Covid: cu trei noi focare, Iaşul mai urcă o treaptă pe podiumul naţional

joi, 10 septembrie 2020, 01:59
2 MIN
 Covid: cu trei noi focare, Iaşul mai urcă o treaptă pe podiumul naţional

Două dintre aceste focare sunt în unităţi medicale, un altul la o societate comercială din domeniul alimentar

 

Iaşul mai urcă o treaptă pe podium în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi raportate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, situându-se pe locul doi, după Bucureşti, care a înregistrat 180 de cazuri. Ieri, 59 de ieşeni au fost raportaţi ca fiind pozitivi, fiind urmaţi de Braşov (56). Potrivit conducerii DSP Iaşi, au apărut trei focare noi, două dintre ele fiind unităţi sanitare: Spitalul de Pneumoftizitologie şi Institutul de Oncologie. Primul focar a fost semnalat însă la un laborator al unei societăţi comerciale de industrializare a cărnii, situat în Calea Chişinăului, unde patru salariaţi au fost depistaţi pozitiv. Potrivit DSP, ei au fost izolaţi la domiciliu, iar contacţii direcţi şi apropiaţi au fost carantinaţi. De asemenea, spaţiile comune ale laboratorului au fost dezinfectate, iar personalul, reinstruit pentru prevenţie.

Un al doilea focar a fost depistat la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde cinci angajaţi au fost declaraţi pozitiv. „Angajaţii confirmaţi au fost izolaţi la domiciliu, iar contacţii direcţi şi apropiaţi au fost carantinaţi. Deoarece focarul este la Blocul alimentar, care are un efectiv de 11 salariaţi, activitatea a fost suspendată pe perioada izolarii/carantinării. A fost încheiat un contract cu o firma de catering. Ancheta epidemiologică se află în desfăşurare”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

Aşa cum la Spitalul de Pneumoftiziologie, spital suport COVID 19, focarul depistat în aceste zile nu este o premieră de la declanşarea pandemiei, la fel şi la IRO, unde nouă persoane de la Secţia de Îngrijiri Paliative au fost declarate pozitiv după testări. Este vorba despre patru pacienţi şi cinci salariaţi. “Şi aici, angajaţii confirmaţi au fost izolaţi la domiciliu, iar contacţii direcţi şi apropiaţi au fost carantinaţi. Spaţiile comune au fost dezinfectate. Pacienţii pozitivi au fost transferaţi către Spitalul de Boli Infecţioase”, a adăugat Marius Voicescu.

Comentarii