De Business

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: Investiţie surpriză – Cea mai mare firmă de construcţii din Israel va dezvolta la Iaşi 31 de eoliene şi un imens parc solar

joi, 10 august 2023, 01:50
3 MIN
 EXCLUSIV: Investiţie surpriză – Cea mai mare firmă de construcţii din Israel va dezvolta la Iaşi 31 de eoliene şi un imens parc solar

Iașul devine un magnet pentru investiții în parcuri eoliene. Unul dintre cele mai importante proiecte, al miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov (FOTO JOS), este deja în construcție la Ruginoasa. Pe listă urmează două investiții în care este implicată cea mai mare firmă de construcții din Israel: Shikun Binui.

Grupul israelian, prin intermediul a două societăți din Constanța, ar urma să producă energie verde în Scobinți și Deleni. Grupul israelian are în plan amplasarea a 31 de turbine eoliene și amenajarea unui parc solar. Acestea nu sunt singurele investiții în energie regenerabilă din județ, proiecte similare fiind la Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești sau Dumești, cu diverși alți investitori.

În ce constau proiectele Shikun

Proiectul lui Ahmetov este avansat: chiar în această perioadă sunt programate transporturi agabaritice pentru a aduce din Constanța componente ale turbinelor. Alte transporturi similare au fost făcute la începutul verii: în primă fază, la Ruginoasa, vor fi montate 10 turbine eoliene Vestas (fabricate în Danemarca). De cealaltă parte, Shikun este la faza obținerii avizelor, procedură care va fi gata, cel mai probabil, în următoarele luni. În prezent, proiectul de la Scobinți este la faza emiterii avizul de mediu, iar cele de la Deleni în etapa obținerii avizului unic de la Consiliul Județean. La Scobinți, investiția presupune amplasarea a 19 turbine eoliene.

„Prin plan se propune realizarea unui ansamblu energetic neconvențional – parc eolian cu un număr de 19 grupuri generatoare eoliene cu un diametru de până la 165 m (rază rotor până la 82,5 m) și o înălțime pilon turn de până la 170 m, cu o înălțime totală de maxim 250 m, cu o putere totală de 114 MW, turbine eoliene cu o putere cuprinsă între 6 și 7 MW, care are drept scop principal producerea de energie verde prin explotarea potențialului eolian al zonei”, se arată în documentația tehnică a proiectului, consultată de ZDI. Ca o comparație, puterea instalată la CET Holboca, folosită pentru încălzirea Iașului, ajunge la 50 MW.

Costul unei turbine este, în medie, de circa 3 milioane euro, iar, în general, cu tot cu costurile pentru punerea în funcțiune (inclusiv cu amenajarea de căi de acces), suma aproape că se dublează, conform specialiștilor consultați de ZDI. Investiția de la Scobinți este derulată prin intermediul firmei Eco Source Energy (Constanța), companie deținută integral de Shikun din iunie 2023. În ceea ce privește Deleniul, în această comună vor fi două proiecte Shikun: un parc eolian cu 12 turbine (72 MW) și un parc solar (44 MW). Capacitățile energetice vor fi construite de firma Deleni Wind Energy (Constanța), deținută în totalitate de Shikun Binui. Turbinele eoliene care vor fi montate la Deleni sunt de același tip precum cele prevăzute la Scobinți. „În urma analizei tehnico-economice a produselor disponibile în sectorul fotovoltaic, se intenționează a se folosi panourile fotovoltaice mono-faciale cu o putere de până la 580 Wp/modul ce vor fi în număr de aproximativ 77.080. Panourile vor fi montate pe structuri de susținere metalice zincate, rezistente la coroziune și fixate la sol”, este o scurtă descriere a parcului solar de la Deleni.   

Cine este Shikun Binui

Inițial, portofoliul de investiții al Shikun Binui în România a vizat proiecte rezidențiale în București. Însă, în timpul pandemiei, grupul israelian a început să anunțe investiții în parcuri eoliene sau fotovoltaice. Subsidiara din România este deținută de un holding înregistrat în Olanda.

Printre cele mai mari proiecte ale grupului se numără parcul solar din Ashalim (121 MW) și construcția de autostrăzi în Israel și SUA, dar constructorul are în palmares multe alte proiecte: clădirea Parlamentului din Israel, porturile Ashdod și Haifa, spitale, campusuri universitare, centrale electrice, metrou ușor și altele.

Grupul a fost înființat acum aproape 100 de ani (1924) și derulează afaceri la nivel mondial în domenii precum real estate, energie și construcții. În 2018, omul de afaceri cu naționalitate americană și israeliană Naty Saidoff a preluat controlul grupului după ce a achiziționat circa 48% din companie pentru aproape 300 milioane de dolari, conform Reuters. Shikun Binui este considerată cea mai mare firmă de construcții din Israel. În Europa, principalele țări în care grupul derulează afaceri sunt Polonia, Cehia, Serbia și România.

Comentarii