Lenny Caler, actriţa care le-a sucit minţile scriitorilor Mihail Sebastian şi Camil Petrescu

marți, 30 mai 2023, 12:39
1 MIN
 Lenny Caler, actriţa care le-a sucit minţile scriitorilor Mihail Sebastian şi Camil Petrescu

Lenny Caler, actriţa care i-a vrăjit pe scriitorii Mihail Sebastian şi Camil Petrescu, a fost una dintre frumuseţile Bucureştiului interbelic. A ajuns rapid să fie muza artiştilor. Leny Caler, actriţă faimoasă şi cântăreaţă de muzică uşoară de succes, le-a sucit minţile unor celebri scriitori precum Camil Petrescu şi Mihail Sebastian. A fost una dintre cele mai cunoscute personaje feminine din perioada interbelică. 

Copilăria lui Leny este învăluită în mister. Născută în 1904 în Bucureşti, a plecat de acasă la 12 ani. A fost luată de o trupă ambulantă de spectacole şi a devenit cântăreaţă.

Îndemnată de actriţa Maria Ventura să aleagă scena, Leny Caler a absolvit conservatorul particular de artă dramatică al actorului Alexandru Mihăilescu.

După ce Mihail Sebastian şi Mircea Ştefănescu, doi tineri cronicari de teatru la acea vreme, o remarcă în „D'ale carnavalului” a lui I.L. Caragiale şi în „Amor veghează” de Robert de Flers şi Caivallet, Leny Caler este angajată prin 1924 de Lucia Sturdza Bulandra la teatrul „Regina Maria”.

„În entuziasmul şi în graba tinereţii mele, n-aveam dorinţă mai vie decît să cunosc, cît mai curînd, autorul al cărui scris mă fermeca, mă tulbura chiar. Şi, într-o bună zi, mi-a fost prezentat. Am fost surprinsă şi – de ce să nu mărturisesc – chiar puţin dezamăgită cînd l-am văzut. Nu-mi venea să cred că tînărul din faţa mea, timid, stîngaci, cu o înfăţişare insignifiantă, este autorul, talentatul autor al articolelor din ziare, al nuvelelor care mă încîntaseră”, scria Leny după întâlnirea cu scriitorul.

Comentarii