Măsuri dure pentru nevaccinaţii ieșeni care vor să se întoarcă în ţară de sărbători

joi, 09 decembrie 2021, 23:40
2 MIN
 Măsuri dure pentru nevaccinaţii ieșeni care vor să se întoarcă în ţară de sărbători

Astăzi ar fi ultima zi când pot să intre în ţară ca să viziteze legal rudele de Crăciun multe din aceste persoane: carantina e de 14 zile

 

Ieşenii care se întorc acasă de sărbători, începând de astăzi, 10 decembrie, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii speciale, după cum informează Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. Conform ultimelor decizii luate la nivel naţional, cetăţenii români, ai unui alt stat din UE, ai Spaţiului Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care vin în România în intervalul 10 decembrie – 8 ianuarie trebuie să respecte o serie de noi condiţii. Persoanele care sosesc din ţări aflate în zona verde sau în cea galbenă nu intră în carantină dacă aduc dovada vaccinării sau trecerii prin boală. Dacă nu sunt vaccinate sau trecute prin boală, acestea au opţiunea să prezinte rezultatul unui test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă nu se respectă niciuna dintre condiţiile de mai sus, este obligatorie o carantină de 14 zile. Practic, pentru a putea vizita rudele de Crăciun, aceste persoane ar trebui să ajungă astăzi în ţară şi să stea în carantină până pe 24 decembrie, ca să poată ieşi pe 25.

Cei care vin din ţări aflate în zona roşie nu stau în carantină dacă sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală, dar vor sta 10 zile în carantină dacă prezintă un rezultat negativ al testului RT-PCR. Dacă nu au un test negativ, atunci vor sta 14 zile în carantină. Prin urmare, doar vaccinarea sau trecerea în ultimele 6 luni prin boală poate garanta intrarea fără carantinare în România începând de astăzi, dacă persoanele respective vin din ţări aflate în zona roşie. Există o serie de măsuri detaliate de instituţiile de resort, care privesc persoanele aflate în tranzit prin ţară, fiind exceptaţi copiii, dar şi elevii şi studenţii care învaţă în România. 

Comentarii