Medicii de familie solicită decontarea testelor pentru Covid

vineri, 03 decembrie 2021, 02:50
1 MIN
 Medicii de familie solicită decontarea testelor pentru Covid

Medicii de familie cer Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontarea serviciului de testare pentru pacienţii cu simptome de COVID-19 care ajung la cabinetul lor. 

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) susţin că testarea pentru depistarea SARS-CoV-2 pe baza testului rapid tip antigen este momentan un serviciu oferit contra cost în cabinetele medicilor care au optat să îşi cumpere din fonduri proprii teste rapide. Ulterior, din octombrie, medicii care vaccinează contra COVID-19 au putut să solicite de la Direcţiile de Sănătate Publică şi câte 50 de teste rapide oferite gratuit de Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii spun că testarea s-a dovedit utilă în depistarea cazurilor de COVID în special în rândul preşcolarilor şi şcolarilor, însă costul a fost suportat de medicii de familie şi de pacienţi sau părinţi.

„Pentru ca pacienţii asiguraţi să nu mai suporte din buzunarul propriu costurile testării atunci când au semne şi simptome de boală, precum şi pentru a extinde capacitatea de testare a României, solicităm CNAS includerea serviciului de testare în pachetele de servicii medicale din asistenţa medicală primară, ca serviciul adiţional decontat din fondul aferent investigaţiilor medicale paraclinice sau prin transferuri din bugetul Ministerului Sănătăţii”, au precizat medicii care fac parte din FNPMF. Tariful de decontare propus de reprezentanţii FNPMF este de 50 de lei. Acesta ar include testarea, materialele consumabile necesare, inclusiv testul şi raportarea către DSP a rezultatului.

 

 

Comentarii