Condamnare pentru şoferul de 83 ani care a ucis pe trecere o femeie cu trandafiri şi şampanie în mână

vineri, 11 martie 2022, 02:59
3 MIN
 Condamnare pentru şoferul de 83 ani care a ucis pe trecere o femeie cu trandafiri şi şampanie în mână

Aceasta mergea la o petrecere, în Bucium, şi se afla la braţul soţului. Cei doi tocmai coborâseră din autobuz.

În loc să ajungă la o petrecere, un cuplu de ieşeni, ambii de 42 de ani, a ajuns la spital, după ce a fost spulberat pe trecerea de pietoni de un şofer octogenar. Acesta nici măcar nu a frânat, lovindu-i pe cei doi în plin. Femeia a suferit o fractură de bază de craniu, decedând la câteva zile după accident. După trei ani, justiţia a pronunţat o primă sentinţă: închisoare cu suspendare şi interzicerea dreptului de a şofa timp de 5 ani.

Tragicul accident a avut loc în seara zilei de 8 noiembrie 2018, aproape de ora 19. Ioan Pânzariu fusese în vizită la un prieten în Schitu Duca şi se întorcea spre Iaşi la volanul maşinii sale, o Dacia Lodgy. În acelaşi timp, Luiza şi Florin U. coborau din autobuz în Bucium, îndreptându-se spre Hanul Dacilor, situat peste drum, cu o sticlă de şampanie şi un buchet de trandafiri. S-au angajat în traversare pe trecerea de pietoni marcată şi semnalizată cu semafor intermitent. Venind pe banda doi, Dacia condusă de Pânzariu nu a încetinit la apropierea de zebră şi a lovit în plin cuplul. Cei doi au fost basculaţi pe capotă şi proiectaţi pe carosabil. Bărbatul a rămas nemişcat, iar femeia a intrat în convulsii. Suferise o fractură de bază de craniu, cu afectarea creierului şi trunchiului cerebral, ca şi o fractură de bazin. Leziunile erau prea grave pentru ca medicii să mai aibă ce face, femeia decedând pe 16 noiembrie, fără a-şi fi recăpătat cunoştinţa. Florin U. a fost rănit mai uşor, suferind o fractură de bazin şi altele în zona feţei, fără a-i fi pusă însă viaţa în pericol.

Ancheta a stabilit că şoferul nu era băut, dar nici nu au fost identificate urme de frânare. Audiat ca inculpat, Pânzariu a declarat ulterior că avea o viteză de doar 30-40 km/h, dar fusese orbit de farurile unei maşini venind din sens opus. Nu-i văzuse pe cei doi şi nici trecerea de pietoni, conştientizând situaţia abia în momentul impactului. Conform legii, uciderea din culpă se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 7 ani. Judecătorii au luat în calcul o pedeapsă chiar mai mică de 2 ani, întrucât şoferul şi-a recunoscut fapta. În favoarea lui Pânzariu au mai cântărit lipsa antecedentelor penale şi faptul că, la 83 de ani, deţinea carnet de conducere de 57 de ani, timp în care nu fusese implicat în evenimente rutiere grave.

Şoferul a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei la un an şi 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani. Acestuia i-a fost suspendat şi dreptul de a conduce pentru o perioadă de 5 ani, judecătorii apreciind că starea sa precară de sănătate îi poate slăbi capacitatea de atenţie şi concentrare în trafic, ceea ce l-ar putea transforma într-o sursă de pericol. Pe parcursul termenului de supraveghere, Pânzariu va trebui să presteze şi 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Pronunţată miercuri, sentinţa poate fi atacată cu apel.

VEDEȚI ȘI:

Un şofer care deţine permis de zeci de ani a lovit grav cu maşina un cuplu – AICI

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii