Nebunii în jur de Florii

marți, 03 aprilie 2018, 12:50
3 MIN

* Zăpada s-a topit, ţara s-a înmuiat ca o pâine prin care s-a strecurat spirt, iar patronii multor localuri au deschis terasele şi au anunţat că oferă onor. clientelei o bogată gamă de sortimente de băuturi cu gheaţă. Până pe înserat, gheaţa de răcit băuturile s-a terminat, fiindcă s-au topit toţi ţurţurii de la casele din jur; clienţii n-au părut deranjaţi că gheaţa din pahare conţinea fulgi de guguştiuci şi ciori, chiar găinaţ.

* Violeta Păpuşă aştepta autobuzul, joi, sub o streaşină, ferită de apa care curgea din copaci, dar peste ea a căzut zăpada de pe acoperiş; din fericire, nişte copii au văzut mormanul şi au făcut din el un om mare de nea, care a prins viaţă şi a fugit după ei când unul i-a înfipt un morcov în plină faţă.

* Aceeaşi apă în care s-au transformat zăpada şi gheaţa patriei a umplut de flori viaţa câtorva sute de locatari domiciliaţi la ultimul etaj; la aceasta a contribuit hidroizolaţia defectă, care a făcut să apară pe zidurile apartamentelor flori de mucegai pe zeci de metri pătraţi. Mai norocoşi decât ei au fost cei care s-au pomenit cu bureţi pe pereţi, aceştia fiind foarte gustoşi.

* Alaltăieri a fost, după cum ştiţi, marea sărbătoare a Floriilor; am efectuat un scurt raid prin ţară, să verificăm dacă există suficiente flori pentru sărbătoriţii zilei. Mai întâi am întrebat nişte doamne florărese dacă posedă flori; astfel am aflat că "trandafir alb" înseamnă Kent clasic, "garoafa roşie" e Marlboro şi tot aşa, o bogată gamă de flori fără timbru. "Tutunul e şi el plantă!" ne-a declarat una dintre ele.

* Într-un mic, dar cochet aprozar de cartier am descoperit imagini desprinse, parcă, dintr-un film cu flori (bănuim că o fi existând şi aşa ceva, măcar documentare): peste tot se vedeau vegetale enorme, ca în junglă! La o privire mai atentă am realizat că erau, de fapt, cartofi încolţiţi, cepe putrezite şi portocale cu mucegai. Într-o ladă erau floricele de porumb la pungă şi nişte cârnaţi trandafir, care prinseseră floare şi aveau chiar ghimpi!

* Un tânăr comerciant ambulant, pe care l-am întrebat ce fel de flori vinde, ne-a tras într-o parte, mai la dos, şi ne-a şoptit discret că n-are flori, dar că poate procura, dacă avem bani, o iarbă de calitate. Când ne-am manifestat interesul, spunându-i că avem câţiva metri pătraţi în faţa casei şi chiar vrem un gazon bun, care să crească uniform, fără găuri şi des, omul s-a uitat la noi ciudat şi a plecat, înjurând încetişor.

Comentarii