ISJ, DSP, DSV şi alte trei importante instituţii deconcentrate vor intra în subordinea lui Costel Alexe. Cum se face transferul?

luni, 14 august 2023, 01:50
2 MIN
 ISJ, DSP, DSV şi alte trei importante instituţii deconcentrate vor intra în subordinea lui Costel Alexe. Cum se face transferul?

Mai multe instituţii deconcentrate vor intra sub autoritatea Consiliului Judeţean (CJ), odată ce va fi aprobată ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare. Forma actualizată a variantei draft a acestui act normativ prevede preluarea de către CJ a şase instituţii: Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS), Direcţia Judeţeană de Cultură (DJC), Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV), Direcţia Judeţeană pentru Agricultură (DJA) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ).

„Odată cu descentralizarea serviciilor publice de interes naţional şi transferul activităţii acestora către autorităţile publice judeţene are loc şi transferul de patrimoniu precum şi de resurse financiare alocate sub formă de cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”, se arată în proiectul de ordonanţă.

Cele şase instituţii ar urma să fie preluate în două etape. Primele două direcţii vor intra sub autoritatea CJ de la 1 ianuarie 2024: DJTS şi DJC. Având în vedere că se preia şi patrimoniul, acest lucru va însemna pentru CJ că va intra în proprietatea bunurilor DJTS, iar două dintre acestea sunt Sala Polivalentă şi Hotelul Sport, ambele amplasate lângă Palas: CJ avea deja o iniţiativă în acest sens, demarată anul trecut, iar valoarea de inventar a celor două bunuri se ridică la 2 milioane de euro. Pe listă mai sunt sala de gimnastică din Păcurari şi sala de la Grădinari.

Celelalte patru instituţii enumerate mai sus (DSP, DSV, DJA şi IŞJ) ar urma să fie preluate de CJ începând cu ianuarie 2025. „Transferul personalului încadrat pe posturi, a patrimoniului, activităţile şi responsabilităţile transferate, resursele financiare asigurate se va face prin lege la propunerea Guvernului României şi iniţiativa ministerelor de linie care au în responsabilitate coordonarea serviciilor publice”, se mai precizează în proiectul de ordonanţă.

Într-o declaraţie de la finalul săptămânii trecute, preşedintele CJ Costel Alexe că transferul instituţiilor trebuie făcut cu asigurarea resurselor financiare necesare. De asemenea, în cazul bunurilor preluate, proiectul de ordonanţă prevede o interdicţie de înstrăinare pe o perioadă de 10 ani de la realizarea transferului de proprietate.

Comentarii