Iaşi – Criză de antitermice şi antibiotice pentru copii în sezonul infecţiilor respiratorii. Când se vor reface stocurile?

miercuri, 28 decembrie 2022, 10:09
3 MIN
 Iaşi – Criză de antitermice şi antibiotice pentru copii în sezonul infecţiilor respiratorii. Când se vor reface stocurile?

În plin sezon al virozelor şi infecţiilor respiratorii în rândul copiilor, lipsesc multe dintre medicamentele antitermice sau antibioticele pe care medicii le recomandau pentru tratament. 

Medicii de familie spun că problema este una care persistă de câteva luni şi că atunci când îi sună părinţii să le spună că nu găsesc în farmacii medicamentele de pe reţetă, trebuie să caute înlocuitori cu aceeaşi substanţă activă. Spre exemplu lipsesc sau se găsesc foarte greu Augmentin, Klacid, Zinnat, dar şi medicamente antitermice sau siropuri. Pe reţelele de socializare, mamele îşi dau sfaturi în legătură cu farmaciile din oraş unde mai pot fi găsite anumite medicamente şi antibiotice. „Ştiu că sunt probleme cu el (n.red. antibiotic pentru copii), multe medicamente care se găseau uşor acum nu se mai găsesc”, spune una dintre mame.

 

Cererea mai mare nu a putut fi acoperită

 

Producătorii de medicamente spun că lipsa antitermicelor şi a antibioticelor pentru copii este cauzată de deficienţe existente la nivel mondial, în special în ceea ce priveşte materiile prime, precum şi materialele care sunt folosite în procesul de fabricaţie.

„Cu toate că producătorii au pus în vânzare cantităţi mult mai mari decât în anul precedent şi chiar mai mari decât în 2019, consumul susţinut a dus la dispariţia acestor medicamente. Cererea mult mai mare nu a putut fi acoperită prin livrări suplimentare din cauza problemelor apărute la nivel global: capacităţi de producţie finite, care nu pot fabrica volume suplimentare, lipsa unor precursuri şi intermediari chimici din care se fabrică aceste preparate, restricţiile intermitente în livrarea substanţelor active fabricate în marea lor majoritate în China. De asemenea, costurile în creştere a materiilor prime şi materialelor, de exemplu kilogramul de paracetamol s-a scumpit de 12 ori sau au existat planificări de producţie eronate, bazate pe consumul scăzut din 2021”, au precizat cei de la Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

 

Apel către părinţi: nu faceţi stocuri!

 

Totodată, consumul a crescut şi din cauza sezonului sever de infecţii acute ale căilor respiratorii cu care ne confruntăm în acest an. Producătorii spun că penuria a fost agravată în România şi din cauza faptului că sunt solicitate anumite mărci comerciale de ibuprofen şi paracetamol, deşi în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri, care conţin aceeaşi substanţă activă şi care au aceeaşi calitate sau eficienţă. „S-a ajuns în cazul celor două produse utilizate pe scară largă, ibuprofen şi paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare faţă de perioada similară a anului 2021. A fost depăşit chiar şi consumul de dinainte de perioada de pandemie”, au mai spus reprezentanţii PRIMER.

Problema ar urma să fie rezolvată la începutul anului 2023, când sunt aşteptate să fie livrate lunar aproximativ 200.000 de flacoane pediatrice de ibuprofen şi paracetamol, atât fabricate în România cât şi din alte ţări. „Facem un apel respectuos către părinţi să nu facă stocuri din aceste produse întrucât situaţia de criză riscă să se agraveze. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei doi ani, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranţă timp de maximum una-două luni”, au completat cei de la PRIMER.

Comentarii