Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Universitatea a preluat străzile de la Primărie

În campusul din Tudor Vladimirescu, şoferii vor parca numai contra cost

Vor fi montate 7 bariere, la intrări şi ieşiri u studenţii vor avea abonamente şi vor parca la un preţ redus.

GALERIE
Universitatea Tehnica Iasi
  • Universitatea Tehnica Iasi
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi va începe, în perioada următoare, transformarea campusului într-un centru civic studenţesc, va închide cu bariere accesul maşinilor în campus şi va amenaja locuri de parcare şi alei pentru pietoni. Aceste lucrări sunt posibile după ce Consiliul Local a decis la şedinţa de vinerea trecută, de pe 26 iulie, să treacă aleile care traversează Campusul studenţesc în administrarea Universităţii Tehnice. Astfel, cele trei drumuri care tranzitează Campusul „Tudor Vladimirescu”, aleea Prof. Vasile Petrescu, aleea Prof. Gheorghe Alexa şi aleea Prof. Dimitrie Atanasiu, vor fi modernizate şi amenajate, împreună cu o serie de spaţii verzi.

Proiectul de reamenajare a zonei este unul mai vechi, însă acesta este posibil abia acum deoarece era nevoie de decizia Primăriei în acest sens. „Universitatea s-a confruntat în ultimii ani cu o problemă din ce în ce mai mare legată de traficul auto în campus - numărul de maşini a crescut, inclusiv al maşinilor din afara campusului parcate în interior pentru lungi perioade de timp, iar cei aproximativ 1.000 de studenţi care vin cu maşina la Iaşi nu mai găsesc locuri de parcare în preajma căminelor. Mai mult decât atât, restul de 7.000 care tranzitează zilnic campusul nu au spaţii dedicate pe care să le folosească, trotuare sau alei, fiindcă nu au fost amenajate locuri de parcare şi sunt maşini pe tot spaţiul pietonal“, menţionează reprezentanţii Universităţii Tehnice.

Rectorul Politehnicii ieşene, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, menţionează că, prin intermediul acestui proiect, campusul va fi transformat într-un parc. „Avem «undă verde» pentru demararea proiectului de transformare a Campusului «Tudor Vladimirescu» într-o zonă fără maşini, fără poluare, o zonă sigură. De fapt, o transformare într-un parc. Acesta este un proiect iniţiat de studenţi, gândit de studenţi şi pentru studenţi. El reprezintă materializarea dorinţei regretatului nostru coleg, domnul prorector Cezar Oprişan, care a ţinut mult la acest proiect. Sper ca până la finalul anului universitar următor să ne putem bucura de noua înfăţişare a campusului“, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.

Parcări cu plată şi centru civic în aer liber pentru studenţi

În ceea ce priveşte modul în care va fi amenajat campusul studenţesc, lucrări care vor fi realizate prin Direcţia Servicii Studenţeşti, zona din campus aferentă celor trei străzi va cuprinde locuri de parcare delimitate, zone pentru pietoni, dar şi un sistem de management al parcărilor. Astfel, prin intermediul acestor lucrări, vor fi create mai multe locuri de parcare decât în prezent, iar cele şapte bariere, patru de intrare şi trei de ieşire, cu trei automate de plată, panouri informative cu locuri de parcare libere sau ocupate şi supravegherea video vor oferi mai multă siguranţă celor din campus, dar va permite studenţilor să găsească mult mai uşor un loc de parcare. Accesul şi tranzitul autoturismelor vor fi libere, parcarea însă va fi contra cost. De asemenea, studenţii vor beneficia de abonamente speciale, reduse, iar operatorii economici din zonă vor avea un număr limitat de locuri şi la un tarif diferenţiat de cel oferit studenţilor.

„Vrem să avem un campus accesibilizat, dedicat pietonilor, dar şi studenţilor cu dizabilităţi, cărora le este în prezent aproape imposibil să ajungă de la cămin la facultate, neavând o alee special amenajată. Universitatea îşi va asuma responsabilitatea de a executa lucrările cu privire la modernizarea drumurilor, reparaţia lor, plombarea, dar şi servicii privind deszăpezirea şi curăţenia. Scopul nostru pe viitor este să putem construi o parcare supraetajată în care studenţii să îşi poată lăsa în siguranţă maşinile, iar campusul să devină pur pietonal“, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul DSS Iaşi.

Pe lângă amenajarea celor trei străzi şi a locurilor de parcare, Direcţia Servicii Studenţeşti urmează să creeze un centru civic între căminele T5-T6 şi T9, T10 şi T11, printr-un proiect de revitalizare urbană. Astfel, în cadrul acestui centru, vor avea loc periodic concerte susţinute de studenţi în aer liber, va fi amenajată o zonă pietonală cu mobilier urban şi locuri unde sutdenţii să poată studia. Lucrările la acest parc au început deja prin proiectul studenţilor Geogiana Butnariu şi Ionuţ Furdu finanţat prin concursul de soluţii organizat de Fundaţia Comunitară Iaşi împreună cu compania TRANSGOR LOGISTIK.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri