Monumentul din faţa Sinagogii intră în reparaţii

marți, 22 februarie 2022, 02:50
2 MIN
 Monumentul din faţa Sinagogii intră în reparaţii

Obeliscul ridicat în 1976 în memoria victimelor pogromului a fost deteriorat la sfârşitul săptămânii trecute

Monumentul închinat victimelor pogromului, amplasat în faţa Sinagogii Mari din Târgu Cucu, va intra într-un scurt şantier de reparaţii. Obeliscul ridicat în 1976 în memoria victimelor pogromului din 28-30 iunie 1941 a fost deteriorat la sfârşitul săptămânii trecute. Aşa cum am relatat, una dintre plăcile de marmură – chiar cea gravată – s-a desprins vineri seara şi s-a spart în bucăţi la impactul cu pavajul din jurul monumentului.

„Am dat deja comandă pentru placa respectivă şi avem promisiunea că va ajunge săptămâna aceasta. Trebuie tăiată la dimensiune, gravată şi apoi montată la locul ei”, ne-a spus Laurenţiu Ivan, directorul Serviciilor Publice, care este stadiul refacerii monumentului. El a adăugat că, în acest moment, ideea reparaţiilor merge pe chituirea rosturilor, şi nu pe demontarea şi reataşarea plăcilor pe suportul din beton. De altfel, o placă de pe faţa opusă a obeliscului pare de asemenea desprinsă parţial.

Şi piedestalul din jurul catargului amplasat în Parcul „Regina Maria” din Podu Roş a suferit acelaşi tip de avarii: o placă masivă s-a desprins, lăsând să se vadă partea de rezistenţă de dedesubt. Nu este prima dată când se întâmplă. Anul trecut, a mai fost remontată o placă acolo. „Au fost toarte multe cicluri îngheţ-dezgheţ, ziua temperaturi pozitive, noaptea negative. Astfel, apa infiltrată îngheaţă şi se dezgheaţă şi de asta s-au desprins aceste plăci”, ne-a explicat directorul de la Servicii Publice motivul apariţiei acestor avarii.

CITIŢI ŞI: FOTO: Monumentul dedicat victimelor pogromului din Iași, deteriorat (UPDATE)

Comentarii