Iași urcă pe valul trei al pandemiei: zero locuri la ATI. Ne întoarcem la situaţia neagră din noiembrie

marți, 16 martie 2021, 02:58
2 MIN
 Iași urcă pe valul trei al pandemiei: zero locuri la ATI. Ne întoarcem la situaţia neagră din noiembrie

Din nou zero paturi la secţiile de ATI COVID din Iaşi, după episodul noiembrie, anul trecut. Cu o incidenţă de 2,77 la mia de locuitori pe municipiu, Iaşul urcă încet, dar sigur pe valul trei al pandemiei. 

În acest moment, eliberarea unui pat ATI este direct proporţional cu decesul unui pacient de la aceeaşi secţie. O soluţie ar fi redeschiderea Spitalului modular de la Leţcani. Dar, deocamdată, chiar dacă proprietarii – Agenţia de Dezvoltare Nord Est – susţin că au rezolvat problemele legate de reţeaua de electricitate şi căldură, porţile instituţiei rămân închise. Se vor deschide după ce vizita celor de la ISU şi DSP vor decide acest lucru. Până acolo însă, cazurile severe din Iaşi ar trebui să fie transferate în alte judeţe. „Situaţia de la Spitalul de Pneumoftiziologie este similară cu cea care este din ţară . Se simte o presiune foarte mare pe secţiile de ATI şi pe cea de la noi, şi în rest. Acest lucru se întâmplă din cauză că foarte multe cazuri care ajung la noi sunt cazuri foarte grave şi care, din păcate, sunt din cele mai multe în ultima perioadă. Ceea ce este important este faptul că din ce în ce mai mulţi pacienţi cu formă gravă de boală au vârsta sub 30 de ani. Acest lucru ne duce să ne gândim la faptul fie că odată depistaţi cu boala au ales să se trateze singuri la domiciliu, fie fac parte din categoria scepticilor, a celor care nu cred în COVID, în măsurile de protecţie, în testare. Din păcate, în continuare, există foarte multe fake news, foarte multe mizerii care influenţează populaţia. În această situaţie, cei pozitivi tratează COVID-ul ca pe o simplă răceală, dar boala evoluează. Ajung să facă o formă gravă unde, după testare, ies pozitivi”, a delcrat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi.

În pofida faptului că în reţeaua sanitară ieşeană se administrează întreg tratamentul aplicat la nivel internaţional, medicii atrag atenţia asupra faptului că tratamentul dă randament doar dacă este aplicat la timp. “Ştiţi, şi intervenţiile terapeutice ale bolii trebuiesc făcute în primele zile, la primele simptome. Aceste antivirale pe care noi le administrăm şi cu care încercăm să luptăm împotriva bolii s-au dovedit la nivelul literaturii de specialitate că îţi scad eficienţa cu cât timpul de la infectare este mai îndelungat”, a adăugat Radu Crişan Dabija. 

Comentarii