Doctoriţa alpinistă de la Iaşi a plecat într-o nouă expediţie: vrea să cucerească Annapurna, cel mai periculos vârf din lume

marți, 29 martie 2022, 02:01
2 MIN
 Doctoriţa alpinistă de la Iaşi a plecat într-o nouă expediţie: vrea să cucerească Annapurna, cel mai periculos vârf din lume

Laura Mareş, medic oftalmolog în Iaşi şi recent aleasă drept alpinista anului 2021 în România, va urca pe cel mai periculos vârf din lume: Annapurna I (8.091 metri), din masivul Hymalaya, Nepal. Laura este însoţită în această nouă expediţie de Justin Ionescu, şi el ales, de Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, alpinistul anului 2021. De altfel, la începutul lunii februarie, Laura Mareş a primit provocarea de la Justin.

“Se împlineşte un deceniu de la prima mea vizită în Himalaya. În acest interval s-au adunat 12 expediţii, un pic mai multe trekking-uri, două vizite în Tibet, vreo 6 vârfuri urcate, dintre cele mai înalte 14 din lume, de peste 8.000 de metri, printre care şi Everestul, alte câteva mai mici precum impresionantul Ama Dablam. Am trăit tot aici, pe munte, devastatorul cutremur şi replicile sale din 25 aprilie 2015. Am câştigat, am pierdut prieteni şi am trăit multe alte experienţe. În această primăvară, mai exact pe 25 martie, voi pleca pentru a încerca să urc un alt vârf de peste 8.000 de metri, Annapurna. Pentru a sărbători trecerea acestor zece ani, vreau să ofer prietenilor şi membrilor comunităţii alpine din România ocazia de a mă însoţi în această călătorie până la baza faimosului munte”, spunea pe 8 februarie Justin Ionescu.

Expediţia care vizează în principal tabăra de bază de pe Annapurna I durează 14 zile. Puţini dintre cei care participă la expediţie vor şi atinge norii la 8.091 de metri.

“După o zi petrecută în Kathmandu, astăzi plecăm la Pokhara. Profit de avantajele civilizaţiei ca să trimit câteva poze”, a scris Laura Mareş pe 27 martie pe pagina sa de facebook.

Laura Mareş mai are în palmares şi alte performanţe notabile. În 2013 a urcat pe cel mai înalt vârf din Europa, Elbrus (5.642 de metri), apoi pe Mont Blanc (4.808 metri), Kilimanjaro (5.895 de metri). În 2016 a început colaborarea cu Justin Ionescu, împreună cu care a ajuns pe mai multe vârfuri, între care Matterhorn (4.478 de metri) sau Ama Dablam (6.812 metri) din Himalaya. Anul trecut, alături de Justin Ionescu, Laura Mareş a fost prima româncă ce a urcat, fără suport de oxigen şi fără ajutorul porterilor de altitudine, tot la peste 8.000 de metri, pe Gasherbrum II, Pakistan.

Primul român care a reuşit să cucerească Annapurna I a fost timişoreanul Horia Colibăşanu, pe 27 aprilie 2010, acesta aflându-se la momentul respectiv la a treia încercare. Vârful Annapurna I a fost omologat oficiale în 2012 de Guiness World Records, ca fiind cel mai periculos vârf montan din lume. Până în marie 2012, 52 de alpinişti şi-au pierdut viaţa urcând sau coborând acest vârf. În acelaşi timp, 191 de tentative au avut un final fericit. Printre alpiniştii cu o vastă experienţă care totuşi i-au căzut victime se numără britanicii Ian Clough (1970) şi Alex MacIntyre (1982), rusul Anatoli Boukreev (1997) şi sud-coreeanul Park Young-seok, dispărut în 2011. Şansele de a reuşi urcarea unei expediţii alpine depinde se pare într-un raport de două treimi de avalanşe.

Comentarii