La iarnă Iaşul va fi încălzit preponderent cu gaz: cărbunele e prea scump. Iată calculele edililor!

joi, 19 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 La iarnă Iaşul va fi încălzit preponderent cu gaz: cărbunele e prea scump. Iată calculele edililor!

Primăria vrea să încălzească oraşul la iarnă folosind preponderent gaze naturale drept combustibil. O astfel de decizie a fost adoptată la nivelul municipalităţii în contextul cheltuielilor semnificative pentru arderea cărbunelui.

În sezonul trecut, la CET Holboca s-au consumat peste 90.000 tone de cărbune, iar costurile nu au fost deloc mici – pentru susţinerea întregii activităţi de termoficare, necesarul de fonduri s-a apropiat de pragul de 100 milioane euro.

În prezent, Primăria are în derulare o procedură pentru contractarea unui credit de peste 40 milioane euro, bani care vor fi utilizaţi exclusiv pentru plata combusibilului la iarnă. Recent, „Ziarul de Iaşi” a relatat despre faptulul că acest credit va genera un cost de încă 10 milioane euro (dobânzi şi comisioane), în condiţiile în care împrumutul va fi returnat în maximum 5 ani.

Încălzirea va fi asigurată în proporţie de 60% cu gaze naturale

Pe parcursul procedurii de achiziţie, care are termen 25 octombrie, băncile interesate solicită de la Primărie diverse clarificări. În cadrul unei astfel de solicitări, municipalităţii i s-a cerut să detalieze ce tip combustibil are în plan să achiziţioneze cu banii din credit.

„În cadrul valorii estimative a necesarului de resurse financiare (…) ponderea cea mai mare este cea aferentă gazelor naturale (de aproximativ 60%), urmată de cea aferentă huilei şi păcurei”, se arată în răspunsul Primăriei.

Acest lucru arată că municipalitatea va utiliza mai mult CET I Iaşi – centrala din Tudor Vladimirescu, care funcţionează pe gaz, în condiţiile în care la CET Holboca combustibilul este huila energetică.

Ambele centrale produc energie termică în cogenerare cu energie electrică, dar capacitatea de producţie de la Holboca (50 MW/oră) este net superioară celei din Tudor (4 MW/oră). Acesta a fost şi pariul ratat al Primăriei în sezonul rece trecut: să-şi reducă din costurile încălzirii oraşului prin vânzarea de cantităţi mari de energie electrică (produsă la Holboca). Însă, pe întregul sezon de iarnă, vânzările nu au acoperit nici măcar costurile de producţie, ceea ce a generat o presiune financiară puternică pe bugetul local.

„Cantităţile de combustibil avute în vedere acoperă necesarul pentru un sezon rece ţinând cont de faptul că schemele de funcţionare permit trecerea instantanee de la o centrală la alta, în funcţie de nivelul temperaturilor exterioare înregistrate şi de restul factorilor care concură la un moment dat la locul de producere a energie termice”, se mai precizează în răspunsul Primăriei.

În ceea ce priveşte cărbunele, municipalitatea dispune de o rezervă de circa 40.000 tone, cea mai mare parte a acestei cantităţi fiind încă depozitată în portul Constanţa.

La sistemul de termoficare al oraşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare. Pe viitor, sistemul va fi extins în special în zone precum Copou şi Bucium, astfel de proiecte având deja asigurată finanţarea. 

Comentarii