De Sănătate

Punem punctul pe știi

Mii de bolnavi de hepatita C aşteaptă tratamentul fără interferon de jumătate de an

Tratamentul minune pentru cei cu hepatită, în continuare tot suspendat

marți, 26 noiembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Mii de bolnavi de hepatita C aşteaptă tratamentul fără interferon de jumătate de an

Tratamentul fără interferon care vindecă majoritatea pacienţilor cu hepatita C nu mai este decontat de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate în acest moment. La nivel naţional, peste 18.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală aşteaptă un semn de la stat. La Iaşi, sunt alte câteva mii. Şi Ana P., de 57 de ani, aşteaptă din septembrie tratamentul minune. 

Mai grav este că femeia nu suferă numai de hepatita C, având şi alte boli. „Am fost planificată în luna mai, pentru că atunci era loc pe listă. În iunie m-au chemat să-mi facă nişte analize. După ce am primit rezultatul, am fost programată în septembrie. Dar în septembrie mi s-a spus că nu mai au medicamente. Eu nu am numai hepatita C, am şi alte boli, iar tratamentul clasic pe care îl urmez acum pur şi simplu mă omoară. Nu pot mânca, mă dor articulaţiile, nu pot merge“, a povestit femeia. În aceeaşi situaţie disperată sunt şi alţi pacienţi. Contractul cu producătorii s-a încheiat la sfârşitul verii, iar nici CNAS şi nici Ministerul Sănătăţi nu au finalizat procedurile pentru un nou accord.

„În cotinuare, în procedura de negociere care are loc la CNAS, comisia va semna un nou contract cost volum şi în baza căruia vor fi trataţi pacienţii diagnosticaţi cu hepatita C în ultima perioadă şi cei cu forme uşoare. Sperăm ca acest contract să fie semnat cât mai repede pentru că programul tratamentului fără interferon a fost un real succes. Este foarte imprtant ca în cadrul noului contract să se negocieze foarte bine preţul, astfel încât eforturile statului român să fie cât mai mici“, a declarat Radu Ţibichi, directorul general al CJAS Iaşi. La Iaşi, programul s-a derulat din 2018 şi până în septembrie 2019. De tratamentul inovator au beneficiat peste 2.700 de pacienţi, iar rata de vindecare a fost de 99%. La nivel naţional, în aceeaşi perioadă au fost trataţi 30.000 de bolnavi cu aceeaşi rată de succes.

Acum pe lista de aşteptare, pe lângă adulţi, se află peste 100 de copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Mulţi dintre bolnavi caută soluţii în străinătate. În România trăiesc aproximativ 600.000 de persoane care au virusul hepatitei C. Terapia cu „interferon-free“, care înlocuieşte vechiul tratament cu interferon şi ribavirină, şi iniţial a devenit disponibil în România în 2015, pentru un lot de disponibilă pentru 5.000 de pacienţi. Deşi în multe ţări europene un astfel de program se adresează atât bolnavilor cu grad de fibrozare a ficatului F4, cât şi celor cu F3 şi F2 – deci cu un grad de fibroză a ficatului mai redus, în România, din considerente financiare, eligibili sunt doar bolnavii cu F4 – formă medie sau severă ori cu comorbidităţi

Comentarii