăți benefice ale Coenzimei Q10:

Menține sănătatea sistemului cardiovascular

Coenzima Q10 contribuie la scăderea tensiunii arteriale și scade riscurile apariției insuficienței cardiace. De asemenea, mai multe studii de specialitate au remarcat că administrarea de Coenzima Q10 a contribuit la recuperarea mai rapidă după intevențiile pe cord.

Poate încetini progresia bolilor Alzheimer sau Parkinson

Antioxidanții găsiți în Coenzima Q10 contribuie la eliminarea moleculelor toxice create de aceste tulburări neuronale. Astfel, pot ajuta la ameliorarea semnificativă a simptomelor și pot contribui la încetinirea progresiei acestora.

Ajută la reducerea migrenelor

Administrarea de suplimente cu Coenzima Q10 poate ajuta la reducerea durerilor de cap și la creșterea nivelului de energie datorită producției naturale de adenozin trifosfat (ATP). ATP este o substanță importantă pentru producerea de energie și contracțiile musculare.

Promovează fermitatea pielii

Coenzima Q10 este foarte populară și în industria cosmetică. Contribuie la reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor, datorită proprietăților sale antioxidante și prin stimularea producției naturale de colagen.

Îmbunătățește performanțele atletice

Mai multe studii de specialitate au sugerat că administrarea suplimentelor pe bază de CoQ10 pe o perioadă de câteva săptămâni poate îmbunătăți performanțele atletice, precum și recuperarea în cazul sportivi și a persoanelor cu un stil de viață activ.

Adjuvant eficient în tratamentul diabetului

Coenzima Q10 are capacitatea de a ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele care confruntă cu diabetul, dar este necesară o discuție cu medicul curant înainte de administrarea suplimentelor care conțin această coenzimă.

Protejează sănătatea pulmonară

Funcționarea slabă a plămânilor este uneori asociată cu niveluri scăzute de CoenzimaQ10. Aceasta ajută la îmbunătățirea sănătății plămânilor. În cazul unei afecțiuni pulmonare sau respiratorii, se recomandă avizul medicului sau al farmacistului înainte de administrarea suplimentelor.

Coenzima Q10 – doza zilnică

Doza recomandată pentru administrarea de Coenzima Q10 la adulți este de obicei de aproximativ 100 de miligrame pe zi. Totuși, această doză s-ar putea să nu fie potrivită pentru toată lumea. Aceasta poate varia în funcție de sex, vârstă, greutate sau istoric medical. Un sfat din partea medicului sau al farmacistului este întotdeauna binevenit.

Coenzima Q10 – suplimente

Coenzima Q10 poate fi obținută natural cu ajutorul unei diete variate și echilibrată. La fel ca în majoritatea cazurilor, absorbția acesteia nu este însă una foarte ridicată, așa că suplimentare sub formă de spray-uri orale, capsule, băuturi sau tablete pot reprezenta o soluție eficientă. Este esențială citirea etichetei înainte de administrarea acestora.

Suplimentele care includ printre ingrediente Coenzima Q10 sunt sigure și nu prezintă efecte secundare, singurele interacțiuni posibile fiind, precum marea majoritate a suplimentelor, cu anumite tratemente anticoagulante în sensul că le-ar putea scădea acestora din eficiență.

Comentarii