Covid la Iaşi: vârsta medie a pacienţilor a scăzut cu 5 ani, asimptomaticii sunt 50%

joi, 03 septembrie 2020, 01:59
2 MIN
 Covid la Iaşi: vârsta medie a pacienţilor a scăzut cu 5 ani, asimptomaticii sunt 50%

Cifrele reies dintr-o statistică realizată la nivelul Spitalului CFR, unitate suport pentru Covid-19 la Iaşi. Ieri în judeţ au fost depistaţi 61 de noi pozitivi, cifră care ne duce pe locul II în ţară.

Judeţul Iaşi a coborât ieri din nou pe locul al doilea din ţară la numărul de infectări zilnice cu COVID-19, fiind raportate 61 de cazuri noi. Pe primul loc se menţine Bucureştiul, cu 97 de cazuri, urmat de Dolj şi Iaşi cu câte 61 de cazuri, de Braşov şi Timiş cu câte 60 de noi infectări.

Tot ieri, în Compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” nu era niciun loc liber, toate cele 9 paturi erau ocupate, fiind internat şi cel mai vârstnic pacient de la începutul pandemiei, în vârstă de 92 de ani. „Acum în ATI sunt pacienţi cu vârste între 46 şi 92 de ani, fiind persoane cu insuficienţă respiratorie severă, care au nevoie de suport ventilator şi care de obicei prezintă disfuncţii multiple de organ. Am avut paturile ocupate în mod constant”, a precizat dr. Florin Roşu, coordonatorul Compartimentului ATI de aici.

O situaţie asemănătoare este şi la Spitalul CFR, spital-suport pentru pacienţii confirmaţi, unde managerul spune că cele 90 de paturi sunt ocupate mereu. „Suntem cu paturile ocupate la maximum de o lună de zile, asta în condiţiile în care externăm zilnic 20 de pacienţi în medie. Observăm acum că a scăzut media de vârstă a pacienţilor cu aproximativ cinci ani, dar se observă şi modificări în gravitatea cazurilor. Dacă înainte 80% din ele erau asimpatomatice, acum a scăzut până la 50%, iar celelalte cazuri sunt fie medii, fie chiar severe”, a explicat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CFR.

Focarul de la Secţia exterioară Bârnova a Institutului de Psihiatrie „Socola”, despre care „Ziarul de Iaşi” a relatat zilele trecute, a ajuns ieri la 28 de cazuri confirmate, fiind vorba despre cei 19 pacienţi care au fost confirmaţi şi iniţial, la care s-au adăugat nouă cadre medicale. Măsurile luate în acest caz au fost carantinarea etajului II unde a fost loca­lizat focarul, continuarea testării personalului medical care lucrează pe etajul unde au fost identificate cazurile, precum şi carantinarea personalului mediu şi auxiliar.

Conform DSP Iaşi, alte focare existente în judeţ sunt: Servicii Publice – 26, la un agent economic cu profil industrial – 32, agent economic Paşcani – 5. „Salariaţii confirmaţi au fost îndrumaţi către evaluare medicală şi izolaţi, iar societatea a decis reorganizarea programului de lucru şi a circuitelor personalului, intensificarea triajului zilnic al angajaţilor şi dezinfecţia zilnică după program a tuturor suprafeţelor”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

Comentarii