Grevă japoneză în spitalele ieşene. Se cere mărirea salariilor

miercuri, 29 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Grevă japoneză în spitalele ieşene. Se cere mărirea salariilor

Aproximativ 400 de medici din opt spitale din judeţul Iaşi, care sunt membrii ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară, au intrat în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu colegii lor din Bucureşti şi din alte unităţie sanitare din ţară. 

La Iaşi, este vorba de membrii Sindicatului Camera Medicilor, instituţie afiliată acestei federaţii. Medicii solicită plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toţi lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA); raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază pentru toate categoriile de salariaţi şi calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază. O altă revendicare este recunoaşterea schimbului de tură ca timp de muncă şi recunoaşterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniştii din sănătate. “Revendicările care sunt, sunt în primul rând pentru personalul TESA şi pentru asistente, pentru că lor nu li s-a majorat salariul conform hotărârii care a fost primite în 2017, articolul nr. 153 din 2017. Nu li s-au mărit salariile complet“, a declarat Vlad Nuţu, preşedintele Sindicatului Camerei Medicilor.

Acesta a adăugat că sindicaliştii au ales forma de grevă japoneză tocmai din cauza perioadei care coincide cu Sărbătorile de Iarnă. “În perioada între cele două sărbători şi o parte dintre medici sunt plecaţi în vacanţă după un an lung de muncă şi istovire. Nu sunt la serviciu, iar care suntem la serviciu am acceptat forma de grevă japoneză. Suntem la serviciu, ne facem treaba, nu avem pauză de masă, nu ieşim în curte cum s-a solicitat pentru că la noi, la medici, nu există cu program de masă, şi atunci ne-am pus câte o bentiţă fiecare în semn de protest, de solidaritate, la noi este tricolorul“, a adăugat Vlad Nuţu, preşedintele Sindicatului Camerei Medicilor. În funcţie de protestul colegilor de la Bucureşti şi din restul ţării, Sindicatul Camerei Medicilor va decide următoarea acţiune de protest. 

Comentarii