După ce Veolia a cerut divorţul, Primăria încearcă să mărite a doua oară termoficarea

marți, 24 mai 2022, 23:08
2 MIN
 După ce Veolia a cerut divorţul, Primăria încearcă să mărite a doua oară termoficarea

Primăria reia demersurile pentru identificarea unui nou operator de termoficare. Odată cu plecarea Veoliei de la Iaşi, activitatea a fost preluată, din august 2021, de Termo-Service, societate aflată în subordinea administraţiei locale. 

Dintr-un proiect de hotărâre introdus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din 30 mai a Consiliului Local (CL) rezultă că Primăria are în plan delegarea serviciului de termoficare către un operator privat. „Municipiul Iaşi intenţionează să încheie un contract de servicii de consultanţă privind elaborarea documentaţiilor necesare pentru delegarea serviciului public de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice către un nou operator economic”, se precizează în documentul citat. În ultimul an, cu precădere în sezonul rece, bugetul Iaşului a fost puternic afectat de plecarea Veoliei, în condiţiile în care Primăria a trebuit să asigure din resurse proprii continuarea serviciului de termoficare.

Salubris, monopol pe încă 10 ani

Tot în şedinţa din 30 mai, consilierii locali vor mai avea de luat o decizie importantă: încredinţarea directă către Salubris, pentru încă 10 ani, a serviciului de salubrizare. Actualul contract de delegare, încheiat în 2007 şi prelungit în 2016, expiră în decembrie 2022. Primăria are la dispoziţie şi varianta unei licitaţii deschise pentru atribuirea serviciului, dar un studiu de oportunitate arată că atribuirea directă ar fi atât în beneficiul instituţiei, cât şi al oraşului. În alte municipii din ţară, precum Cluj, Timişoara, Braşov sau Constanţa, operatorii sunt privaţi. În studiul realizat la Iaşi există şi o analiză comparativă între Salubris şi aceştia, iar concluzia este că operatorul ieşean „stă foarte bine”, cel puţin în ceea ce priveşte riscul financiar. „Încredinţarea serviciului prin gestiune directă permite controlul direct şi influenţa dominantă asupra deciziilor strategice ale Municipiului Iaşi asupra activităţii operatorului de salubritate”, este unul dintre motivele invocate pentru încredinţarea directă a serviciului către Salubris.

Comentarii