Iaşul, unul dintre cele opt oraşe europene care vor să devină digitalizate

luni, 26 februarie 2018, 17:00
2 MIN
 Iaşul, unul dintre cele opt oraşe europene care vor să devină digitalizate

Reprezentanţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi au participat în perioada 18 – 21 februarie la Bruxelles, Belgia, la un seminar despre digitalizarea oraşelor, în contextul în care Iaşul a fost selectat să participe într-un astfel de proiect la nivel european, alături de alte şapte oraşe din Europa.

La seminarul organizat în Bruxelles a participat decanul Facultăţii de Informatică, conf.dr. Adrian Iftene, Cătălin Boghiu, de la Primăria Municipiului Iaşi, şi Dan Zaharia, antreprenor ieşean, din partea mediului de afaceri. „Scopul principal al întâlnirii a fost de a stabili planul de lucru pentru anul următor, de a identifica elementele care pot fi digitalizate din oraşele selectate şi de a găsi modalităţi de cointeresare a companiilor din Iaşi pentru a fi implicate în proiect“, au precizat reprezentanţii UAIC.
 
În urma seminarului au fost identificate mai mult probleme pe care le are Iaşul în ceea ce priveşte o eventual încercare de a digitaliza anumite aspecte din administraţie – disponibilitatea datelor de la Primărie, diferitele direcţii, Consiliul Judeţean etc., există o reţinere din partea adminsitraţiei publice de a furniza date cu caracter general, despre populaţie, sănătate, locuri de muncă, de parcare etc. „de teamă să nu le fie furate şi să fie exploatate fără acordul lor“, dar şi lipsa unei comunicări intra-instituţionale la nivelul administraţiei publice locale, a companiilor şi a membrilor din mediul academic.
 
Această lipsă de comunicare împiedică, s-a concluzionat la seminar, punerea la comun a mai multor seturi de date din diverse proiecte. La nivel de concluzii, până la următoarea întâlnire, atât diferite persoane din mediul academic, studenţi, dar şi profesori, cât şi de la nivelul companiilor private de IT se vor implica în identificarea unor soluţii pentru a înlătura pe cât posibil aceste bariere şi de a demara un proiect de digitalizare a oraşului. 
 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii