Consiliul „mafiei imobiliare” îşi încheie mandatul. Bilanţul lui Surdu şi Boca

sâmbătă, 19 septembrie 2020, 01:50
3 MIN
 Consiliul „mafiei imobiliare” îşi încheie mandatul. Bilanţul lui Surdu şi Boca

Consilierii locali se vor reuni pentru ultima oară în actuala formulă, săptămâna viitoare, cu câteva zile înainte de alegerile locale. Primarul Mihai Chirica a convocat ultima şedinţă a actualului deliberativ pentru ziua de joi, 24 septembrie. Consiliul Local (CL) are acum în componenţă 14 consilieri PSD, 8 PNL, câte 2 de la PMP şi ALDE şi pe independentul Andrei Postolache. 

Cei mai mulţi dintre consilieri nu se vor mai regăsi şi în viitorul deliberativ, cel care va fi ales pe 27 septembrie, în acest caz fiind vorba în special de reprezentanţii PSD – doar 4 dintre cei 14 actuali au şanse reale să fie din nou consilieri: unul (Bogdan Crucianu) în continuare pe lista PSD, iar alţi trei „traseişti” vor fi la PNL (Daniela Tăutu, Călin Scripcaru şi Florentin Ciobotaru). De la PNL vor rămâne în CL Eduard Boz, Ciprian Bostan şi Tudor Dornean, ei fiind pe poziţii eligibile, în timp ce Răzvan Timofciuc (ex-PNL) a schimbat şi el partidul: se află pe lista USR-PLUS, cu şanse teoretice de a prinde un nou mandat. Astfel, doar 8 dintre cei 27 de actuali consilieri vor face parte şi din viitorul deliberativ.

Activitatea CL din perioada 2016 – 2020 a fost marcată de numeroase scandaluri, în special în domeniul imobiliarelor. În acest sens, s-au remarcat consilieri precum Florin Boca, Gabriel Surdu, Vlad Nedelcu (toţi de la PSD) şi Violeta Găburici (PMP). Deseori, nivelul discuţiilor din CL a fost mediocru, politicianist şi cu atacuri la persoană, inclusiv între consilieri care acum fac parte din acelaşi partid. În viitorul deliberativ, conform actualelor sondaje, ar putea intra doar trei formaţiuni: PNL, USR-PLUS şi PSD, în condiţiile în care celelalte organizaţii politice sunt sub pragul electoral.

În ultima şedinţă vor fi discutate cel puţin 18 proiecte de hotărâre

Actualul deliberativ a bifat cel puţin două premiere: mandatul a fost prelungit în contextul pandemiei, iar mai multe şedinţe au avut loc în mediul online. Situaţia politică a fost una destul de agitată: odată cu excluderea primarului Mihai Chirica din PSD (februarie 2018), consilierii PSD (numiţi de Chirica pe lista din 2016) au continuat să-l sprijine pe primar, unii dintre consilieri având un vădit interes imobiliar: proiectele lor sau ale firmelor în care sunt implicaţi au trecut prin etapele de avizare cu viteza luminii şi s-a ajuns la o reciprocitate de tristă amintire – consilierii îşi votau unul altuia proiectele imobiliare. Surdu şi cu Boca au fost principalii consilieri care s-au remarcat în acest sens: proiectele lor au fost aprobate pe bandă rulantă, într-un caz fiind emisă chiar şi o hotărâre ilegală asupra căreia CL a revenit după ce „Ziarul de Iaşi” a semnalat problema.

La ultima şedinţă, care se va desfăşura tot online, pe ordinea de zi fuseseră incluse, până ieri după-amiază, 18 proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără proiecte precum acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem lui Virgil Săhleanu, o rectificare bugetară, aprobarea unui plan de acţiune în domeniul climei, încheierea unui parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici pentru organizarea unei gale, atribuirea unor locuinţe din fondul locativ al municipiului şi aprobarea unui regulament ce vizează utilizarea şi închirierea bunurilor imobile temporar disponibile din unităţile de învăţământ. Pe ordinea de zi au fost incluse şi planuri urbanistice zonale pentru o serie de investiţii private, opt la număr, dar proiectele sunt de o mai mică amploare. În mandatul 2016 – 2020, CL a aprobat peste 2.200 de hotărâri, cu circa 40% mai mult faţă de perioada 2012 – 2016. 

 

 

Comentarii